Португалия е новият шампион на Европа!

Спорт

11-07-2016, 08:24

Снимка:

novatv/кадър

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Европейското селесао разплака цяла Франция

Португалия е новият европейски шампион по футбол! "Грозното пате" на селекционера Фернандо Сантош спечели финала на Евро 2016, побеждавайки домакина Франция с минималното 1:0 след продължения на "Стад дьо Франс" в Сен Дени.

Въпреки че голямата звезда на португалците Кристиано Роналдо се контузи рано-рано в началото на първото полувреме след тежък сблъсък с Димитри Пайе, те не паднаха психически и играха като равен с равен срещу изключително мотивираните възпитаници на Дидие Дешан.

"Петлите" бяха големият фаворит в двубоя, но след дълга и оспорвана битка резервата на "мореплавателите" Едер попари мечтите на Антоан Гризман и компания с красив гол в 110-ата минута на двубоя.

Така Португалия спечели първата европейска титла в историята си.

Преди двубоя посланикът на УЕФА и бивш играч на Барселона Шави Ернандес изнесе купата на Европа, с което стартира и закриването на турнира.

Под звуците на електронната музика на световноизвестния DJ Давид Гета, стотици участници в церемонията изписаха огромно "MERCI (Благодаря)" на терена на "Стад дьо Франс".


Мачът на живо, по минути:

Край на мача - Португалия е новият европейски шампион по футбол!

120+1' - Евра се понася в ново нападение, но топката отново е загубена лековато. Сякаш това бе последният шанс на петлите в мача.

Португалия докосва трофея на Евро 2016, а французите изглеждат объркани след полученото попадение, макар и да пробват атака след атака.

110' - Дидие Дешан прави мигновена смяна. Марсиал влиза в игра.

109' - ГОЛ ЗА ПОРТУГАЛИЯ. Едер "препарира" Юго Лорис със силен изстрел по земя извън наказателното поле. Кошчелни остави непокрит португалския футболист, който смълча трибуните на "Стад дьо Франс".

108' - ГРЕДА за Португалия.

107' - Едер играе с ръка, но фаулът е за Португалия. Кошчелни получава несправедлив жълт картон. Пряк-свободен удар за "мореплавателите".

105' - Начало на второто продължение! След кратка почивка и размяна на полетата, двата отбора продължават оспорваната битка по между си.

104' - Шанс за Португалия при удар с глава на резервата Едер след центриране от корнер. Юго Лорис спаси неубедително, но френската защита изчисти и гол няма да има.

100' - Продължително нападение на Франция завърва със спечелен корнер след серия от финтове на Пол Погба. Ъгловият удар не води до нищо.

98' - Уилям Карвальо (Португалия) също е декориран от Марк Клатънбърг, защото спря Кингсли Коман, устремил се в бърза контраатака за "петлите".

97' - Жълт картон за Блез Матюиди (Франция).

95' - Свободен удар за Португалия. Рикардо Куарешма центрира опасно, но има вдигнат флаг за засада. За момент френските привърженици изтръпнаха.

91' - Начало на първото продължение. Португалия имаше владението на топката за кратко, но французите отнеха и пробват атака на свой ред.

90+3' - Край на редовното време! Португалия - Франция 0:0. Следват продължения.

90+2' - ГРЕДА за Франция! Влезлият преди минути Андре-Пиер Жиняк се освободи от двама защитници със страхотен финт и стреля отблизо, но ударът му срещна десния страничен стълб на Патрисио.

84' - Топовен шут отдалеч на Муса Сисоко разтяга максимално вратаря на Португалия Руи Патрисио. Страхотно спасяване!

80' - Пропуск за Португалия! Едер пробва центриране отдясно, което се превърна в удар, който Лорис изби. Топката обаче попадна в Рикардо Куарешма, който отправи страхотен ножичен удар, но френският страж отново се намеси великолепно.

Двубоят се оживи осезаемо в последните пет минути. И двата тима организираха по няколко бързи атаки, но все още зрителите не са видяли попадение - 0:0.

75' - Шанс за Оливие Жиру, но изстрелът на нападателя е избит с вещина от Руи Патрисио.

72' - Португалия "оцелява" при разбъркване след центриране от корнер. Патрис Евра не успя да засече токата в налкото наказателно поле на противника и да открие резултата.

66' - Великолепна възможност за Франция! Антоан Гризман се измъкна зад защитата и засече с глава центриране на резервата Коман, но ударът му премина на сантиметри над напречната греда. Малшанс за момчетата на Дидие Дешан.


62' - Тактическо нарушение на Жоао Марио срещу Оливие Жиру, за което португалецът получава жълт картон.

59' - Шанс за "петлите"! Гризман се измъкна и стреля от малък ъгъл по земя, но стражът на португалците улови.

58' - Смяна за Франция. Напуска Димитри Пайе, а неговото място ще бъде заето от Кингсли Коман.

56' - Остро центриране на Жоао Марио е избито в корнер от Умтити. Франция се справя в защита след последвалата статична ситуация.

54' - Пол Погба пробва далечен шут от воле, но топката профучава на няколко метра над вратата на Руи Патрисио.

51' - Възпитаниците на Фернандо Сантош откраднаха топката при френска атака и на свой ред организираха контра, но бързо загубиха скорост и опасността бе неутрализирана.

49' - Преимущество за Португалия в началото на второто полувреме. Центиране на Седрик Соареш към Нани обаче е неточно.

Минути на напрежение в края на първата част. Преобладават единоборствата, за разлика от бързата и комбинативна игра от началото на срещата. Две минути добавено време.

38' - Шанс за Португалия! Великолепна многоходова комбинация, започната от Ренато Санчес, приключи с шут на Герейро извън наказателното поле, но топката излиза в корнер. Фонте стреля с глава след центрирането - над вратата.

34' - Първи жълт картон в мача. Получава го Седрик Соареш (Португалия).

33' - Силен изстрел на Сисоко, който отново е под светлината на прожекторите, но Патрисио избива.

30' - Играчът на мача до този момент - Муса Сисоко, печели корнер с нова силна солова акция, но от центрирането на Гризман не последва нищо сериозно пред Руи Патрисио.

24' - Принидутелна смяна в състава на Португалия. Лидерът на "мореплавателите" Кристиано Роналдо стиска зъби няколко минути, пробвайки да остане в игра, но травмата явно е сериозна, тъй като той сам даде знак на треньорския щаб да бъде сменен. Напуска терена на носилка, а в игра влиза Рикардо Куарешма. Тежък удар по португалските амбиции.

22' - Муса Сисоко прави поредния си мощен пробив през френската отбрана и стреля силно, но ударът е извън вратата.

20' - След намеса на лекарския екип и няколко минути край страничната линия, Роналдо се връща в игра. Към момента принудителна смяна няма да има.

17' - Кристиано Роналдо отново се строполява на земята, изпитвайки силна болка след онзи тежък сблъсък с Димитри Пайе няколко минути по-рано. Явно португалецът не може да продължи двубоя, който чакаше от толкова много години насам.

Френските фенове огласят "Стад дьо Франс" с "Марсилезата", а окрилени от това, техните сънародници на терена играят много агресивно в началните минути на мача, търсейки попадение.

10' Страхотен шанс за Франция. Антоан Гризман отправя коварен удар с глава, но със сетни усилия стражът Руи Патрисио изби в корнер, след който не последва опасност.

8' - Звездата на Португалия Кристиано Роналдо се свлече на земята след съприкосновение с Пайе. Притеснения за селекционера Фернандо Сантош.

7' - Нов мощен пробив на Муса Сисоко за Франция, този път през центъра, но "мореплавателите" отново се справят в защита. Гризман стреля от малък ъгъл секунди след това, но силният му шут не намери целта.

4' - Седрик Соареш намира Нани с дълъг диагонален пас, но ударът на последния към вратата на Юго Лорис е разочароващ.

2' - Първа добра атака в мача за Франция. Муса Сисоко бе оставен да напредне по десния фланг, "обърна" половината към Димитри Пайе, но топката бе изчистена успешно от португалската отбрана.

1' - Начало на двубоя!

Ето и стартовите съставите на двата отбора:

Португалия: Руи Патрисио, Рафаел Герейро, Пепе, Жозе Фонте, Седрик Соареш, Уилям Карвальо, Ренато Санчес, Адриен Силва, Жоао Марио, Нани, Кристиано Роналдо

Франция: Юго Лорис, Патрис Евра, Самюел Умтити, Лоран Кошчелни, Бакари Саня, Димитри Пайе, Блез Матюиди, Пол Погба, Муса Сисоко, Антоан Гризман, Оливие Жиру