Уникално! Фелпс спечели 19-ти златен медал

Куршума от Балтимор има невероятните 19 златни медала от олимпийски игри

Майкъл Фелпс спечели 19-и златен медал от Летни олимпийски игри.

Плувецът бе част от американския състав в щафетата 4х100 метра, където бе на втора позиция и след като той и съотборниците му дадоха най-добро време от 3:09.92 минути се окичиха със златото.

По този начин легендарният състезател вече има 23 медала от олимпийски игри, от които 19 златни и едва 2 сребърни и 2 бронзови.

Отборът на Франция се нареди на второ място след 3:10.53 минути, а третата позиция завоюва Австралия с 3:11.37 минути.

Майкъл Фелпс е спортистът с най-много златни олимпийски медали за всички времена. Има 23 медала и вече е 19-кратен олимпийски шампион. Държи рекордите за най-много златни медали за всички времена (19). Със спечелването на 8 златни медала на Олимпиадата в Пекин през 2008 г. Фелпс спечелва рекорда за най-много първи места в една Олимпиада. На Олимпийските игри в Лондон през 2012 година Майкъл Фелпс спечелва 4 златни и два сребърни медала, и обявява своето оттегляне от спорта.

На олимпийските игри в Атина през 2004 печели 6 златни и 2 бронзови медала. Четири години по-късно, на Олимпийските игри в Пекин печели 8 златни медала и поставя седем световни рекорда и един олимпийски. През 2012 година на Олимпиадата в Лондон печели 4 златни и 2 сребърни медала. Обявен е за "Най-добър плувец на годината" в света през 2003, 2004, 2006 и 2007 година, и за „Най-добър плувец на годината“ в САЩ за 2001, 2002, 2003, 2004, 2006 и 2007 г. На световното първенство през 2007 година печели 7 златни медала и чупи 5 световни рекорда. Фелпс е най-младият плувец, счупил световен рекорд (200 метра бътерфлай на 15 години). Последното му състезание е на 4 август 2012 година на Летните олимпийски игри в Лондон с американската щафета 4x100 м съчетано плуване. След игрите Майкъл Фелпс обявява отново, че прекратява своята състезателна кариера.
Свидетели сме обаче на 19-ти златен медал. Дали наистина Фелпс ще се откаже? Този път завинаги?

Преди дни Куршума от Балтимор даде интервю пред изданието "Гадзета дело спорт". Ето и пълния текст:

Майкъл Фелпс е правил всичко в плуването, дори се е отказвал от него. Извън басейна обаче Куршума от Балтимор срещна доста трудности в опитите си да заживее нормален живот и скоро се върна във водата, където се чувства по-добре. 31-годишният плувец има невероятните 18 златни медала от олимпийски игри и иска да увеличи бройката им поне с още един, преди да се оттегли. Този път завинаги.

Единствените игри, на които останахте без световен рекорд, бяха тези в Сидни, когато бяхте едва на 15 години…
- Помня, че точно там казах на треньора си Боб Боумън, че искам да променя историята на своя спорт, както направи Майкъл Джордан с баскетбола. Успях да направя много, но не изпълних всичките си мечти, които имах като дете.
Как се чувствате отново на игрите, но вече на 31?
- По-силен съм, отколкото в Лондон. И физически, и психически.
Кое е състезанието, което в никакъв случай не искате да загубите?
- 100 метра бътерфлай. В тази дисциплина наистина съм губил много рядко.
Кое е нещото, което ви помага да продължавате, въпреки че вече сте спечелили толкова много?
- Моята целеустременост. Искам в Рио да взема медал от всяко състезание, в което участвам. Ще хвърля най-доброто от себе си, защото това са последните ми игри. Не искам да свърша кариерата си със загуба, дори от по-млади плувци. Сред тях и аз започвам да се чувствам като дете.
Преди време се забъркахте в скандал. Бяха ви снимали да пушите трева…
- Ако бях от Ямайка, никой нямаше да обърне внимание на това. Във всеки случай научих много от този случай. Имам право да правя грешки и да си плащам за тях.
Спечелихте 18-ия си златен медал на 4 август 2012 г. и след това се отказахте. Защо решихте да се върнете в плуването?
- Понякога се чувствам като риба. Плуването е най-хубавото нещо, което съм правил в живота си до момента, в който станах баща. Бях си казал, че не искам да плувам, след като стана на 30. Но сега го правя за себе си, заради битката. Искам да видя как мога да се справя в толкова тежка конкуренция като сегашната.Лохте, Льо Клос, Чех, Хагино. Всички те са много опасни, но аз не съм човек, който ще се остави лесно да го победят.
Пък и да загубя, какво толкова
Аз просто обичам плуването и това пътуване до Рио за мен е като приключение. Може би нямаше да съм тук, ако не се бях върнал в плуването.
Открихте ли вече щастието и извън водата?
- С Никол и бебето сме в един от щастливите моменти в нашия живот. За мен е огромен късмет, че имам шанса да се състезавам пред очите на любимите си хора. Един ден децата ми ще разберат какво се е случвало, докато са били малки.
Явно искате да завършите кариерата си по собствен начин. Но какво ще правите след това?
- Ще се занимавам с млади плувци и като цяло със спорта. А един ден искам да науча сина си как да бъде шампион.
За трети път ще сте на олимпийските игри заедно с Юсейн Болт. Може би знаете, че хората ви сравняват…
- Може би това отново ще бъдат игрите на двама ни. Той със сигурност ще е супербърз. Аз ще се опитам да не изоставам от него. Но дори никой от нас да не направи нищо повече, всичко, което сме постигнали досега, ще остане в историята.
Имате толкова много рекорди. Кой от тях бихте искали да подобрите за последно?
- Всичките от 2009 г., но без онези костюми, които използвахме тогава.
А няма ли след 4 години отново да решите да се завърнете?
- Със сигурност не. Това наистина е краят. Тялото ми вече е прекалено изхабено.
На кого ще оставите сцената след напускането си? Кейти Ледецки?
- Кейти прави невероятни неща, а все още няма 20 години. Никога не съм виждал жена да плувапо този начин.
Винаги сте твърдял, че благодарите на майка си Деби за закуските, които ви е давала, и на треньора Боумън, който е ваш ментор от дете.
- Мама направи толкова жертви, за да отгледа три деца сама. Освен това тя ме научи на много неща и аз никога няма да забравя уроците й.

"Гадзета дело спорт", превод: "Тема Спорт"

 

 

Публикувахте от Michael Phelps в 5 август 2016 г.