Пламен Димитров: Изборите са безалтернативни

6.7% от българите имат намерение да заминат след падане на ограниченията към страните от ЕС, сочи проучване на "Алфа Рисърч"

„Изборите са безалтернативни. Парламентът е толкова неустойчив, че едва ли може да продължи до края на мандата си. Няма търсене и няма потребление. Хората нямат пари и нямат доходи“. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в сутрешния блок на Нова ТВ. По думите липсата на специалисти и невъзможността за увеличение на доходите води до забавяне на икономиката.

По данни на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, представени от управляващият партньор на агенцията Боряна Димитрова, около 6.7% от българите имат намерение да заминат след падане на ограниченията към страните от Европейския съюз (ЕС). Тя допълни, че около половината от тези хора действително напускат страната ни. По думите й 80% от българите готови да заминат са между 20 и 30 години. Данните на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ показват още, че най-добре е да има бързи избори. „Неудовлетвореността и усещането за устойчивост на средата води до свръхвисоко напрежение и по-добре да се търси решение отколкото да се стои“, заяви Димитрова.

Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев обясни, че икономиката е инвестиционна и докато не се върнат инвестициите, в страната няма да има спокойствие. Данев коментира ситуацията у нас като много тежка, тъй като има непрекъснато боричкане между политическите сили.

„В страната има политически риск и няма инвестиции, а оттам и ръст на икономиката“, заяви още Данев. Той подчерта, че в определени фирми има явление да се съкращават хора, като например в строителството. По думите му българската икономика в момента се преструктурира и това е болезнен фактор. Председателят на БСК отбеляза, че в ИТ сектора има ръст от 17%, но проблемът е, че „не се грижим достатъчно за образованието и квалификацията на работната работната ръка“.

Пламен Димитров поясни, че ако до януари 2014 г. не се намерят решения, енергетиката ще претърпи много тежки сътресения. Според него нестабилността и неудовлетвореността от доходите на българите са движеща сила за имиграции.