Оправдателни присъди по знакови дела

Общество

22-09-2012, 15:41

Автор:

Емил Кошлуков

Всичко от Автора

И днес, когато всички граждани гледат това нещо, си казват: мен ли за глобата за КАТ, дето превиших скорост или за това, че не съм си декларирал данъците по ДДС? Абе я майната ви на всички, вие крадете от сутрин до вечер и ги пускате, и ги награждавате крадците

Дами и господа, тази седмица имаше едно съдебно решение, което предизвика коментари, реакции. Мен лично ме озадачи. Бяха оправдани хора по големите дела за измами с европейските фондове, а именно Марио Николов и организираната група, оказаха се абсолютно невинни.


Да ви припомня за какво говорим преди да коментираме това решение.


През ноември 2006 г. службата за борба с документи измами и корупцията ОЛАФ изпраща сигнал за злоупотреба на български фирми със средства по САПАРД до Висшата касационна прокуратура. В Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство срещу групата "Николов-Стойков" за това, че в периода 2002-2005 г. с фалшиви документи в България са внасяни стари машини за месопреработка, които са декларирани като нови. Знаете тази стара измама – префактурират ги, цената е много по-висока, парите са от Европа, не си разделят печалбата. А печалбата е чиста измама. В писмо на Франц-Херман Брюнер – директор тогава на ОЛАФ, до Меглена Плугчиева, вицепремиер по еврофондовете, от 16.07.2008 г.: в българското правителство и държавни служби има влиятелни сили, казва той – шефът на ОЛАФ, които нямат интерес да бъде наказвано нито едно лице от групата на Людмил Стойков, разследван за източване на 6,5 млн. евро от САПАРД. Директорът на службата за борба с тези престъпления заявява открито на вицепремиера на България – Меглена Плугчиева тогава, че има политически чадър, че има корупция, че прикриват бандити. Такива думи да ги каже европейски чиновник на такова високо ниво - на втория, на заместника на премиера в България, означава, че чашата на търпението им е преляла, че всичко вече е стигнало до край. Те са отчаяни от нас. Разбира се, цената на това писмо и на тези далавери на тогавашния кабинет я плащаме всички ние. На 23 същия този месец, от доклада както излиза от 2008 година, Европейската комисия спира 121 милиона евро по САПАРД, просто блокира средствата. Ето го доклада на Европейската комисия от тази дата: „Основният проблем при усвояването на средства по САПАРД е свързан с проекти, разследвани от ОЛАФ във връзка с измами и корупция”.  Тези хора са хванати, България е уведомена, прокуратурата е сезирана, Европа ни казва открито, че не ни вярва, че прикриваме престъпниците, че корупцията е във високите етажи, че България ще бъде наказана за това. Вече на 9 октомври 2008 година партньорът на Марио Николов - Улрих Райзахер е осъден в родината си, в Германия, на 2 години и 9 месеца ефективно изтърпяване на наказанието – затвор за изготвяне на документ с невярно съдържание. А неговият служител Михаел Енгелхар получава условна присъда. Тези, с които са правили далаверите в Германия, вече са в затвора 2008-2009 година. Разказвам историите.

На 29 март 2010 г. Марио Николов е осъден на 10 г. затвор. Съпругата му и други четири лица получават общо 32 години. Обвинението е за създаване и участване в организирана престъпна група за пране на пари по САПАРД.

Людмил Стойков обаче е оправдан. Да кажем добре, може би пък този Марио Николов е престъпния гений, злия ум, който е организирал схемата, а другият е бил просто подведен. 10 години са го осъдили все пак, трябва да ръкопляскаме на българския съд за реакцията.

На 30 юни 2010 г. Софийският градски съд осъжда Марио Николов на 12 години затвор, съпругата му и други четири лица получават общо 45 години затвор – дори се увеличават наказанията. Обвиненията за източване на пари по САПАРД, Людмил Стойков вече не е обвиняем по това дело.

И сега, на 21 септември, дами и господа, Марио Николов и другите четирима осъдени по делото за пране на пари, източени по САПАРД, са оправдани от Софийския апелативен съд. Оправдателната присъда на Людмил Стойков е потвърдена. Оправдание. 45 години на предната инстанция, този с 12 г., партньорите им осъдени в Германия, спрени пари на цяла България - българските села закъсват и загиват, защото тези пари са именно за там, заради тези крадци. И изведнъж се оказва, че са абсолютно невинни.  Делото за източване на средства по САПАРД е върнато от Апелативния съд заради допуснати съществени процесуални нарушения, пропуски и неясноти по изготвяне на обвинителния акт.  Може и така да е. Може и прокуратурата да не си е изготвила делото много, но не ми е много ясно как немската прокуратура въз основа на същия сигнал, на същата схема с прехвърляне на тия машини, пребоядисване, изкарване на стари в България и после връщане като чисто нови с десет пъти по-скъпи стойности и фактури, как онези лежат в затвора в Германия, как при тях нямаше проблеми, процесуални пропуски и нарушения? Разбира се, през 2005 година 15 служители от фирмите на Марио Николов – "Еврофриго", "Палми груп" и "Родопа"-Шумен са дарили всеки един от тях по 10 000 лева за предизборната кампания на БСП.  През 2006 година Людмил Стойков е дарил 25 000 лева за предизборната кампания на Първанов. Ще кажете – нищо чудно – бизнесмени, харесват си определени партии, харесват си определени политици, помагат им. Абсолютно правилно, при положение, че не ги преследват из цяла Европа за престъпления и че заради тях не ни спират парите на всички нас, българите. И при положение, че българският съд най-накрая вземе та осъди някой.  Тази оправдателна присъда на Софийския апелативен съд, пак казвам, не съм юрист, нито съм чел в детайли обвинителния акт, нито съм гледал работата на прокуратурата и на съда. Но тази оправдателна присъда за мен означава едно единствено нещо – ако въобще ГЕРБ ще прави някакви промени в закона, да ги изхвърлят всички тези. Не знам ще бъдат избирани съдии ли, шерифи ли ще избираме, не знам граждански заседатели ли трябва да сложим и да може хора като мен и вас да ги викат в съдебните дела и те да решават вместо тези съдии, но едно дело, за което цяла Европа ни направи за резил, в което ни писаха директно, че сме мошеници и бандити, днес българският съд просто доказа, че сме такива.

Срамувам се от такава страна. Гнусно ми е да живея в такава страна. Кой да дойде – папата ли, Барозу ли, кой да дойде? Някой трябва... Освен да си внесем съдии и прокурори, или не знам, да помолим Германия за договор да съдим бандити в Хамбург, да си направим български анклав само около някой съд в Европа, защото тук явно не става. Как така на първата инстанция имаха 50 години затвор, а на втората са невинни? Как става това?

И днес, когато всички граждани гледат това нещо, си казват: мен ли за глобата за КАТ, дето превиших скорост или за това, че не съм си декларирал данъците по ДДС? Абе я майната ви на всички, вие крадете от сутрин до вечер и ги пускате, и ги награждавате крадците. Руши се цялата справедливост. Такива примери разрушават доверието в цялата държавност. Час по-скоро трябва да се реагира по този казус. Час по-скоро това дело трябва да се види какво е, тези съдии да дадат своето обяснение. Ако прокуратурата е объркала, този прокурор да изскочи и ако ще избират нов Висш съдебен съвет и ще правят промени, за мен изборът е ние, българските граждани, както е в Америка, както е по света, да станем съдебни заседатели, да има съдебно жури и да отидем ние да съдим, защото вярвам, че ние ще ги осъдим по-справедливо от всичките юристи, които са се навъдили там. Защото цената на спрените пари и цената на това разрушено доверие ще я плащат всички българи и децата им години напред. И вече никой няма да спазва никакъв закон благодарение на тези съдебни решения.

Само ви припомням, че в миналата лична позиция уважихме една от инициативите, не е само наша, казвам, ние я поехме, но вече съществуваше в социалните мрежи, за помилване на господин Опиц във връзка с прословутия казус със застрелването на младежа Янчев, така че днес ви показвам писмото, което обещах да напишем.

"Уважаема госпожо вицепрезидент, по силата на указ на президента Росен Плевнелиев от 24 януари 2012 година, Вие сте упълномощена да упражнявате правото на помилване, съгласно чл. 98, точка 11 от Конституцията на Република България. От името на нашите зрители, Ви моля, за отговор по казуса, разтърсил българското общество – ще помилвате ли осъдения от Върховния касационен съд на пет години лишаване от свобода Йордан Опиц? Надявам се, че молбата ми ще бъде удовлетворена. С уважение: Емил Кошлуков – продуцент и водещ на "Факторът Кошлуков".

Това писмо вече е изпратено. Ще чакам отговор. В момента, в който го получим, ще ви го покажем.