Токът - поредната лъжа

Общество

01-08-2013, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Григор Лилов

Всичко от Автора

Авторът на няколко книги, проследяващи различни теми през прехода и дългогодишен журналист Григор Лилов представя своята гледна точка на така шумно рекламираното намаление на тока от управляващите.

Намалението на цената на тока е символично. Например за дневната енергия на ЧЕЗ е 681 хилядни от стотинката за киловатчас.

Лъжите обаче са огромни.

От новите цени са отпаднали само добавките за комбинираното производство, зелената енергия и невъзстановяемите разходи, макар че скрито всъщност са калкулирани.

Например така наречените добавки за достъпи и преноси са запазени! Не ви се вярва, нали? Да, ама е така!
Защото в решението е записано например „цени за достъп без ДДС, които се дължат от всички клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа”. Или следното „всички клиенти заплащат и следните цени за мрежови услуги:...”

Който не вярва, да прочете следния линк с решението на ДКЕВР (за абонатите интересното започва от параграф ІV)
http://www.dker.bg/files/DOWNLOAD/res-C-25-29_07_2013.pdf

Възмутителното е, че Илия се е променил все в тия, както казва поговорката.
Например доскоро цената за пренос през мрежата ниско напрежение, която заплащахме – например на ЧЕЗ, до 1 август беше 3.435 стотинки. Сега вече ще е 3.47 стотинки – т.е. има увеличение, макар и скромно. Е, капка по капка вир правят, казва поговорката, а дори и стотни от стотинките при десетки милиарди киловатчаси са милиони – не стотинки, а левове!
Подобна е картината и при останалите електроразпределителни дружества, които иначе „страдали” от новите тарифи, както обясняват експерти, политици и медии.
Пак в това решение НЕК продава на електроразпределителните дружества тока по 9,585 стотинки киловатчаса (вкл. такса за услугата обществен доставчик в размер на 0,132 стотинки), а те ни го хързулват на по-висока цена – например ЧЕЗ на 9.872 стотинки (без добавките). Тези над три-десети от стотинката вече правят не милиони, а десетки милиони левове гарантирана от регулатора печалба.
За да се скрие тази истина, в решението наред с така разписаните цени ДКЕВР сочи и обща цена, по която вероятно ще получите новите си фактури.

В решението изумяват и още няколко параграфа.

Например този за АЕЦ „Козлодуй”. Това е най-евтината енергия, както знаем. Цената й е 3.775 стотинки за киловатчас.
За регулаторния период са посочени в решението на ДКЕВР следните количества:

- Прогнозни количества електрическа енергия за регулаторния период – 7 701 280 МВтч;
- Прогнозна разполагаемост за регулаторния период – 8 245 482 МВт*ч.

А ето какво е написано от експертите (цитирам откъс от документа на ДКВЕР, разгледан в закрито заседание):
ДО Г-жа АНЖЕЛА ТОНЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДКЕВР
ДОКЛАД
от
дирекция “Регулиране и контрол – Топлоенергетика и Енергетика”,
дирекция “Икономически анализи и регулаторен одит” и
дирекция “Правна”
Относно: Утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика”

.... В резултат на извършените корекции, работната група предлага цените на
електрическа енергия и разполагаемост на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД предложени за
утвърждаване да се изменят както следва:
...
- цена за разполагаемост – от 27,00 лв./МВтч на 22,45 лв./МВтч, при
необходими приходи за разполагаемост 350 511 хил.лв., при разполагаемост
на предоставената мощност 15 610 038 МВтч.
2. Разполагаемост на предоставената мощност – 15 072 132 МВтчв.

Т.е. количествата ядрена енергия, посочени от експертите, са два пъти по-големи от онези, фиксирани в решението на ДКЕВР. Накратко – за да се запази делът на далаверата чрез заводски и топлофикационни централи, както и чрез така наречените възобновяеми източници, делът на производство от ядрените реактори намалява.
Но всъщност става дума и за друго – същевременно нараства делът на ядрената енергия като най-евтина, предназначена за износ. Само един от търговете за месец август е за 500 мегавата от АЕЦ Козлодуй, което е ¼ от капацитета на реакторите. Цените са около 6.7 стотинки за киловатчас.
За тези, които не знаят – 157 депутати от 240 народни избраници пряко или чрез роднини са свързани с фирми за производство на енергия (фотоволтаици, вятърни, малки ВЕЦ, биомаса) или с фирми за търговия с енергия.
Така че далаверата продължава да се върти, макар и скрито-покрито.

Дори и по този пладнешки и обирджийски начин. Ето ви една справка от електроенергия оператор в реално време. Направих я в 21:35 часа и 35 секунди на 31 юли. (вижте приложената снимка)
Според нея в този момент фотоволтаиците дават в системата 7 мегавата енергия – въпреки че слънцето е залязло, а ток от греенето на луната все още никой не е измислил как да добива по света!!!!
В този момент - час и минута духат и доста силни ветрове по страната, понеже вятърните централи работят с натоварване от 136 мегавата. Е, колко духат, всеки може да прецени.

Някои ВЕЦ са на цени в това решение на ДКЕВР от 136 лева за мегаватчас – т.е. двойно по-високи от другите. Кой как се уредил от другарите и борчетата (визирам енергийните интереси на Гриша Ганчев)...

Възниква друг въпрос – откъде все пак дойде намалението?

1. Най-голямото единично намаление в цените на тока е решението 85% от разходите за преференциалните тарифи на фотоволтаичните централи, присъединени към мрежата след 1 юли 2011 г. (т.е. над 90% от тях), да бъдат компенсирани по друг механизъм. Става дума за 499 млн. лв., за които ще се използват приходите от продажбата на държавните квоти за парникови емисии.
Дотук добре, но защо точно 85% и 499 млн. лв.? В предложението на ДКЕВР се споменава, че от началото на търговията България е продала квоти за 50 млн. евро, а 88 млн. лв. бяха и заложените в бюджета средства.
Липсващите пари – над 400 млн. лева трябва да бъдат набрани през следващите 11 месеца.
Според прогнозата на Министерството на околната среда и водите от търговията с емисии в бюджета ще постъпят 136 млн. евро, според други прогнози – около 80 млн. евро, според бюджета – 88 млн., но не евро, а лева.
Изненадващо обаче на заседанието на Министерския съвет на 10 юли се намесва министърът на икономиката и енергетика Драгомир Стойнев и вдига прогнозата до 250 млн.евро.
Накратко – абракадабра с цифрите или „разчет”, че цените на квотите ще се вдигнат с пъти и пъти. Обаче тенденцията е обратна – към намаление.

2. Намаляване на така нар. студен резерв и изкупуването на енергия от някои ТЕЦ. Мярката е добра, обаче орязани са двата „американски” ТЕЦ-а в Мариците, които са най-екологични и за които при високо натоварване цените могат да спаднат от сегашните безумни равнища на цени, по-ниски отколкото на родните ТЕЦ. Освен това натоварването на капацитета на двата модернизирани ТЕЦ-а ще позволи да се увеличи и количеството на продаваните СО2 емисии – т.е. фондът, от който се финансират договорите а зелена енергия, за да не тежат на клиентите.

3. Ограничаване на капиталовложенията и поддръжката в енергетиката и приходите на АЕЦ. От това ще си патим. Разчетът е двояк – хем да се взима от АЕЦ-а, хем да се създаде дефицит на средства, с които трябва да се удължи срокът за работа на реакторите. Вече съм писал миналата година и обосновал с факти и документи, че евентуална АЕЦ „Белене” ще изисква (именно изисква – по икономически и енергийносистемни съобръжения) затваряне на АЕЦ „Козлодуй”.

4. Натоварване на местния бизнес (особено дребен и среден) с по-високи тарифи – мярка, която ще усили рецесията, трудностите му и респективно безработицата.

Всъщност за енергетиката може да се напише цял скандален роман за далавери, но страшното е, че уж новото й ръководство пише поредните глави от него.
Не се учудвам – сегашната шефка на ДКВЕР е бившия им ценовик, който години наред е мотивирал,защитавал и предлагал цените на зелена енергия, на централите на олигарсите Ковачки, Манчев и сие, на износителите, на разпределителните дружества и т.н.