Кирил Петков за "мУмУрандума": Време е всички да се успокоим, не искаме да слушаме повече за Мартин НАтариус (ВИДЕО)

Новините

22-02-2024, 16:25

Снимка:

Снимка и ВИДЕО: Фейсбук/Продължаваме Промяната

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нормално е след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите, заяви и премиерът Денков.

Време е всички малко да се успокоят. Това коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по повод разразилите се страсти в коалиционите им партньори от ГЕРБ и ДПС след огласяването на т.нар. от самия него "мУмУрандум". Тука станаха едни големи страсти, едни големи емоции. Истината е че трябва да направим крачка напред за промяната. Ние искаме всички заедно да се откажем от политическото начало в регулатирите. Искаме ли да слушаме за следващия Мартин НАтариус или Пепи Еврото, или не искаме!?", заяви още Петков. "На никой не му трябват избори", заключи съпредседателят на ПП.

"Нормално е когато се инициира политическо обсъждане по важни въпроси да започне с челен сблъсък на идеи и с много емоции, с усещане за безизходица. Нормално е след първия сблъсък страните да седнат на масата на преговорите и да намерят тези общи механизми и решения, които да постигнат набелязаните общи цели", заяви премиерът Николай Денков на откриването на днешното заседание на Министерския съвет.

По думите му през разумни аргументи и спокоен тон да се намерят работещи решения.

"За да продължим с реформите, които българските граждани и бизнесът очакват от нас. Почти 9 месеца това правителство работи и има резултати в изключително сложна политическа конструкция само заради факта, че показахме, че можем да водим диалог помежду си със заинтересованите страни и с нашите партньори", допълни Денков.

Според него правителството е показало, че може да намира решения в полза на хората.

"Днес ще одобрим бюджета на фонд "Сигурност на електроенергийната система, чрез който ще бъдат осигурени над 2,5 милиарда лева през тази година. Ще одобрим и трансфера на средствата в размер на 93 милиона лева за безплатните познавателни книжки и учебници. Ще одобрим и 400 милиона лева за изпълнение на планираната инвестиционна програма на общините. Важно е да продължим напред, за да можем всяка седмица да правим уверени крачки към европейското развитие на тази България, в която искаме да живеем заедно", каза още Николай Денков.

"Запознах се вече с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп казал "няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря"", заяви в кулоарите на парламента лидерът на Бойко Борисов.

"В него пише, че кандидатурите трябва да бъдат прозрачни, непартийни, не ярки, експерти. Те изпратиха Светослав Йорданов за шеф на най-големия регулатор КЕВР - депутат от ПП. Ярка политическа фигура. А пък за Петър Петров да не говорим", коментира Борисов.

"Виждате ли колко непартийни, непрозрачни, колко експертни са кандидатите?", отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Според него "нито един от принципите в меморандума не е спазен", категоричен е лидерът на ГЕРБ.

"Ние водим преговори всеки ден, но сега съм разочарован от ПП-ДБ, защото провалят строежа на ядрената централа. Гласуваха против, което не е добър знак", посочи лидерът на ГЕРБ.

"Кои неправителствени организации се произнесоха за новия шеф на митниците? Може да е добър, но що смениха стария?", попита Борисов.

"Чрез своите говорители те пръскат в общественото съзнание, че това са някакви борци за чистота. Всичките им действия до този момент показват точно обратното", каза Бойко Борисов.