Достойнството прави силата

Няма по-важно за един държавник или партия от достойнството

Най-редовно си припомняме надписа, красящ законодателния ни храм. Вярно е, че "Съединението прави силата". Особено щом говорим за изтерзаната ни от скандали Родина, в която от известно време водим война всеки срещу всеки. Блъскаме се без мисъл и смисъл един друг като свободни електрони в някакво открито пространство, лишено от усещането за общност, кръв и род. Не е зле, че именно този принцип си припомниха новите депутати при гласуването на кабинета „Борисов“, получил доста над очакваната в изборната вечер подкрепа за своя мандат. Това добре, но да видим дали народните представители ще се сетят за още по-основния постулат в политиката (в идеалния й вариант).
Няма по-важно за един държавник или партия от достойнството – тяхното лично и много важно: това на техните избиратели. Неслучайно в древността недостойните са били прогонени и прокудени, често и те самите са слагали край на живота си. Разбира се, в 21-и век няма нужда да се прибягва до толкова крайни методи. Само че за огромно разочарование политиците през последните десетилетия забравиха що е то поемане на отговорност, честност и почтеност.
Именно тази отговорност пое Цветан Цветанов, заявявайки, че е готов веднага да се откаже от имунитета си. "Няма драма, заявявал съм категорично още от миналата година“, обобщи той пред журналистите вчера, а днес внесе заявление до председателя на Народното събрание, с което изразява съгласието си да му бъде снет депутатския имунитет.  Иначе бяха много смели дежурните фейсбук критикари обявили на всеослушание, че едва ли не председателят на парламентарната група на ГЕРБ нарочно станал депутат, за да попречи на делата срещу него. Апропо, ще припомним, че обвиненията бяха предимно на политическа основа, продължение на яростната компроматна война започнала в предизборната кампания за парламентарния вот през 2013-та. Но дали ще се окажат кьорфишек, си е работа на независимия българския съд, в който донякъде все още вярвам. Нека всички клиенти на Темида се явят пред нея като част от народа (който твърдят, че представляват и много обичат). Пък каквото сабя покаже!
Редно е колегите на Цветанов, срещу които също има наказателни производства бързо да последват неговия пример. В името на достойнството – ако не тяхното, то поне това на държавата, слуги на които са представителите на законодателната власт.
Въпрос на съвсем друга дискусия е промяната на депутатския имунитет или направо неговото отпадане. Но тепърва ще говорим и за това.