Днес НИК 421 преминава Екватора и навлиза в Южното полукълбо

Животът

04-12-2023, 17:15

Снимка:

Областна администрация Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Следим движението на кораба по пътя му към ледения континент, гласи пост на областна администрация Варна във Фейсбук.

Днес НИК 421 преминава Екватора и навлиза в Южното полукълбо. Следим движението на кораба по пътя му към ледения континент, гласи пост на областна администрация Варна във Фейсбук. 

Сигурно вече се досещате за вълнението, с което очакваме всяко „включване“ на капитан втори ранг Николай Данаилов – който управлява военния научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ към ледения континент Антрактида. С широко отворено сърце и очи следим пътя на НИК 421, който по предварителна информация трябва да пристигне в българската база на о-в Ливингстън по Коледа. Няма да крием и притесненията си, особено, когато корабът навлезе в район, обявен за опасен заради пиратски нападения. Това се случи около 20:00 ч. UTC (18:00 ч. корабно време) на 28 ноември 2023 по маршрута на НИК 421 към аржентинското пристанище Мар дел Плата. Научихме, че екипажът е бил приведен в по-висока степен на готовност за отразяване на атаките на бързоходни плавателни и летателни средства, а ден по-късно, за да осигури тренировка на екипажа, е била проведена и стрелба с щатното корабно въоръжение. Мислим Ви български моряци, изпращаме цялата си позитивна мисъл и енергия към Вас.
 
И днес ще благодарим на капитан Данаилов за етюдите от всекидневието и за всеки един споделен миг от плаването към Ледения континент.
 
Попътен вятър!, се казва още в публикацията.