Когато децата се озлобят като възрастни...

Общество

17-08-2012, 16:45

Автор:

Мая Костадинова

Всичко от Автора

Не знам кой трябва да понесе отговорността за собствените ни грешки, но не се сещам за по-подходящ от самите нас!

След като безсрамното видео с побоя над възрастния мъж от хлапетиите заля интернет пространството се случи чудо. Връстниците на децата решиха да отмъщават.

Събраха се пред НДК да декларират, че ще ги пребият по същия начин, по който те били пребили възрастния мъж. И какъв беше мотивът: "та той дори не е циганин".

И какво,сега някой ще каже, че родителите, които са видели отрочетата си по телевизора са им се скарали? Не вярвам. Вероятно са ги стимулирали със звучното "Браво".

Нямам нищо против гражданската позиция на децата, приемам я, но все си мисля, че да се организираш, за да покажеш, че и ти можеш да биеш не е нормално.
И ще Ви кажа защо.

Само няколко часа след бруталното видео и последвалото "отмъщение" пред Двореца на културата в София се случи това: Млади биячи смляха дете с метални тръби! Само не ми казвайте, че сте учудени. Петима, не двама и един снимач като в предната случка, а цели петима се наели да пребият хлапак с метални тръби. Горкото, бере душа, но слава Богу, животът му е вън от опасност.
Хванали го в четвъртък към 20.00 часа на булевард "Гоце Делчев" и го смазали. Смелчаците дори си сложили маски, за да не ги разпознае клетия непълнолетен, попаднал под жестоките им ръце.
От МВР не събщават дали момчетата от "наказателната бригада" са криминално проявени, но пък с ухота казват, че трима от тях са на 18, 21 и 23 години.
Другите двама са непълнолетни. Заловени са благодарение на свидетелите, които не се притекли на помощ, но пък смело се обадили на телефон 112. Браво!

Ужасно е всичко това. На какво прилича?
На мен ми мяза на общество, в което ролите са разменени. Вместо възрастните да излязат на протест, да поискат да разберат защо двама младежи пребиват възрастен и да се запитат какво става, по дяволите, то децата вършат тази работа.
Вместо възрастните - свидетели на боя с тръбите да се опитат да се намесят и да спрат кървавото меле, те гледат от безопасно разстояние. Смело обаче записват номера на колата и се обаждат на полицията. Евала!

Или, извинете и на това трябва да сме доволни, можеха и да не се обадят на ченгетата, все пак това е България - нали?
Ужас! Не знам кой трябва да понесе отговорността за собствените ни грешки, но не се сещам за по-подходящ от самите нас! Или какво и сега да кажем, че има Детска педагогическа стая и те да си свършат работата. Така е, но как искаме някой да възпитава "нашето", като то за него е "чуждото"?

Давайте сега да видим още колко клипчета с бой между деца, межда деца и вазрастни, между деца и животни и между възрастни и деца ще бъдат качени в нета за няколко седмици. Бас държа, че ще има още. И някой ще каже, че то родителите като са заети през лятото, те децата са безконтролни. Няма да се изненадам. И знаете ли, може пък и да са правир тези малките, ние като не правим нищо да променим ситуацията около тях, те сами ще го направят...