Само в СофияУтре: Интервю с вампир 2

Общество

27-09-2012, 12:06

Автор:

Светослава Рудолф

Всичко от Автора

Колко са вампирите около нас? Отговор очаквайте в бъдещия филм на Светослава Рудолф по ББТ

Как един човек може да стане вампир, ако иска? Ще постигне ли безсмъртие?  Колко са вампирите около нас – десетки, стотици, хиляди?
Отговор очаквайте в бъдещия филм на Светослава Рудолф по ББТ.

Кой те просветли за вампиризма? Човек или друг вампир?

Друг вампир, ако мога така да се изразя.

Ти какво изпита? Направи ли някаво откритие за себе си?

Когато настъпи този момент, аз бях запознат много добре с всякакви митологии за вампирите и бях влюбен в тази идея. И когато срещнах и други запленени, дори повече от мен, аз бях очарован! Че животът не е толкова сив, колкото си го представях.

Животът не е сив. Защо го намираш за сив?

Повечето хора го смятат такъв. Докато не открият работата, която на тях им харесва. Вие се занимавате с това, което ви харесва, затова животът не ви се струва сив. Има два варианта: Единият е да се примириш с това, което ти се предоставя - работа, семейство и нищо повече. Някои хора се съгласяват, приемат го като нещо нормално и го правят цял живот. Но други са с по-бурен дух и не се страхуват да направят друга крачка, нещо диво. За някои може да е просто екстремен спорт, може да е всичко! Ние избираме по-трудния и разнообразен живот.

Пристрастен ли си към него?

Не повече, отколкото съм пристрастен към кислорода...

Не можеш без него?

Вероятно мога, но няма нужда. Това не е нещо, което ми вреди, за да се отказвам от него. Вероятно то все още не се възприема в обществото, но аз пък не смятам, че трябва да го показвам. Дори напротив! Въпреки че се разкрива малко по малко с помощта на Холивуд и с помощта на такива предавания като вашето... Но идеята за нас не е да сме телевизионни звезди. Ние живеем по този начин и не искаме да сме във фокуса на обществото. Ние си живеем така независимо дали ни отразяват в медиите или не. Нашият живот си остава наш живот!

Аз съм ти много благодарна, че се съгласи да говориш пред нас, но би ли казал – тежи ли ви, че хората ви отхвърлят?

Не ни тежи! Проблемът при нас днес е друг. Има една голяма заблуда, която съществува – дали ние не сме убийци, хладнокръвни и страшни, заплаха за общестовото? Не, не сме! Ние не се срамуваме от това, което сме и не искаме да бъдем неправилно обвинявани.

Да не би да имаш чисто психологическа нужда от нещо друго, тъй като си бил неудовлетворен в семейството? В смисъл – да няма нещо фройдистко?

Да, усетих накъде биеш – дали и Фройд няма пръст тук? Но не, надали! При мен нещата започнаха на чисто историческа основа, когато започнах да чета повече и да се интересувам. Невероятно ми хареса идеята, която е заложена във всеки човек, че той не иска да остарява, да отслабва и да бъде смъртен!

Смяташ, че сега ще си вечен?

За съжаление, трябва да призная, колкото и да не ми се иска – не! Нищо не е вечно, дори безсмъртните вампири не са вечни. Всеки може да бъде по някакъв начин унижожен. Плюс това знаем, че светът ще умре някой ден. През 2012 или по-натам.

Събирате ли се с други вампири?

Да, събираме се.

Колко са в България вампирите?

Като бройки не са малко вече...

Стотици? Хиляди?

Хиляди не зная да са. По-скоро десетки. Може би стотици? По-скоро стотици. Събираме се, но пак ще спомена - ние сме малко по-единични същества. Предпочитаме да не сме повече от двама-трима на едно място.

Имаш ли си приятелка, която е вампир?

Не, за момента не съм намерил моята половина. Имам момичета...

Тя трябва ли да бъде вампир?

Не, нямам такива ограничения.

Но трябва да те разбира като такъв?

Трябва да ме разбира, независимо дали съм човек или вампир. Ако човек не се разбира с половинката си в каквото и да е семейство, няма да се получи нищо.

Не е ли вампиризмът пълна лудост?

Той животът е пълна лудост! И неживотът също...

Има ли хора, които ви смятат за психично недобре?

Има. Някои смятат, че сме физически недобре, други психически. Това е тяхно право. Живеем в свободен свят - могат да смятат, каквото си искат.

Случва ли се хората да те осъждат за това, което правиш?

Сигурно има такива, но лично не са ми го казвали. Най–вероятно го правят зад гърба ми. Например свещениците от всяка религия биха го направили. В САЩ имаше призиви от църквите вампирите да бъдат съдени. Но поради демокрацията там, това няма как да се случи.

Да си вампир по-щастлив ли те прави?

Аз съм такъв, какъвто съм. Така че, по  би ме направило нещастен, ако го подтискам в себе си. Ако изхождам от това – да, по-щастлив съм, защото съм себе си!

А може би най...