Да помилват ли всички като Опиц?

Общество

15-09-2012, 14:24

Автор:

Мая Костадинова

Всичко от Автора

Mасово искане иконописецът да бъде реабилитиран, след като прекрачи прага на затвора идната седмица, заля мрежата. И хората са категорични, че ако тръгнат да ги обират ще действат като Опиц! И искат да му дадат медал, при това най-висока степен

Случаят с осъдения художник, който стрелял по крадец в собствения си дом се превърна в кауза на социалните мрежи.

Масово искане иконописеца да бъде помилван, след като прекрачи прага на затвора идната седмица, заля мрежата. И хората са категорични, че ако тръгнат да ги обират ще действат като Опиц! И искат да му дадат медал, при това най-висока степен.

Художникът, аристократ обръща съдбата си на 5 февруари 2007 г. Тогава наркоманите Мариан и Владимир влезли в кооперацията на столичната ул. "Чаталджа", за да крадат. Опиц и съседите му заключили външната врата, за да не се измъкнат крадците. Те обаче се пробвали през прозореца на площадката на първия етаж. Тогава се стигнало до стрелбата. Единият от тях - Мариан успява да избяга ранен, но умира на път за болницата. Иконописецът е категоричен, че не от неговия куршум е умрял крадеца.  Нееднократно той  е заявявал, че свидетел е видял мъртвия Мариян след стрелбата да говори с човек известно време на улицата. "И как е възможно ранен смъртоносно човек да бяга толкова метри, след като е прострелян", не спира да пита Опиц. Той припомни, че извадил оръжието само за респект, тъй като апашът тичал срещу него въоръжен с отвертка. Все едно.Човекът е мъртъв, а присъдата ясна – 5 години затвор за Йордан Опиц.

Крадеца, по когото Опиц стрелял е задържан 92 пъти, обществено порицаван е, с две условни присъди, 3 г. Е лежал в затвора. Съдът решава обаче - Йордан Опиц не е действал при неизбежна отбрана, като е прострелял Мариан Янчев.
По случая за първи път Комисият по помилвания реши да заседава още преди при тях да е постъпила молба за това.

В правомощията на вицепрезидента е да помилва, а и заради високия обществен интерес, комисията е обсъдила възможностите за реакция, ако до президента бъде изпратено подобно искане за помилване. Правна възможност за спиране на изпълнението на присъдата има и главният прокурор, но при определени условия. Прокуратурата може да поиска и ново разглеждане на делото, но това означава то да бъде върнато за доразследване на първа инстанция и така процесът да стартира от начало. През това време осъденият ще излежава присъдата си.

Важно е да се отбележи, че до този момент няма помилван, който все още да не е излежал част от присъдата си. Обикновено мотивите за помилване са свързани с лошото здравословно състояние на затворника. Ако се стигне до прецедент обаче, какво ще се случи със всички тези които в момента излежават присъди за същите деяния?