И в училищата ще се учи за вредата от допинга

Спорт

09-06-2016, 14:14

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Делян Кючуков, Сега

Всичко от Автора

Планът за битка със забранените вещества в спорта бе приет от правителството

В учебните програми по физкултура и спорт ще бъде включено изучаване на вредата от употребата на допинг. Това е записано в двегодишния "План за действие за изпълнение на Националната стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта (2015-2024 г.)", който правителството прие вчера. Водеща институция по тази част от плана е образователното министерство, като за целта е възможно най-голям брой училища да включат в учебните си програми темата за превенцията на употребата на допинг. Началото ще е от по-следващата, 2017-а учебна година. Преди това пък, от април 2017 г., ще има кампания за "обучение на обучаващите".

Най-близката цел в плана е разработването на изцяло нов закон за физическото възпитание и спорта, за който е заложен срок септември 2016 г. Проектът вече е подготвен и внесен в Министерския съвет. До декември тази година трябва да бъде реализирана и една идея на спортното ведомство и лично на министър Красен Кралев - за регулация в режима за пускане на пазара на всякакви хранителни добавки, предназначени за употреба при интензивно мускулно натоварване. Иначе казано - на добавките, които се предлагат безразборно във всякакви магазини и фитнес центрове. Идеята възникна, когато през миналия март гръмна допинг скандалът с 11-те български щангисти, които бяха употребили замърсена добавка. Целта е всеки производител или вносител на фитнес добавки да попълва декларация за съответствие между състав и етикет, като да бъде предвидена и наказателна отговорност при неспазване или неверни данни. За целта е предвидено да се изготви нов Закон за храните.

Освен това ще бъде разработен и проект за информационно обезпечаване на дейността на фитнес центровете и инструкторите по фитнес. По този начин се цели да се регулира дейността и да се направи регистър на пръкналите се под път и над път фитнес клубове, в които не е ясно дали работят правоспособни инструктори или просто здравеняци самозванци. Тази част от плана ще бъде изпълнявана и следена от три министерства - спортното, на здравеопазването и на земеделието и храните.

Всички изброени дотук дейности дори не изискват харчене на средства. Единствените точки от плана, които ще струват пари, са свързани с бюджета на Антидопинговия център в София. Най-големият харч е 1,1 млн. лева, предназначени за закупуване и монтаж идната пролет на течен хроматограф, който ще допринесе за точността в работата на лабораторията при анализ на пробите. Други 7000 лв. ще се дадат за научния проект "Определяне на референтни стойности на стероиден профил". Така би трябвало да се изпълнят и последните условия за получаване на акредитация от световната антидопингова агенция (WADA). В задълженията на Антидопинговия център, според приетия план, влиза още и организирането на кампании срещу употребата на допинг, като в тях ще помагат още спортното министерство и Българският олимпийски комитет.

 

Източник: segabg.com