Пет погрешни мита за Ботокса

Булевард

10-10-2012, 21:20

Автор:

Елза Парини

Всичко от Автора

Какво (не) знаем за интервенцията?

Ботокс е търговското название на Ботулиновият токсин  – тази вълшебна отрова вече 14 години спасява хората от бръчките на челото и около очите. Хвален и отричан, хулен и горещо препоръчван ботокса се е превърнал в ежедневие за много жени и мъже по света. Има дори държави където можете да си го инжектирате докато чакате да боядисат косата ви във фризьорския салон. Множество световни знаменитости са „поклонници” на това подмладяващо средство. Ето петте най-грешни мита за ботокса:

1- Опасен е за здравето, парализира лицето и го прави без изразно!
Не е вярно, Ботулинов токсин използван в козметичната индустрия познат като тип А е в толкова ниска концентрация, че не може да причини каквото и да е увреждане на човешкият организъм. Ако се спазят препоръките на лекарите след поставянето му няма никаква опасност за вашето здраве. Няколко дни след инжектирането на Ботокс се забраняват масажи на лицето, излагане на силно слънце и гмуркане във вода. Няколко часа след инжектирането се забранява заемане на хоризонтално положение на главата. Лекарите поставящи инжекции с ботокс знаят много добре точно колко и къде трябва да използват препарата. Ако се употребява в нормални дози, запазвате изражението си, просто изглеждате по-млади, спокойни и напрежението на лицето ви изчезва. Спирате да се мръщите и чумерите.

2- Предизвиква пристрастяване и зависимост!
Единственото пристрастяване предизвикано от ботокса е това към красотата и гладката кожа. След 6-8 месеца когато ефекта му отмине виждате отново бръчките си, това не ви харесва и нямате търпение да възвърнете красивото си лице без бръчки отново.

3- Не може да се инжектира повече от 4-5 пъти в живота!
Абсолютно погрешно. След навършване на 35 години (препоръчителна възраст за начало на интервенции с ботокс), можете да си го поставяте през всеки 9 месеца. Лекарите препоръчват максимум веднъж в годината, като трябва да се инжектира само толкова колкото е необходимо. Всяка година или когато пожелаете до края  на живота си можете да използвате разкрасителните свойства на тази отрова. Количеството се измерва в единици, нормално нужното е около 30/40 единици за челото и около очният контур, като разбира се зависи колко дълбоки са бръчките ви. Злоупотребата с количеството прави лицето прекалено изкуствено и без мимики. Понякога можете да сложите и по-малко, зависи от вас и възможностите ви. Обикновено при мъжете кожата е по-дебела а мускулите са по-силни, тогава се налага инжектирането на по-голямо количество.

4- Интервенцията е болезнена!
Няма такова нещо. Иглите и спринцовките, с които се поставя са миниатюрни, убожданията са повърхностни и почти безболезнени. Цялата процедура рядко отнема повече от 15 -20 минути. Има хора, които се страхуват от инжекции, но когато видят спринцовката за ботокс не изпитват уплаха. Грешна е и представата, че след поставянето, често страничният ефект е главоболие. Понякога по-напрегнатите и изнервени клиенти могат да изпитат кратко неразположение в първите два дни от процедурата, но това бързо отшумява. От 2010 година Онабутолинумтоксин А (с търговско название Ботокс) е с разрешение да се използва и за лечение на хронична мигрена и главоболие в САЩ.

5- Бръчките се увеличават и стават по-дълбоки, мускулите атрофират и кожата ви увисва след ботокс!
Нито грам логика в това твърдение. Напротив, при редовни интервенции отвиквате от вредните мимики, мръщенето и гримасниченето, което е един от основните фактори за появяването на бръчките на челото и около очите. Ако използвате кремове против бръчки докато сте под действието на ботокс, те вършат идеална работа и изглаждат допълнително кожата. А ефектът от козметиката се вижда след като действието на ботокса отшуми.

Освен за борба с неприятните и състаряващи бръчки, ботокс се използва и за блокиране на потните жлези под мишниците или на дланите. Това се налага в случаи когато пациента има проблем с обилно и нежелано изпотяване.

Ботокса намира широко приложение и в медицината. За първи път е използван за корекция на кривогледство през 1980 г. Девет години по-късно е открито и неговото благотворно въздействие в ракрасителната индустрия.