Бум на новите секти, зарибяват в Интернет

Крими

31-03-2018, 08:00

Снимка:

Freeimages/ Shamseer Sureash Kumar

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Търсят деца, самотници, възрастни хора и добре образовани младежи

Близо 500 секти търсят и зарибяват последователи в България. Фрапиращата статистика съобщи за „България утре“ д-р Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" (ЦРИК).

Официално регистрираните религиозни движения в България са над 140. „Голяма част от сектите у нас действат зад паравана на различни организации, здравни, спортни и образователни центрове, НПО-та със социална, културна и духовна насока. Регистрираните вероизповедания имат клонове из страната. Така броят им достига 400- 500“, заяви д-р Панайотова. И допълни, че цифрата е твърде голяма, а Законът за вероизповеданията е либерален и позволява лесна регистрация.

Навлизаме в нов етап на дейност на сектантските движения

Видът на сектите се променя. „Навлизаме в нов етап на дейност и разпространение на сектантските движения. Бумът на протестантските организации поспря, но наблюдаваме ръст на новоизлюпените секти чрез средствата на Интернет", каза д-р Панайтова. Начело на сектантските организации най-често стои човек, който създава свръхдоверие и дори култ към личността си в социалните мрежи. Тези виртуални „водачи“ имат не по-малко опасно въздействие от една добре организирана секта.

Най-често лицето на тези секти е млад мъж, между 35-40 годишен, харизматичен. Сега набирането на последователи е по-лесно, не са нужни средства за мероприятия, които да зарибяват хората. Публикуват се постери, банери, реклами, съобщения и това спестява огромна енергия и средства за пропаганда на сектите, а сектантските послания достигат безпрепятствено до огромен брой читатели в мрежата, много от които напълно безкритично се доверяват на самозвани водачи. „Докато всъщност духовният живот и общуването с Бога изискват много и постоянни усилия, очистване на сърцето, молитва, пост, работа върху себе си, истинска вяра“, казва д-р Панайотова.

Активно се търгува сектантска литература в Интернет

В Интернет тече и активна търговия със съмнителна сектантска литература, сектантски символи, окултни медальони и "природосъобразни продукти". Единственото предимство на тази нова виртуална тенденция е, че хората по-лесно напускат сектантските мрежи, тъй като виртуалното им съществуване не ги ангажира в истинска общност и те не се чувстват толкова обвързани с виртуалната група и виртуалния водач.

Внушават на малолетните, че е привилегия да правиш секс с гуруто

„Често в подобни общности се злоупотребява сексуално с деца“, алармира експертът по ереси и секти. По думите й, децата се зарибяват в Интернет, по-късно са убеждавани, че всичко е позволено, няма значение дали сексът се прави с мъж или жена. Често на малолетни се внушава, че е привилегия да имаш сексуален контакт с гуруто на дадена секта, който се превръща в обект на почит и послушание. “Сексуалната злоупотреба с малолетни и непълнолетни е част от дейността на много от тези нови движения“, предупреждава д-р Панайотова.

Другите потенциални жертви, в които се целят сектите, са възрастните хора, самотниците и хората със семейни проблеми. Търсели се и хора с високо образование и квалификация. Те пък се използвали, за да допринасят с безплатния си труд за религиозните движения- като писане на книги, правени на плакати, поддържане на сайтове, преводи и т.н.

Сектите водят до разводи

„Наблюденията ми през последните 2 години, това което мога да кажа на 100 процента, е, че сектите водят до разводи и семейно отчуждение. При нас идват много разбити семейства или близки на попаднали в секти хора “, заяви експертът.
ЦРИК предлага безплатни консултации и помощ на пострадали от сектантско влияние. Извършва и просветна дейност като приобщава пострадали от секти към Курсовете по Православие за възрастни, които се провеждат вече 12 години в Енорийския център на храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" № 47, до Женския пазар) в София.