Радев привикал Герджиков извънредно?

Президентът бил гневен, а шефката на служебния кабинет изпратила спешно писмо до министрите

До четвъртък в 11 часа всяко министерство е трябвало да докладва в кабинета на служебния премиер за “изцепки” на конкретни ръководни кадри и за злоупотреби с обществени средства. Това са част от задачите, които е поставила в писмо Ина Килева, шефката на политическия кабинет на служебния министър-председател Огнян Герджиков. Документът е разпратен 24 часа след изборите - в понеделник в 19 часа. От текста се разбира, че в този ден е имало извънредна среща между президента Румен Радев и служебния премиер Огнян Герджиков, твърди 24 часа. 

Имейлът на г-жа Килева информира за разговора на двамата първи мъже и за необходимостта от синхронизиране на общите действия преди избирането на ново правителство. Тя очертава важните задачи като първата е “аналитичен доклад” от всяко министерство в 5 точки - всичко положително през краткия мандат, приемственост по ключови политики. 

Факсимиле от писмото на Ина Килева до останалите шефове на политически кабинети в служебното правителство. Източник: 24 часа


Искат се броят на нарушенията, дадени на прокуратурата и контролните органи, информация за злоупотреби и “изцепки” на конкретни ръководни кадри, довели до тяхното освобождаване. Никъде в писмото не се споменава конкретно, че става дума за хора от екипа на предишния премиер Бойко Борисов, но е очевидно, че трябва да се аргументират чистките на висши чиновници по време на служебното управление. 

“На базата на тази информация ще се подготви обобщен доклад, който да се комуникира по подходящ начин в публичното пространство и да има изпреварващо действие по отношение на възможните критики от политическите сили в новия парламент”, обяснява още Килева в имейла си. 

Според източници на извънредната среща президентът бил недоволен от мекия и лишен от конкретика и данни за големи злоупотреби доклад за ревизията на кабинета “Борисов”. Той бе оповестен от Герджиков в началото на предизборната кампания. 

Освен да извадят изцепки на предишния екип служебните министри трябва да опишат важните си инициативи, какво са направили за придвижване на “забатачени политики” и колко нарушения са дали на прокуратурата. Спусната им е задача и да предложат проекти за законодателни промени на новоизбрания парламент. 

“Дори и нито една от тези инициативи да не види бял ден - това ще е активност с положителен и конструктивен знак”, обяснява Килева в писмото си. Тя дава за пример подготвено вече “национално отговорно изборно законодателство”. 

Служебните министри трябва да подготвят и списък с важни приоритети за наследниците си от редовния кабинет. Те щели да бъдат оповестени и така да ангажират новите министри чрез медиен ефект, дава напътствия шефката на политическия кабинет.

Конкретна задача е била поставена и на премиерския съветник Тоньо Железчев. Той трябва да докладва предложения за промени в текстове на постановление 208 на предното правителство “в посоката, за която настоява президентът”. 

На срещата с Герджиков Радев бил ядосан, че постановлението за интеграция на бежанците не е отменено от служебното правителство. Предложенията на министрите по изискванията на президента Радев са били обобщени в четвъртък на заседание на шефовете на политически кабинети. 

От Министерския съвет коментираха, че ставало дума за обикновена вътрешна комуникация. Било нормално президентът да се интересува докъде са стигнали предадените на прокуратурата обществени поръчки, а поисканата информация щяла да послужи за отчета на служебното правителство.