СофияУтре пита Станка: Ще има ли следваща Олимпиада?

Общество

10-08-2012, 20:24

Снимка:

Sofiautre

Автор:

Георги Тошев

Всичко от Автора

"Честно, не съм решила още", признава шампионката в ексклузивно интервю

Станка Златева направи това, което малцина български спортисти са способни да направят през последните 20 години.

В колекцията си от медали тя има 5 златни от световни първенства, 5 златни от европейски, 2 сребърни от олимпиада, другите медали и отличия не се броят в богатата й на успехи кариера. Зад този успех стои неотлъчно треньорът й Симеон Щерев, легендарният ни борец от близкото минало. Благодарение на него този спорт все още носи медали за България.

В държава, в която отдавна няма политика в областта на спорта постиженията на личности като Златева, Йовчев и Пулев имат една особена стойност. Те са пример, че успехът и победата са постижими въпреки безхаберието на държавата. Защото добрите резултати изискват и големи ресурси. Те се коват с приемственост, инвестиции и …политика.

Английските медии пишат и говорят за успеха на Златева. Българска журналистка, непосредствено след финала обаче я попита как се чувства след загубата?!!!
Станка Златева е човек, който няма илюзии, но има мечти. Тези мечти е правят и силна, и ранима. Както в първите минути след спечелването на сребърния медал на 9-ти август. Защото тя знае какво може. Ние – също.

Специално за София Утре Станка даде интервю по време на първата си среща с майка й Веселина Йорданова в къщата на майките Global family home, част от кампанията "Благодаря ти, мамо".     

Станка, как се чувстваш след поредния си успех на тепиха?

- Зависи кой какво разбира от успех…За мен това не е най-доброто представяне. Целта ми беше златен медал, но …Това е състезанието. Има неща, които се случват неочаквано за нас. Въпреки подготовката, въпреки нагласите….

Кога ти беше най-трудно тук на Олимпиадата?

- Когато започвах квалификациите. При нас само ако биеш – продължаваш. Първата среща ми беше най-важна, най-нервна, но…Всяка среща си е важна. Трябва да побеждаваш до последно. Така е в спорта.

Но за всички в Лондон ти си абсолютният шампион!

- Всички са много любезни и възторжени, но аз си знам за какво мечтая….

Не можа да скриеш разочарованието си от сребърния медал…

- Аз съм такъв човек. Не мога да се правя, че ми е хубаво, когато не ми е…
Хората, които ме познават знаят, че съм пряма. Няма как да скрия разочарованието от себе си.

Започна супер добре на финала….

- Важен е крайният резултат.

Преживя ли го?

- Мисля , че да. Давам си сметката, както за успеха, така и за пропуска.

А какво е усещането да знаеш, че майка ти те гледа в залата?

- Това е нещо много специално и хубаво за мен и за нея. Важно, защото й се случва за първи път. Благодаря на кампанията „Благодаря ти, мамо” и P&G, че са се сетили за нашите майки. Защото няма какво да се лъжем, те са анонимни. Те остават непознати за широката публика. А само те си знаят как преживяват и нашите успехи, и нашите провали…Така че присъствието на майка ми в залата беше страхотно за мен. И съм щастлива, че сега мога да споделя всичко с нея. Това е пътуване е първото на майка ми със самолет. Всяка вечер се чувахме по телефона и тя споделяше впечатленията си от града ,от вниманието, с което е обгрижвана.

Не си й се обадила само вечерта преди състезанието, защо?

- Така го усетих, не исках да я товаря с моите мисли. Тя е силна жена и знае, че когато трябва й се обаждам.

Какво е първото нещо, което искаш да направиш след като се прибереш в България?

- Искам да се прибера на село, да си почина добре. Трябва да лекувам доста травми….  Нищо специално не искам да правя. Добре да си почина като начало!

Сега всички се питат - ще има ли следваща олимпиада за Станка?

- Нека да си почина добре и ще реша. Нямам за себе си отговор на този въпрос. Времето е пред нас. В живота има толкова много възможности за избор. След като си почина ще взема решение какво искам да правя в близко бъдеще. Засега нямам отговор на въпроса ти. Честно, не знам!