Лоша новина за българския бокс

Спорт

07-10-2024, 08:15

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Боксът е аут от следващите Олимпийски игри, Национални федерации, членове на IBA губят всички права

Международният олимпийски комитет изпрати писмо до всички национални олимпийски комитети, в което обявява, че Националните боксови федерации, които останат членове на Международната боксова асоциация (IBA), ще загубят всички права, а самите национални комитети нямат право да поддържат каквито и да е отношения с тях.

NOVSPORT.COM разполага с копие на писмото, което до момента не e обявено официално нито от Българския олимпийски комитет, нито от Българската федерация по бокс. То обаче се появи в международни медии. Защо председателят на БОК Стефка Костадинова и федерацията крият за него и какви действия възнамеряват да предприемат за момента не е ясно. Но това реално е тежък удар по един традиционен за България спорт.

На практика от писмото в прав текст става ясно, че на следващите Олимпийски игри в Лос Анжелис бокс няма да има. Както е известно, боксовият турнир в Париж беше организиран от МОК, но сега от Международния олимпийски комитет директно заявяват, че няма да имат възможност, а явно и желание да го направят отново. От МОК напомнят, че вече има нова Международна федерация по бокс, но тя също трябва да премине процедури преди да бъде призната от тях.

Ултиматумът, който засяга пряко Българската боксова федерация, но и всички национални организации в света е поредна фаза във войната на МОК срещу ръководената от близкия до Владимир Путин Умар Кремльов Международна боксова асоциация (IBA). А за момента президентът на българската федерация Красимир Инински не дава сигнали, че има намерение да напуска IBA.

С излизането на бокса от Олимпийската програма, този спорт автоматично става неолимпийски. От писмото на МОК става ясно също, че Националните олимпийски комитети (НОК) не трябва да поддържат каквито и да било институционални отношения с национални боксови федерации, които все още са свързани с IBA. И тук вече не е ясно дали държавата трябва да му спре финансирането изцяло или да го приравни към неолимпийските спортове, което драстично ще редуцира финансите.

Публикуваме превода на писмото и оригинала без редакторска намеса: