Партийните лидери на 3 март: Закодирани послания и патриотични думи

Новините

03-03-2024, 14:18

Снимка:

Колаж: Actualno.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лидерите на големите партии с Facebook послания.

Националният празник на България - Трети март, е повод не просто да отбележим датата, но и да направим лична и национална равносметка. Освен задължителните чествания на Паметника на свободата на Шипка, издигането на знамето пред Паметника на Незнайния воин и отбелязването на празника в много градове из страната, социалните мрежи също са основно място за отбелязване на Националния ни празник, особено що се отнася до политическите лица у нас, съобщава Actualno.com.

Лидерите на най-големите партии в България и тази година отправиха своите послания към последователите си и целия народ.

Бойко Борисов от Велико Търново:

"За мен беше огромна чест днес да поднесем цветя пред паметника "Майка България" заедно с младежите от ГЕРБ - Велико Търново. Гордея се с тези млади хора, защото голяма част от тях бяха със своите дечица. С личен пример към децата се възпитава родолюбие и почит към историята! Честит празник!", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кирил Петков от Корал:

"Честит празник, свободни българи! Васил Левски, Христо Ботев, българите загинали в Априлското въстание, опълченците на Шипка и хилядите знайни и незнайни български воини, които са бленували да бъдат свободни и са дали живота си за свободата на България. Мечтата е свободни "да бъдем равни на другите европейски народи". Те не са чакали някой друг да ги освободи, те са се борили и са знаели, че от тях зависи и накрая са дали за този идеал най-ценното – живота си. Без тяхната лична саможертва тази дата не би била празник днес. Поклон и пред загиналите войници от Русия и другите държави, които са проляли кръв за свободата ни. Поклон пред паметта им! Делото на тези български герои направи България свободна, но заветът им е никога да не спираме да се борим за свободата си.

Днес да бъдем свободни изисква далеч по-малки и не толкова героични действия, но трябва да продължим да носим отговорността, че свободата зависи от всеки един от нас. Днес да сме свободни означава да не допускаме зависимости, които да ни карат да правим дела, в които не вярваме, да не допускаме беззаконие, което ни ограбва от чувството за справедливост, да не допускаме кражби и корупция, да не допускаме ограбване на българската природа, да не допускаме манипулации от фалшиви медии. Всички ние трябва да осъзнаем, че колективната ни свобода зависи от това колко всеки от нас е критичен към собствената си свобода и още по-важно: какви дела е готов лично да направи в собственото си ежедневие, за да бъде по-свободен. Само заедно и с непрекъснати усилия можем да имаме една свободна и просперираща България. Този пост го пиша от Корал, едно кътче от България, което е свободно от корупция заради нещо, което се случи тази година - малък символ, че не трябва да спираме да се борим и мечтаем всеки ден, всеки един от нас! Честит празник!", написа един от лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков.

Делян Пеевски чрез страницата на ДПС:

"Честит национален празник! Да бъдем единни в името на силна, европейска България и нейния народ!". Това са думите на Делян Пеевски, публикувани чрез страницата на ДПС във Facebook.

Костадин Костадинов в нетипично лаконичен стил:

"Честит национален празник, българи! На 3 март всеки от нас празнува освобождението на България от турско робство, постигнато с помощта на Русия! На този ден загърбете различията и споровете и си припомнете какво пише на сградата на Народното събрание - Съединението прави силата! Най-вече не забравяйте, че свободата не ни е дадена даром и че тя трябва да се защитава всеки божи ден! Иначе ще я загубим, както вече се е случвало в нашата история! Да живее свободата, да живее българският народ, да живее България!" - това написа лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Слави Трифонов в полунощ:

"Уважаеми и скъпи сънародници, честит трети март! Да ви е честит националният празник на България – денят на Освобождението от турско робство. Обяснявам го подробно, защото този трети март е различен. Не, че нещо се е променило в историята. За някои хора се е променило отношението към историята, тъй като, някои хора имат интереси в настоящето, заради които са способни да пренебрегнат историята. Малко гадно звучи, но наистина има такива хора. Няма да ги упоменавам кои са на днешния ден, но мисля, че вие прекрасно се сещате. А и те не се крият, крещят с пълно гърло, така че не само да ги забележим, ами направо да се отвратим. Искам да кажа само исторически факти. И то искам да ги кажа точно на днешния ден. България съществува благодарение на успеха на Русия в Руско-турската освободителна война. Искам правилно да бъда разбран, казах успеха на Русия и руския народ, а не на Путин и хората, които го слушат в момента. Аз съм израснал в Плевен и съм горд, че съм от град Плевен. Град, който има огромна роля в успеха на Руско-турската освободителна война. Използвам случая да поздравя и всички свои съграждани с националния празник.

Днешният ден е толкова важен, защото на датата 3 март 1878 година в Сан-Стефано възкръсва българската държава и българският национален идеал. На трети март! Българският национален идеал, заради който в последствие са загинали стотици хиляди българи. Смело, всеотдайно и жертвоготовно, заради България, са дали живота си. И никой няма право днес, заради личните си интереси и пристрастия да преиначава историята и да омаловажава смъртта и героизма на българи, руснаци, румънци, финландци, сърби и черногорци, загинали в Руско-турската освободителна война, само защото има жалките си лични амбиции. Но, аз съм сигурен, че историята ще изхвърли от пътя си в канавката подобни индивиди. Още веднъж – честит национален празник! Желая ви смелост, всеотдайност, патриотизъм и свобода!", публикува в своя Facebook точно в полунощ Слави Трифонов.