Дeцата крадат, а ние им се радваме!?

Общество

03-10-2012, 17:42

Автор:

Мая Костадинова

Всичко от Автора

Ако не беше жестоко, сигурно щеше да е смешно

Ако не беше жестоко, сигурно щеше да предизвика множество усмивки. На пръв поглед една обикновена кражба от детска градина не привлича внимание. Още повече, че престъпниците са малки, бедни роми.

Не е ли обаче страшно това, което се случи в сливенското село Злати войвода? Едно момче и две момичета на възраст между 8 и 10 години решили да разбият прозореца на селската детска градина и... да си поиграят с играчките. Освен тихата игра, дечицата се насладили и на чистата тоалетна. Играта им харесала и продължила дълго.

Така неусетно от взломаджии 8-годишните хлапета станали крадци. Взели любимите играчки и ги отнесли вкъщи. Общо 3 кукли и две камиончета!

Малките били много бедни, от най-мизерния квартал в сливенско и като по традиция не посещавали детска градина. Не били виждали здрави играчки от години имали нужда да поиграят с нещо ново.  

Учудваща е реакцията на директорката на детската градина, която казва, че не съжалява за това, че малките нямали играчки. Според нея, ако са искали да играят, трябвало да посещават учебното заведение!

Какво точно са виновни тези деца, че родителите им не ги пускат на градина? Каква отговорност ще понесат техните родители сега, при положение, че кражбите за тях са всекидневие? И в крайна сметка, защо не се появи един доблестен човек, който да подари по една кукла и едно камионче на тези бедни роми?

Не мога да си представя каква е тази жажда за игра, която може да накара 8-годишни деца да счупят прозорец, за да си поиграят.  Още по-малко мога да си обясня как подобно нещо се случва в днешно време.

Само ще Ви припомня, че това не е първи случай за сливенска област. През април две деца на 9 и 10 години извършиха кражба на детски играчки от градина в гр. Твърдица. И при двата случая играчките са открити и върнати на директорките.

А дали тези директорки са направили опит да разговарят с родителите на тези деца? Съмнявам се и се притеснявам.

Какви възрастни ще пораснат тези нещастни 8-годишни крадци на играчки? Или това не е важно, защото и сега и преди ще ги наречем – нещастници и ще махнем с ръка.

Правилно, нека се съсредоточим върху по-важните неща – все пак е неприлично важно да разберем кой ще вземе поредните комисионни за строежа на АЕЦ – Белене.