Кой стои зад клеветящата кампания срещу Бойко Борисов?

Ударната група от наемници на банкера-беглец Цветан Василев за натиск срещу властта стои зад фабрикуването и разпространението на фалшивата новина и видеото, с които бе оклеветен премиерът Бойко Борисов и се правят внушения, че има къща и любовница в Барселона. Мозъчният тръст на скандалната атака се състои от кръг приближени на Василев, за които отдавна доказано, че са финансово зависими от него и изпълняват разнообразни негови поръчки, пише ПИК.

Става дума за шефът на НПО-то „БОЕЦ” Георги Георгиев, журналистите Огнян Стефанов и Мирослав Иванов и позорно изгонената от ВСС съдийка Румяна Ченалова.

Георгиев през няколко седмици реве за съдебна реформа по жълтите павета заедно с останалите традиционни „борци" за такава партията на олигархията „Да, България" и други храненици на родното задкулисие. Явно борбата за съдебна справедливост не пречи да се вижда с преследвания от Темида за фалита на КТБ, източването на 4 млрд. лв. и ограбването на хиляди вложители Василев.

На снимката (ВИЖ ГОРЕ) Георгиев позира с Василев на по чаша кафе и „черна" папка помежду им, чието съдържание нищо чудно да е част от поредната фалшификация на фабриката им за фейк новини, като тези срещу Борисов.

Другото главно действащо лице, което цели да свали правителството и да спре съдебното преследване за ограбването на КТБ, е журналистът Огнян Стефанов. Обвиняемият за укриване на данъци в особено големи размери пишман писач сам се хвали с близките си връзки с Цветан Василев, под чиято команда непрестанно пише доноси срещу депутати, министри и главния прокурор. Тези похвати, вероятно познати му от времето, когато е обслужвал Държавна сигурност под псевдонима агент "Академик“, най-често насочва именно срещу премиера Борисов, по чието време бяха пресечени далаверите в КТБ.

Фалшификациите на Стефанов стават още по-ожесточени предвид факта, че вече и самият той е клиент на съдебната система и за делата си може да потърка от 2 до 6 г. някое затворническо легло. Поне такъв е размерът на наказанието за закононарушенията, в които те обвинен агент "Академик".

Според събраните доказателства в качеството си на управител и представител на „Фрог нюз“ ЕООД, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери. За целта той е използвал фалшиви документи при водене на счетоводство при представяне на информация пред данъчните.

Огнян Стефанов прибрал пари с фалшиви счетоводни документи от „Слънчев бряг“ АД, което през онзи период е било оглавяван неговия дългогодишен бизнес партньор Младен Мутафчийски, починал през 2013 г. „Слънчев бряг“ АД имало много високи обороти, за да бъде намален дължимият данък, Мутафчийски и Стефанов сключвали фиктивни договори между двете дружества. Като шеф "Фрог нюз“ ООД Огнян Стефанов подготвял и подписвал договори за услуги, фактури с невярно съдържание.

Така журналистът получава възможност да си възстанови данъчен кредит от държавата на стойност 132 000 лева.

По време на ревизията е установено, че Стефанов е укрил приходи от 100 000 лева през 2013 г. и още 150 000 лева през 2014 година. Според разследващите има достатъчно доказателства, че двете суми са дадени на агент „Академик” на ръка от служител на фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка (КТБ).

Средствата Стефанов е получил след лично разпореждане на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Фактите по второто обвинение едва ли учудват някого и е видно защо днес Огнян Стефанов е един глашатаите, разпространяващи манипулациите на избягалия банкер. Още докато КТБ не бе изпаднала в несъстоятелност, Стефанов е бил сред най-редовните посетители в столичния офис на Цветан Василев – това се доказва от дневниците, водени от охраната на банкера.

Днес агент „Академик“ очевидно се отблагодарява на своя благодетел. Иронията е, че е твърде вероятно да сподели съдбата на Цветан Василев – подсъдимата скамейка, и това явно е причина да действа още по-ожесточено във фабриката за фалшиви нови клеветяща власт.

Мирослав Иванов е бил сред честите посетители в кабинета на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Той е и безспорен водач в "тетрадката на охраната" на банкера-беглец, от която става ясно, че се е виждал цели 49 пъти с него. За периода от началото на август до началото на декември 2013 г. той се е явявал в сградата, за да се срещне лично с банкера - 24 пъти. В някои седмици посещенията са били ежедневни.

Мирослав Иванов е блогърът, списващ страницата „Финансови смислици, която защитава интересите на Цветан Василев и лансира в публичното пространство защитните му тези, откакто блогът същества интернет пространството. Преди време по време на свое гостуване при Сашо Диков Люба Кулезич показа скандален документ, в чиято автентичност е убедена на 100%.

Съдържанието му представлява информация от разпита на Бисер Лазов – главен свидетел на обвинението срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и касиерката Юлия Илиева, която също е свидетел по делото. Според свидетелските показания на двамата, по нареждане на Цветан Василев, за определени периоди от време, широк от хора са получавали големи парични суми от КТБ. Според показанията Мирослав Иванов е получавал по 10 000 – 15 000 месечно от банкера.

За Иванов свидетелства касиерката Юлия Илиева: „Няколко пъти съм давала пари на ръка на Лазов за лице на име Мирослав Иванов, за който също по-късно разбрах, че е журналист. Сумите бяха в порядъка около 10 - 15 хиляди лева“.

Четвъртото острие в ударната група на Василев и съдийката Румяна Ченалова, която бе скандално отстранена преди 3 години от длъжност от ВСС и стана известна с прозвището „гнилата ябълка”. Казусът „Белведере“ предизвика скандал, когато френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан публично обяви, че в съдебната система има гнили ябълки и посочи за пример решението по това дело на съдия Ченалова, което направи възможна кражбата на фирма. Скандалът осуети опита за присвояване.

Първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". На 17 декември 2014 г., по предложение на петима членове на ВСС, бе образувано дисциплинарно производство срещу Ченалова за констатирано забавено произнасяне по около 50 дела, като само по едно е близо година, за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества.

В рамките на месец Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу компрометираната съдийка Румяна Ченалова. По-късно ВСС образува и друго дисциплинарно производство срещу съдийката за това, че не се е произнесла по искане на адвоката на обвиняемите по делото "САПАРД" от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки. Ченалова стана печално известна и с действията си по делото „Октопод” срещу Алексей Петров, по което също имаше куп нарушения от нейна страна и съмнения за предубеденост.

След уволнението й, то бе поето от друг състав и той вече е оневинен. Преди две години пък стана ясно, че останалата без работа Ченалова работи не къде да е, а в софийския офис на кумеца Цветан Василев. Бизнесменът Георги Георгиев, по-известен сред бизнес партньорите си като Жоро Гъза, прибрал под крилото си скандалната бивша съдийка. Според запознати това станало по личното разпореждане на кума му Цветан Василев благодарност за „разкритията“ й.

Самият Георгиев е добре известен, основно с получените от негови фирми, с благословията на Василев, многомилионни и необезпечени кредити от КТБ, непогасени и до момента. Така бяха потвърдени съмненията, че именно Румяна Ченалова е автор на незаконните и манипулирани записи с Владимира Янева, като за „услугата” са й броени много пари от Цветан Василев. Целта на избягалия в Сърбия бивш банкер с непрестанните атаки е ясна – да избегне присъда за ограбването на КТБ, удряйки по враговете си - главния прокурор и министър-председателя.