Пол Макнами: България има тенис култура

Спорт

28-06-2016, 06:27

Снимка:

twitter/paulfmcnamee

Автор:

bgtennis.bg

Всичко от Автора

През миналата седмица един от най-уважаваните специалисти в света на тениса Пол Макнами бе в София за лагера на най-добрите ни състезатели до 14 г. Австралиецът има забележителни резултати на двойки. Като състезател печели по два пъти титлите на "Аустрелиън Оупън" и "Уимбълдън" при мъжете на двойки. Има и един трофей в Лондон при смесените тандеми. Двукратен победител е и за Купа "Дейвис". В продължение на 12 години (1995-2006) Макнами е бил турнирен директор на Аустрелиън Оупън, а от 1989 до 2012 г. ръководи първенството за смесени двойки "Хопман Къп". Г-н Макнами бе любезен да отговори на нашите въпроси специално за сайта на БФТенис.

Г-н Макнами, как преминаха тренировките в лагера?

Много добре. Тимовете са готови за мачовете. Отборните купи са много трудни състезания, защото участват най-силните състави в Европа. Играчите имат страхотен дух. Наясно са, че ги очаква тежко състезание. 

Кое момче и кое момиче показа най-добър тенис?

Не искам да отличавам никого, защото това е отборно състезание. Дали ще спечелиш или ще загубиш, отговорността е на отбора. Много е важно обаче да си свършиш работата. Те все още не знаят кой ще играе сингъл и кой на двойки. В сряда тренирахме различни комбинации на двойки, за да може капитаните да вземат своето финално решение относно състава. Нивото на децата е сходно. Няма изявена суперзвезда. 

Какво е най-специфичното в мачовете на двойки?

Комбинациите. Ако имаш силен форхенд, трябва да играеш с някой, който притежава силен бекхенд. Важното е двойката да се допълва. Ако волето не ти е силна страна, партньорът ти трябва да го изпълнява добре. Може би има само един състезател, който прави волето много добре. Има различни предизвикателства. 

Какъв съвет бихте дал на българските треньори?

Мисля, че трябва да възприемат играта на двойки по-сериозно. Фокусът е само върху сингълите и ранглистите. Можеш да живееш много добре и като професионален играч на двойки, не само на единично. Не трябва да има разделение. Състезателите трябва да играят и на двата фронта. Преди година отново бях тук и сега забелязах, че волето се изпълнява много по-добре, което е изключително важно. Техниката на сервисите също има голямо подобрение. Нещата се случват по-добре от преди една година. Има прогрес. Много от тези играчи бяха тук и тогава. Трябва да играят повече в ъглите. И да се работи върху разликите при играта на клей и твърда настилка. Мачовете са абсолютно различни. 

Известно е, че тенис федерациите, които организират турнирите от Големия шлем имат най-голям бюджет. Тогава защо малки страни като Сърбия и Швейцария притежават играчи като Новак Джокович и Роджър Федерер, които доминират в последните години?

Имате много добра логика, защото отговорът не е в парите. Повечето финанси осигуряват по-голяма заплата. Моята федерация има пари, така че аз получавам добро възнаграждение от нея. Не оставаш гладен. Този проблем е в Англия, Щатите и Австралия. Във Франция нещата са малко по-различни. Имат и пари, и успехи. Може би най-успешната страна е Франция. Тяхната програма вероятно е най-добрата. Така че, генерално отговорът не е в парите. Харесва ми примера, който дадохте, защото е много правилен. Отговорът не е в парите.

Какво можете да ни кажете за тениса в Австралия?

Историята ни е фантастична.

А настоящето?

За момента е добро. Имаме двама играчи в топ 20 – Ник Кириос и Бърнард Томич. Харесвам ги, но те имаха някои проблеми. Те са интересни хора, които са с европейски произход. В този смисъл двамата не са типични австралийци, но са играчи от голяма класа. Ник Кириос може да спечели турнир от Големия шлем. Той е специален талант. Когато говорим за великите играчи, треньорите казват: „Никой не може да победи Джокович”. И това е така – с изключение на един – Ник Кириос. Той е човекът, който владее играта, може да уплаши всеки. Има си треньор, федерацията му помага. Томич стои по-далеч от централата. Всеки има своя път. За успеха е нужна комбинация от помощта на федерацията, семейството, образованието, собствения ти треньор. Твърдо вярвам във връзката между играча и треньора. Човекът, който вярва в теб, както и ти в него. Ако ти израснеш като състезател, се вдига и нивото на треньора. Всеки има свое различно пътуване. Трябва да се наслаждаваш на него. Това е животът – върхове и спадове. Дори и да постигнеш нещо, понякога не се чувстваш добре. Ключът е в пътуването. Бях влюбен в тениса. Синът ми или жена ми могат да играят тенис, но не обожават играта. И сега той играе футбол.... (смее се) понеже обича този спорт. Играта трябва да бъде в сърцето ти.

Какво може да вземе българският тенис от австралийския?

Вероятно ние имаме превъзходен комплекса в България той е от по-ниско ниво. Ние мислим, че сме по-добри, отколкото сме в действителност, и може би българите смятат, че не са толкова добри, колкото са. Вие не сте свикнали да печелите често, докато Австралия има титли за Купа „Дейвис”, в турните от Големия шлем. Така че ние очакваме успехи и имаме самочувствие, което може би липсва на българите. Ние трябва да се приземим, а вие трябва да сте по-уверени. Щом Сърбия може, защо да не го направи и България?

Вие сте турнирен директор на ATP турнира Garanti Koza Sofia Open. Може ли София да стане тенис дестинация?

Да, абсолютно. Вече имам усещането, че в България има тенис култура. Погледнете историята. Вчера срещнах г-н Матей Пампулов. Помня него и брат му. Близнаците, които играеха силно на двойки. Също и Малееви. И трите бяха в топ 10. Никога не се е случвало преди и може би няма да се повтори повече. Сестрите Уилямс също доминираха, но са само две. Също и Григор. Има върхове и спадове, но още вярвам, че той ще бъде топ играч. Тук има тенис култура. Този турнир е много важен. Имаме добро усещане и вярваме, че догодина ще бъде още по-добър.

Два пъти сте печелил титлата на Уимбълдън на двойки при мъжете. Каква е магията в този турнир?

Престижът и изживяването. Не е прекалено комерсиално. Почтеността в спорта е много важна. Има много добро развитие на брандаизградиха нови съоръжения, но запазиха духа от преди 50 години. Като новопостроените зони за играчите и новия корт.  Когато влизаш, имаш чувството, че се намираш в църква. Направиха го прекрасно. Уимбълдън е страхотен турнир, но всяка една от надпреварите от Големия шлем е фантастична. Имах щастието да бъда турнирен директор на Аустралиан Оупън. Така че всяко едно от тези състезания е много специално, но и различно. Хубавото в тениса е, че по света се играе различно. Тенисът на Балканите се разраства заради Сърбия, Хърватия, малко и заради Григор и това, което правим в Турциякъдето Чаала Буюкакчай спечели титла от WTA. Балканите се развиват в областта на този спорт. Някой ден това ще е едно от най-подходящите зони за тенис, защото дори времето е много добро тук. Вижте какъв ден е днес. Убеден съм, че времето не е същото в Северна Европа. Времето тук е голямо предимство.

Цветана Пиронкова игра четвъртфинал на Ролан Гарос. Как очаквате да се представи на Уимбълдън?

Тя е страхотен играч на трева. Със сигурност е сред най-добрите в света на тази настилка. Достигала е полуфинал и четвъртфинал на Уимбълдън. Знаем, че тя е много труден съперник на трева. Възможно е отново да стигне до топ 4 в турнира. Вярно, че имаше затруднения, но е много силна на трева. Това, което направи на Ролан Гарос е още по-впечатляващо, защото нейната игра не е толкова подходяща за клей. Невероятно е, игра фантастично. Очаквам да се представи много добре на Уимбълдън – четвъртфинал, полуфинал...Отново може да бъде на тази фаза. Зависи от жребия. Но това, което направи на Ролан Гарос, беше страхотно.

Какво трябва да направи Григор Димитров, за да подобри резултатите си? Какво мислите за неговия стил на игра?

Всички ние обожаваме стила му на игра. Красиво е да го гледаш. В момента не се намира в добър период, но нещата може да се променят. Ако аз бях сред поставените на Уимбълдън, нямаше да искам да ми се падне Григор в първия кръг. Това би бил опасен мач. Не знаем кога ще дойде неговия миг, но ще дойде и съм убеден, че той ще се завърне в топ 10. 

Кой е вашият фаворит на Уимбълдън?

Джокович, разбира се, но аз следя тениса просто от любопитство. 

Какво е тенисът за вас?

Тенисът е....

Вашият живот...

Да, моят живот, моята любов, разбира се не от романтична гледна точка.

Защо децата трябва да изберат да тренират тенис?

Мисля, че по-скоро тенисът избира тях. Когато си дете, опитваш различни спортове. Но тенисът те тегли и те привлича като магнит. Това е начинът. Ако си родител, трябва да оставиш детето да играе различни спортове и един от тях ще измести останалите. Ако е тенисът – супер. Но не го правете, ако искате да печелите пари от него, защото е много труден спорт. Гледате състоянията на Джокович, Серина... но истината е, че в други спортове е много по-лесно да направиш пари. Например във футбола – има стотици хиляди, които печелят добре, а в тениса са няколко. Така че трябва да го правите, защото обичате спорта тенис.

Какво си пожелавате?

Би било страхотно за България да играе за титла от Големия шлем. Мисля, че Григор има шансове. Няма никакво съмнение в това. Трябва да бъдем внимателни – много деца не ходят на училище заедно с връстниците си. Това не е полезно. Много съм обезпокоен от тезата, че за да станеш тенисист, не може да ходиш на училище, още от 11-12-годишна възраст. Това е лудост, защото само единици успяват в спорта. Не е нормално да израснеш по този начин. Бих казал на родителите: „Оставете децата да ходят на училище, нека имат нормален живот”. Това е най-добрият баланс, за да станеш състезател по тенис.  


Източник: bgtennis.bg