Жана Бергендорф: Искам дует с Риана!

БГ Музика

01-01-2015, 08:00

Снимка:

trud.bg

Автор:

Светла Йорданова, trud.bg

Всичко от Автора

Жана Бергендорф изгря на родната сцена с категоричната си победа в „Х фактор". Година по-късно тя доказа, че успехът й не е случаен и притежава талантът и упоритостта да се наложи, като една от най-актуалните певици у нас. Изглежда достатъчно силна, за да надвие мъж, и както признава често го е правила като по-малка, и достатъчно смела, за да прекоси морета и океани сама, но не за да стане негърска принцеса, като Пипи, а за да пее. За приключенията и премеждията си в Корея и Дания, където живее няколко години, Жана би могла да напише роман, който би бил толкова нестандартен и увлекателен, като самата нея.  
 
- Жана, ти издаде нова песен в стил хип-хоп с Кристо „Играем с теб до края", която вече превзе повечето класации за родна музика. Подготвяш ли други музикални изненади за Новата година?
- Сега ми предстои да издам втори самостоятелен сингъл, който отново ще бъде в стилистиката на „Самурай", защото не искам да бягам от себе си. Очакват ме и други нови записи, с продуцентите ми от „Вирджиния Рекърдс" работим по няколко проекта едновременно.
 
- Победи в миналогодишното издание на „Х фактор". Какво се промени в живота ти след този успех?
- Много промени настъпиха в личното ми пространство, в работата ми, донякъде в мен самата. Като че ли станах малко по-предпазлива кого допускам край себе си. Промени се и това, че детето ми се прибра в България. Мъжът ми също вече е тук, но често пътува, тъй като е корабен инженер и работата му го изисква.
 
- Имаш ли фаворит в новия сезон на музикалното шоу?
- Няколко са - Невена има уникален глас, който тепърва ще се развива, Славин, Иво и Пламен също. Аз съм много критична не само към себе си и към останалите и за да харесам дадено изпълнение, трябва да го почувствам. Живея с душата, а не с главата! (Смее се.) Михаела Филева ми беше фаворит в първото издание и съжалявах, че отпадна, но ето, че всяко зло е за добро и в момента тя е супер успешна!
 
- С Кремена Халваджиян, която се грижеше за твоят стайлинг в шоуто изглеждате еднакво нестандартни и ексцентрични. Тя продължава ли да е твой стилист и кой е най-необичайният начин, по който са те обличали?
- Кремена продължава да ми бъде приятел, което е най-важното. Тя не ми е била личен стилист, а на всички участници в „Х фактор", но дори след края на шоуто в много случаи ми е помагала да се обличам, давала ми е съвети. Тя е един от най-ярките „цветове" в България. Сега е супер щастлива, заради внучето. Аз може би бях от първите, които се обадиха да й честитят. Те всичките са едно прекрасно семейство. Иначе най-необичаен беше стайлингът за фотосесията на Велислава Каймаканова-Ножарова, когато влязох в ролята на Алиса в Страната на чудесата и Лудия шапкар за благотворителната кауза „Да оставим следи 3". Чрез нея се набират средства за закупуване на кувьози и медикаменти за болниците, тази година събрахме над тридесет хиляди лева.
 
- Самият създател на „Х фактор" Саймън Кауъл е казал за теб след срещата ви, че имаш данни и визия за пробив зад граница. Мечтаеш ли си да пееш на една сцена с някоя от световните супер звезди?
- Това беше голяма моя мечта - да се запознаем, да поговорим, още повече да чуя такива думи от него! Иначе бих искала да направя дует с Риана или Джеси Джей, но не бързам за никъде, животът е пред мен, ако е писано - то ще стане. Аз знам, че няма да пея много дълго само на българската сцена, усещам си го, а каквото почувствам - то се сбъдва.
 
- Каква е разликата между нашия „Х фактор" и този в Дания, в който също си участвала?
- Преди всичко в мащаба. Участието ми там бе за много кратко заради езиковата бариера, тогава въобще не говорех датски. А и не отидох там с амбицията да спечеля, а за да ми вдъхнат кураж, защото имах 2-3 години, в които не пеех, а си гледах детето, имах и здравословни проблеми. Исках да чуя мнението на журито и те ми казаха, че много добре съм се представила. Това много ми вдъхна кураж да продължавам да пея.
 
- А ако трябва да сравниш хората у нас и в Дания?
- У нас, въпреки немотията и всичките проблеми в държавата, хората изглеждат много по-усмихнати и щастливи.
 
- Ти сигурно си първият човек, който казва това, обикновено твърдят точно обратното...
- Явно защото не знаят какво е в чужбина, какво е в Дания! Хората там не се усмихват, все едно нямат енергия, липсва им онзи заряд, който имат хората в България... Аз не мога да живея в Дания, затова и се върнах тук.
 
- По-уреденият и подреден живот, по-голямата чистота, не те ли изкушиха да останеш в Дания?
- Навсякъде е мръсно - и в Дания, и в Германия, в Швеция и в Корея също. Навсякъде по света е така, то си е до нас, хората, до лично възпитание. Да, по-подредено е в Дания, социалният живот е добър, ако не най-добрият, но хората не са кой знае колко щастливи там, поне от това, което видях за 4 години. Най-много съжалявам за това, че възрастните хора у нас нямат тази сигурност като в Дания. Да има домове за стари хора, в които да ги гледат добре, но не старчески домове, в които ги гледат като кучета, а истински домове, в които има всички видове удобства човек да си изживее последните дни, както трябва.
 
- Интересуваш ли се от политика и какво мислиш за хората, които са отговорни за състоянието на държавата ни?
- Това са хора, които изяждат и изпиват на нашите баби и дядовци парите, затова родителите ни нямат с какво да си купят лекарства, затова младите хора се изнесоха извън България, затова ще затъваме още повече...
 
- Кое определяш за най-смелата си постъпка в живота?
- Заминаването ми за Южна Корея на 18 години - не знаех къде отивам, защо отивам, какво ще правя там. Кой току-така заминава чак в Корея и прави толкова пари - можех да помагам на майка си, да гледам себе си и своя живот и да не се лишавам от нищо. Заминах благодарение на моята учителка от вокална група „Врабчетата" Адриана Венкова. Нейният син ме срещна на улицата и ме попита: „Майка ми събира момичета за Корея, искаш ли да пееш там?" Викам: „Как да не искам - заминавам!" Мина кастингът и взеха мен и още едно момиче. Беше страхотно, не съжалявам за нищо, даже бих отишла там да живея на старини.
 
- Значи животът в Корея ти хареса повече?
- Да, те са хора, които нямат проблеми. Днес, ако не могат да си платят тока, ами добре - утре ще го платим. Може да пият цяла нощ, после сядат на бюрото сякаш са се наспали и започват да работят. В Корея няма снобария, там хората отиват в клуб, за да се забавляват и да танцуват, а не както тук - да си покажем новите коли, обувки и т.н. Там с приятелите ми сме ходили на дискотека направо с ролерите. Веднъж дори щяхме да се пребием, когато с една приятелка се хванахме за една кола да ни тегли, както си бяхме на ролерите. Минахме през една канализация и добре се подредихме - едвам излазихме на тротоара. Тогава животът ми буквално мина като на кинолента през главата.
 
- От малка ли си толкова дива?
- Да! Бях много дива, то ударено по главата, че направо не може да се спре! (Смее се.) Спукана глава тук, втори път на друго място, трети - на трето, всеки път се прибирах с рани по коленете. Много се биех с момчетата, просто здраво си ядяха бой! Като ме издразни нещо - туп един и това е!
 
- Синът ти прилича ли на теб по характер?
- Едно към едно, не само по характер. Идва и пошляпва, но вече се учим, че не трябва така. В началото беше много зле, може би от стреса, от това, че се местеше при мен в България, тогава доста посягаше, но сега го е изчистил. Аз имам най-доброто дете, прекрасен е!
 
- Има ли нещо вярно в това, че с мъжа ти имате проблеми в брака, както се писа?
- Нямаме проблеми, в интернет може да пише всичко. С него сме приятели преди всичко, той е страхотен и като съпруг, и като баща - не съм виждала друг мъж така да се грижи за сина си.
 
- Ти си атрактивна жена, имаш ли много ухажори?
- Често непознати мъже ми пишат разни неща във фейсбук, но не им обръщам внимание.
 
- Кое е най-лудото нещо, което си правила от любов?
- Да минавам хиляди километри, ей така, без да ми мигне окото - от България до Корея и обратно.
 
- Милена Славова сподели, че много те харесва и когато си ходила на нейни участия, ти е давала да пееш с нея. От кои други родни певци си се учила?
- На фестивала Rock Star Night през 2008 година Милена ми каза: „Ела, ти ще изпееш една песен, докато аз съм в почивка". Милена е подала ръка не само на мен, но и на много млади таланти и това е нещо, което винаги ме е радвало при нея, че не се мисли за голяма звезда. Тя ми е любимата рок певица в България. Аз съм закърмена с рок и по клубовете много години съм пяла единствено в този жанр. Работих и близо година с китариста на Милена Данчо Лазаров. Харесвам много и Лили Иванова, както и Маргарита Хранова.
 
- Имала ли си предложения освен като певица, да се изявиш и като актриса?
- Да, преди години ми предложиха за първи път, но отказах, отидох и казах на режисьора -„Не става, аз не съм това, което ти искаш!". А този човек никога не е очаквал да кажа не! Много съм рязка, каквото ми е на езика, това ми е на устата. Искам да се занимавам с кино, но тогава не ми хареса това, което ми предложиха. Наскоро получих едно интересно предложение, но още сме в етап на обсъждане.
 
- Кое е изпитанието, което ти беше най-тежко да преодолееш?
- Загубата на баба ми. Заради нея се прибрах тук и въпреки че знаех какво предстои, ми беше много трудно. Тя винаги ме съветваше да правя добро, това ми е мото в живота. Баба ми почина точно на рождения си ден - 10 юни. Това означава, че е била бяла душа и е направила много неща, които са помогнали на хората и е била добронамерена. Тя показва светлия път и на майка ми, и на мен и сестра ми, аз вярвам в такива неща. Понякога сякаш усещам присъствието й и дори съм я сънувала два пъти, в които ме е предупреждавала и ми е помагала да намеря вярното решение.
 
- И сънищата ти ли са толкова цветни като теб самата и сбъдват ли се?
- Каквото съм сънувала - всичко после ми се е случвало, включително сънувах и спечелването на „Х фактор". Още като дете се сънувах как пея на сцената. Аз се движа по интуицията си. Понякога ми се дава да видя нещо за даден човек, което ми изплува в главата като усещане и то се оказва истина. Майка ми има такива почти ясновидски способности. Тя е като мен, имаме много силна интуиция.
 
- Каква жена е майка ти и силна ли е връзката ти с нея?
- Тя е била парашутист, акробат..., много интересна личност. Ние може би никога няма да се разберем с нея, защото два остри камъка брашно не мелят. Каквато е майката, такава е и дъщерята, а и сестра ми също е такава. Като всяко едно семейство и ние си имаме моменти на неразбирателство, бунтарки сме и трите, много борбени. Моят втори татко, който е с майка ми вече 16 години, казва: „Вие, като няма проблеми сте пръснати по целия свят, но като има проблем се събирате и ставате като един юмрук". Много сме силни заедно, но когато трябва... Имам много силни хора около себе си, винаги Господ ми е пращал правилните хора и съм му много благодарна за това. Няма нещо, което да съм поискала и да не ми се е сбъднало.
 
- Коя е най-голямата ти сбъдната мечта?
- Детето ми - дори на външен вид е такъв, какъвто си го мечтаех - рус със сини очи, исках и като характер да бъде едно към едно с мен и така стана. А иначе всяка вечер си лягам с нова мечта и мисля за нея, следвам си я...и я постигам!
 
- Уповавала ли си се на вярата в труден момент?
- Когато детето ми беше в болница и го оперираха, а животът му беше на косъм, единственото на което можех да се опра, беше вярата и молитвата. Не знам какво щях да направя, ако на детенцето ми тогава, да не дава Господ, нещо му се беше случило. Това е единственият момент, в който съм се чувствала безпомощна и зависима. Моля се на Господ и на Свети Иван Рилски, за когото вярвам, че е мой закрилник, защото дядо ми се е казвал Иван, а аз съм кръстена на него. Всички негови колеги - адвокати в Сливен са му казвали Жан и баба ми е казала на майка ми да се казвам Жана. Моите  ангели са баба и дядо, знам, че те са някъде около мен и ме пазят.
 
- Смяташ ли, че всеки си има карма?
- Мисля, че всеки един човек си получава заслуженото за онова, което върши - и с хубавото, и с лошото е така. Повярвай ми - в момента, в който стъпя накриво, веднага си получавам каквото трябва, има една такава сила...
 
- Любим цитат?
„Бъди себе си и ще постигнеш това, за което мечтаеш!" Аз съм такъв човек, който рискува в живота - човек печели, когато рискува. Щастлива съм, че успях да се докажа пред майка ми, която в началото не искаше да се занимавам с музика, но сега знам, че се гордее с мен и с това, което съм постигнала. Знае, че аз сама съм го направила с цената на много лишения.

 

Източник: trud.bg