Майката на Станка: Гордея се с нейния успех!

Общество

10-08-2012, 16:02

Снимка:

Sofiautre

Автор:

Георги Тошев

Всичко от Автора

Само в СофияУтре, eксклузивно интервю с Веселина Йорданова

Веселина Йорданова, майката на Станка Златева, преживява един от най-щастливите мигове в живота си, по време на Олимпийските игри в Лондон.

Веселина за първи път гледа на живо Олимпиада и състезание от такъв мащаб, в което участва дъщеря й.
P&G я избра да бъде единственият представител в световната кампания „Благодаря ти, мамо”, която за първи път събира майките на състезателите по време на Олимпиада.
До момента синовете и дъщерите на майките, които са поканени в Лондон, са спечелили 124 златни , 13 сребърни и 9 бронзови медала.
Вчера нашата Станка спечели сребърен медал в борбата в категория 72 кг и прибави нов триумф в богата си кариера на спортист.
Би Би Си нарече българската шампионка „спортист, който вече се е записал в историята на световната борба”.
Въпреки триумфа си, Златева не скри разочарованието от сребърния медал. Тя беше на косъм от победата, когато руската състезателка промени резултата в своя полза.
Златева вече има един сребърен медал от предишната Олимпиада в Пекин преди 4 години.
За всички почитатели на борбата, а и не само, Златева е шампион от световна класа, за който тепърва ще се говори.
Въпреки контузиите и травмите, тя показа талант и воля по пътя си към сребърния медал, елиминирайки категорично съперничките си на олимпийския тепих.
Жената, която най-добре познава шампионката е нейната майка.
Веселина Йорданова беше изненадана от P&G, които я очакваха вечерта след финала в хотела заедно с другите майки на шампиони от Балканите. След което всички отпразнуваха среброто на Станка.

Майката на нашата шампионка  - Веселина Йорданова -  бе любезна да даде специално интервю за СофияУтре часове след олимпийския финал:

Веселина, как се чувствате след този успех?

- По-спокойна. За мен напрежението беше преди финала и по време на финала. Трудно е да си спокоен, когато знаеш колко е важно това състезание за детето ти. Познавам си я добре. Чуваме се всеки ден и знам, че дори от мен Станка скрива вълнението и напрежението преди финала. Гордея се с успеха й. Знам колко труд, лишения, болка се крият зад този медал.

Чухте ли се след финала?

- Разбира се.

Кой се обади пръв - Вие или Станка?

- Тя, разбира се. Ние негласно сме се разбрали. Винаги звъни тя. Ето например преди финала, вечерта за първи път не се чухме , откакто съм в Лондон.

  Защо?

-Защото така е преценила. Аз не я безпокоя. Като майка знам кога и колко мога да й дам.
 
Как Станка преживява успеха?

- Вижте, тя е максималист. Не е доволна от постигнатото. Още повече, тя има сребърен медал от Пекин. Естествено, като всеки спортист, искаше златен медал. Казах й, че се гордея с нея. Тя все още не може да се примири със загубата си. Вярвам, че след време ще разбере колко много е успяла. Защото това е Олимпиада, тук има и шанс. За мен големият успех на дъщеря ми е в постоянството, с което отстоява завоюваните си позиции в световната борба през годините.

На кого искате да благодарите в този вълнуващ за вас ден?

- На Станка за хъса и трудолюбието й, за волята й да продължава. На треньора й Симеон Щерев, който е до нея, мотивира я, дава й сили да продължи. На екипа на P&G, които създадоха и проведоха кампанията „Благодаря ти, мамо”. Те направиха такъв жест към нас, майките, които вярвам, нито една от нас няма да забрави.

Ще продължи ли Станка в борбата или ще се откаже?

- Това може да бъде само нейно решение. Аз като майка ще я подкрепя във всяко нейно решение, но си мисля, че има още какво да покаже в този спорт.