Измамата LOWCOST

Портфейл

12-11-2013, 15:47

Автор:

Ивайло Иванов

Всичко от Автора

Спестявате ли с нискобюджетните авиокомпании?

Световната финансова криза и атентатите от 11 септември родиха въздухоплавателният  феномен „lowcost airline”. Това всъщност са нискотарифни авиокомпании, които уж предлагат полети на много по-евтини цени от останалите авиокомпании и опция за добавяне на услуги за комфорт.

В България оперират easyJet, GermanWings, Sky Europe, Wizz air, Myair , Air Lingus, Ryan Air,  LTU, FlyNiki / AirBerlin, Condor и други. 

Един от популярните в страната ни lowcost превозвачи е унгарският Wizz Air.

На пръв поглед цените на билетите са нищожни, но започнете ли веднъж закупуването осъзнавате, че идеята ви да спестите пари е абсолютна химера. На ръба на измамата сдобиването с бюджетен самолетен билет за полет с такъв превозвач се оказва почти на същата цена като със стандартна авиокомпания. Ако пътувате с багаж няма начин да минете по-евтино, тъй като превозването на куфар до 32 кг. струва почти колкото билета. След като преживеете полет с подобен превозвач ще осъзнаете, че пътуването със стандартна авиокомпания е в пъти по-добро решение на почти същата цена.

Получихме сигнали, че напоследък са зачестили и продажбите на повече места от капацитета на самолетите или така нареченият „овърбукинг”. Така пасажери с билет се оказват без място защото салона на самолета е пълен. Читатели на Bulgariautre.bg споделиха разочарованието си от пътуването с WizzAir разказвайки ни за горчивия си опит от летенето с нискобюджетния превозвач.

Компанията предлага предплатена опция за места с повече място за краката. Наш читател предплатил он лайн още при закупуване на билета си услугата, но качвайки се на борда се оказва, че местата вече са заети от други пасажери, които също са си платили и той не може да се възползва от вече заплатената услуга. Пълното нехайство на салонния екипаж пък оставя пътника да седне където намери и да пътува с мисълта, че току що са му откраднали 10 евро.

Друг наш читател разказа как отивайки да се чекира, наземните служители на WizzAir му обясняват, че самолетът е пълен и не могат да го качат. Това той можел да избегне ако се бил възползвал от безплатната услуга „он лайн чекин”, съветват от компанията. Да, обаче несретникът пропуска полета си и се налага да пътува ден по-късно, което неимоверно води и до други допълнителни загуби по вина на авиокомпанията.

Репортер на Bulgariautre.bg пък стана свидетел как пътници на същите авиолинии с електронен билет не можеха да бъдат чекирани поради липса на техните резервации в системата на WizzAir.

Освен тези „дребни” затруднения, бъдещите клиенти трябва да знаят, че ще се сблъскат със строги служители на нискобюджетните авиопревозвачи, които стриктно проверяват размерите на ръчния багаж, който също е разделен на платен и безплатен. Ако чантата ви надвишава определени размери, ще ви се наложи да си доплатите за да можете да вземете чантата си за вашето пътешествие.

И ако вече сте на борда и сте заели най-накрая някое място в препълнените самолети на Wizz Air, и си мислите, че се е свършило с ръсенето на „дребни стотинки” ще осъзнаете, че ако ожаднеете ще трябва да се бръкнете с поне още две евро за малка бутилка вода.

Правилникът на авиопревозвача не позволява да си качвате собствени напитки и храна на борда, ако бъде засечена тя се конфискува от салонните сервитьорки.

За това пък можете да си закупите от ограниченото предлагане на борда на многократно завишени цени.

Може би не знаете, но в самолет по време на полет човешкият организъм се обезводнява много по-бързо и е препоръчително консумирането на течности за да се избегнат сериозни здравословни проблеми, за да си спестите неприятностите обаче, вие трябва да си платите 4 лева за половин литър вода с доставна цена 25 стотинки. Лишавайки ви от достъпни течности, авиокомпанията демонстрира престъпно нехайство за здравето на своите пасажери и техният комфорт.

Една съвсем проста сметка със сбор от всички разходи показва, че „евтиното” пътуване с нискобюджетна авиокомпания създава много повече грижи и неудобства и струва повече отколкото с редовна авиокомпания.

Когато ви се наложи да летите си спомнете тези факти и внимателно претеглете всички възможни варианти за и против нискотарифните авиокомпании.