Костов разкри потресаващи подробности за натиска от Герджиков

Георги Костов разпространи писмо, в което подробно обяснява подробно събитията, вижте пълния текст

От БЛИЦ разкриват скандалното снемане на оставката на главния секретар на МВР Георги Костов продължават с пълна сила. Преди минути висшия професионален ръководил на ведомството заяви пред медията ни, че вчера се е чул със служебния премиер Герджиков и той в 50-секунден разговор е казал на Костов, че няма политическо доверие и очаква оставката му до 14:00 часа същия ден.
След това лъсна и още една подигравка с главния секретар на МВР. Оказа се, че тази сутрин са били конфискувани служебния автомобил и лаптопа на Костов.

Служебната кола на главния секретар е била спряна на паркинга на МВР и тази сутрин той е бил принуден да се придвижва с такси. Това не само е потъпкване на достойнството на висшия професионален ръководил на ведомството, но и пряко е затруднило изпълнението на служебните му задължения.

Припомняме, че вчера след новината за исканата оставка на Георги Костов Герджиков заяви, че не е искал оставката на главния секретар, защото никога не е бил в МВР.

За да потърси и другата гледна точка агенция БЛИЦ се свърза с пресслужбата на Герджиков. Целта ни бе да чуем официална позиция от служебното министерство и някой да отговорите на въпросите ни. От пресслужбата заявиха пред медията ни, че по-късно днес Герджиков ще намери начин да отговори на обвиненията срещу него и твърденията на Георги Костов.

Междувременно Главният секретар на МВР Георги Костов разпространи писмо, в което подробно обяснява подробно събитията, предхождащи атаката срещу него. Ето какво се казва в него:

„За да стане ясно на аудиторията, какво точно се случи през последната седмица и при моето отстраняване – само факти по реда, в който се случиха.

Миналата сряда – 15 февруари, в 9 часа сутринта министър Пламен Узунов ме извика в кабинета си и ми заяви, че трябва да подам оставка. Каза ми и причината – държавното ръководство нямало политическо доверие в мен. Аз му казах, че съм професионален ръководител на МВР и не мога да подам оставката си заради изтъкнатите от министъра политически съображения. Като чу отказа ми, министъра ми заяви в прав текст, че ако не подам оставка, ще стартира срещу мен процедура по отстраняването ми, като ме дискредитира. И уточни – как. Че, срещу мен ще бъдат подадени сигнали от няколко настоящи и бивши служители, които ще станат причина да бъда отстранен така или иначе.

Аз веднага излязох от кабинета му и директно отидох в прокуратурата, където подадох сигнал за оказван срещу мен политически натиск да напусна професионалния си пост в МВР. В тази жалба описах и заплахите, че срещу мен ще бъдат пуснати сигнали от настоящи и бивши служители, близки до сегашния министър. Впоследствие бях разпитан от прокурор от ВКП. Тук държа ясно да подчертая, че до момента на подаването на моя сигнал в прокуратурата – миналата сряда, срещу мен в МВР не е получаван или заведен сигнал от настоящи или бивши служители.

Входирах тази жалба в прокуратурата и се върнах в министерството. В 12 часа и 10 минути ми позвъни секретарката на министър-председателя, каза, че той иска да разговаряме и ни свърза.

Без никакви предисловия премиерът Огнян Герджиков ми заяви директно, че трябва да си подам оставката, защото цитирам думите му : „Нямаме политическо доверие във вас. Очаквам оставката ви до 14 часа.“ Аз отново отказах. За този разговор може да се провери в „хронологията“ на телефона ми. За този разговор също веднага – в 13 часа сигнализирах прокуратурата.

Смешното беше, че на другия ден при съвместно изявление пред медиите, министърът заяви, че има доверие в мен и ще продължим да работим заедно. Аз останах крайно учуден и омерзен от двуличието, при положение, че предния ден той и премиера ми оказваха натиск да освободя поста по свое желание.

Седмица по-късно – вчера от новините разбрах, че министърът е предложил на правителството да ме освободят заради оказван от мен политически натиск, върху петима настоящи и бивши служители. Тоест – скалъпеното обвинение към мен се оказа точно това, с което ме беше заплашил и за което бях сигнализирал прокуратурата. Интересното е, че двама от тези служители, пуснали сега сигналите, са настоящи служители – подчинени на министъра и естествено той може да им влияе. Още по-интересно е, че единия от тях е сегашният му заместник – заместник-министър Венцислав Катинов. За останалите трима – информацията, която се върти в публичното пространство е, че очакват развитие на кариерата си в държавната администрация. Скоро ще станем свидетели на това.

Тук е мястото да задам един въпрос – защо твърденията на визираните петима служители се вземат за чиста монета. И на базата на тях ме освобождават. Това са техни твърдения, без никакви доказателства. Нито записи има, нито свидетели са потърсени. Не съм потърсен дори аз за обяснения, за да стане твърдението им поне „дума срещу дума“. И интересното е, че всички те сега точно в един и същи момент, в един ден започнаха да твърдят едно и също.

Накрая – защо отказах да подам оставка. Защото смятам, че изтъкнатите от служебния премиер и служебния министър мотив – че нямат политическо доверие към мен е абсурден и антиконституционен. За какво политическо доверие говорят, при положение, че служебното правителство не би трябва да е ангажирано политически.

Г-н Герджиков политическа партия ли представлява, за да говори за липса на политическо доверие към мен!? И ако е така, коя? Г-н Герджиков е служебен премиер, министър Узунов е служебен министър, и те по Конституция са назначени за да проведат предсрочни избори.“

Това гласи писмо от Георги Костов по повод освобождаването му от длъжността главен секретар на МВР.

Източник: БЛИЦ