Диана Русинова: Тревожен ръст на катастрофите с мотори през лятото

Крими

27-07-2024, 16:10

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От профила във Фейсбук на пътния експерт Диана Русинова.

От началото на месеца в следствие на пътни инциденти са загинали 49 човека и са били ранени 780. Днес около 10:00 часа на 179 км на АМ „Тракия“ е загинал моторист и спътничката му. На същата дата, но миналата година пак на АМ „Тракия“ отново край Стара Загора е загинал друг мотоциклетист. Тревожен е ръстът на пътни инциденти с участието на мотористи през летния сезон.

Ако се придвижвате с мотоциклет, вече знаете колко забавно може да бъде карането. Разбирате вълнението от пътуването по открития път и предизвикателството да управлявате мотор. Но карането на мотоциклет може да бъде и опасно. На всеки изминат километър през 2022 г. мотоциклетистите са били около 22 пъти по-застрашени от смърт при катастрофа в сравнение с пътниците в леки автомобили и са били 4 пъти по-застрашени от наранявания. Безопасното каране на мотоциклет изисква баланс, координация и добра преценка.

За постигането на безопасно шофиране е необходимо сътрудничеството на всички участници в движението. Само по този начин можем да спомогнем за намаляване на броя на смъртните случаи и нараняванията по пътищата в нашата страна. Особено важно е обаче водачите да разбират предизвикателствата пред безопасността на мотоциклетистите, като например размера и видимостта, както и практиките при каране на мотоциклет, като намаляване на скоростта и маневриране, за да знаят как да ги предвиждат и да реагират на тях. Чрез повишаване на осведомеността на водачите на моторни превозни средства, както шофьорите, така и мотоциклетистите ще бъдат по-безопасни на пътя.