Депутати в каруци, егати драмата

Общество

24-09-2012, 16:42

Автор:

Стойчо Керев

Всичко от Автора

Да ходиш на работа с метрото е привилегия на лондонския кмет. Но на откриването на Олимпиадата отиде с хеликоптер. Родните депутати първо да си оправят манталитета и да спрат да се държат като мутри

Пак се започнаха плювните по повод подмяната на парка на Парламента.

Говоря за колите, не за градинката пред Народното събрание. Таралясниците на по 500 000 км са за подмяна. Естествено и оправдано. Такава е позицията ми с риск да наскърбя хората. Ако сме прагматични и преди всичко държим на държавността е добре да се позамислим преди да хвърляме упреци. Видимият престиж на властта е част от самочувствието на една държава. Ще кажете - на гол тумбак чифте пищови. Съгласен съм, но погледнете Щатите, Германия, Румъния. Ако щете дори Македония. Стига глупости. Хайде от нашата черга държави да гледаме. И там е така - карат читави автомобили парламентаристите им. Та за държавност и престиж говорихме. Ами трибагреника да сте видели къде се вее? Само по празници и после сбогом. Комшиите са окичили всички градове със знамена и символи на държавност. Ние се отсрамваме с четири-пет байряка в София. Апропо, на околовръсното има по-голям български флаг, отколкото пред сградата на Министерски съвет. Това какви сме ги пратили в Парламента е друга тема. Затова добре да си опичаме акъла догодина.

Междудругото тия дни ще напиша един материал, който подготвям отдавна за образоваността на народните избранници и кой е добре да влиза в сградата до "Коня". Омръзна ми от "Златки" с имунитет. Мой познат собственик на известна транспортна фирма ми каза и друга прелюбопитна гледна точка. Предлагам я накратко. "Да вземат и да подменят автомобилите най-накрая, че дано почнат и да пестят от гориво. Досега с тия изтърбушени возила колко далавера с нафта и бензин се е врътнала само те си знаят. С машини от най-ново поколение едва ли ще им се отвори парашутът. Стига контролът да е на ниво".  Иначе нови коли си взеха и унгарците, и германците неотдавна. Френските президенти се возят на родно производство автомобили. Шарл дьо Гол въвежда модата и оттогава до днес е така. Друг е въпросът, защо си нямаме наша марка кола.

Тогава с удоволствие щяхме да ги натискаме да не припарват до немски и японски лимузини. Да ходиш на работа с метрото е привилегия на лондонския кмет. Но на откриването на Олимпиадата отиде с хеликоптер. Родните депутати първо да си оправят манталитета. Да спрат да се държат като мутри, не всички са такива разбира се, и тогава другото. Като ги погледна как говорят и се държат на национални празници ми идва да си строша плазмата. Толкова неграмостност на куп не бях виждал от Нубиеца насам. Ние малко сме инати в оплюването на страната си и видимия авторитет на държавност. Протокол му е майката, не безпринципно хокане. Така или иначе са взели решение за подмяна на автопарка, не можем да го променим.  Да се въздържат от простащини на пътя и нахално поведение. На последното сме били свидетели неведнъж.  

Помните ли една баба как се сопна на премиера за шума и лошия въздух и накичиха магистралата с изолиращи панели светкавично. Виж, кой с каква лична кола ходи на работа не можем да съдим. Имал доходи, платил данъци купил си хубава марка. Изкарал по-малко парички, качил се на скромно возило родният депутат. Според финансовия аршин и ключа за двигателя. Все пак всяка уважаваща себе си фирма дава пари на служителите си за пътувания. И ако приемем, че се харчат нашите пари, си искаме и сметката. Да е ясна, без шикалкавене и хитруване. Щото е лесно на народа да ги наснима как обикалят насам-натам без работа. И тогава лошо, госпожи и господа народни избранници. Айде честито с новите лимузини. И умната!