Циганизъм в Марсилия

Общество

30-09-2012, 15:50

Автор:

Стойчо Керев

Всичко от Автора

Французите се разправиха по европейски със самонастанилите се в града им ромски семейства Какво и стана на европейската търпимост и култура? Къде отиде призива за равенство на хората на територията на Европейския съюз?

Как къде – по дяволите.  Граждани на Марсилия се разправиха по европейски със самонастанили се цигански семейства в града им. Подложени на кражби и пред опасност от избухване на епидемия от нечистотии французите се вдигнаха на крак. За по-малко от часове разфасоват лагера на ромите. Същите се изнасят за минути от катуна. Местните жители напразно се били оплаквали на кмета, обвинявайки ромите в кражби в квартала Сен Жером. Трудно се съжителства дори в дведесет и първи век с хора, които нямат желание за интеграция.  Милиони евро всяка година се харчат за приобщаване на циганите към европейското семейство. Какво е стряскащото в случая? Можем да предполагаме, че полицията в Марсилия просто си е затворила очите за действията на доброволните отряди, които взимат нещата в свои ръце. При действията им няма пострадал нито един циганин, което си е направо за книгата на Гинес. У нас всяка подобна акция би довела до сблъсъци с органите на властта. Напълно резонен е въпроса: Защо във Франция не смеят да се ебават с ченгетата, а у нас цигани млатят униформени?

Обществата са изградени на принципа на общата дисциплина. В противен случай планетата би пламнала от четирите краища за денонощие. Спазването на тази дисциплина е лептата за просперитет. Но как циганин от България да стане европейски гражданин? Абсурдно, звучащо нелепо, непостижимо. Половината от парите наливани в хиляди програми, проекти и какви ли не работни групи да бяха използвани правилно сега щяхме да се радваме на спокойно съжителство. Или поне мераклиите да залягат над учебниците щяха да са повече. Образованост означава възможности. Примерите за успели образовани цигани са стотици. Точно тази образованост дава переспективата да намериш място под слънцето. Не е лесно в наши дни, но е алтернатива на смърт до трафопоста. Отсъствието на интерес е свързано с компромиса на държавата години наред. Компромис за сметките за ток, компромис за данъци, компромис за хигиена, компромис за сициални осигуровки...нямат край компромисите.

Днес нито националната статистика, нито който и да е може да каже със сигурност колко са циганите у нас. Милион и половина според някой неправителствени организации е близо до реалната цифра. Хайде сега се опитайте да си представите какво би станало, ако поне една трета са съвестни граждани. 500000 отговорни членове на обществото ни. Среда, която може да произвежда. Уви, блян обвит в оловен покров.

Междувременно използването на цигански вот по време на избори е български патент. Вече прилаган и в други страни от континента. Политическата воля не стига, парите се оказаха лош учител за интеграция. Страховете на останалата част от социума са основателни. Марсилските граждани отвориха вратата на уличното правосъдие срещу произвола на ромите. Председателят на лигата за защита на правата на гражданите на региона Буш дьо Рон Бернар Ейно изрази съжаление, че ромите - граждани на Румъния и България - са станали жертви на дискриминация, съобщи радио Франс ентер. Това обаче не допринася за туширане на напрежението.  Във форумите прочетох такъв коментар по повод случката: ”Делото за наличието на радикален ислямизъм не е приключило. А дали ще има дела за радикален циганизъм?”. Търпимост и толерантност са основополагащи принципи на обединена Европа... Европа на проваления мултикултурен модел.