Контрапреврат в Турция

Свят

20-07-2016, 05:20

Снимка:

jdjcc.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ню Йорк Таймс: Сътресенията и продължаващото напрежение могат да застрашат демокрацията в Турция

"След хаотични и кървави събития в края на седмицата, Ердоган става все по-отмъстителен... Той използва не само кризата, за да накаже разбунтувалите се войници, но и за да потисне останалото в Турция инакомислие", пише в редакционен коментар в. "Ню Йорк Таймс".

"Те ще плащат скъпо за това, заплашително каза Ердоган. Този бунт е дар от Бога за нас, защото това води до прочистване на армията".

"В стратегически план, последиците от бунта вече се усещат. В събота Турция преустанови оглавяваната от американците мисия за нанасяне на въздушни удари срещу "Ислямска държава" от авиобазата "Инджирлик". Отчитайки очевидния разкол в отношенията на Ердоган и турските военни ще бъде трудно да се управляват връзките между американските и турските военни, които са жизнено важно звено в турско-американските отношения. Това може да попречи на сътрудничеството за Сирия и на други въпроси, включително "Ислямска държава" и усилията за ограничаване на притока на бежанци към Европа ". - пише вестникът.

"Ердоган предприе бързи действия, за да идентифицира своите врагове, реални или въображаеми. Властите арестуваха около 3 хиляди военнослужещи и уволниха 2745 съдии. Ердоган обвини в метежа последователите на Фетхуллах Гюлен, мюсюлмански духовник, който живее в изгнание в Пенсилвания и който бе негов съюзник до рязкото влошаване на отношенията им преди три години", се казва в статията.

"Реакцията на преврата показва, че Ердоган запазва значителна подкрепа в страната си, въпреки че неговите действия предизвикаха много противоречия. Можем само да се надяваме, че това отчаяно въстание ще го принуди да се вслуша в опонентите си. Но начина, по който действа Ердоган сочи обратното. По-вероятният сценарий е, че сътресенията и продължаващото напрежение да застрашат демокрацията в Турция и способността на страната да окаже стабилизиращо влияние в НАТО и в региона "- обобщава изданието.