ДБ, върнете парите! Бъдете като Хилари

Общество

19-01-2023, 13:14

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От фейсбук профила на Красен Кралев

ПП потънаха в кални далавери, ДБ все още могат да изплуват. Разбирам колегите от „Демократична България“ – те твърдят, че към момента на извършване на даренията към ДБ от страна на служители на „Nexo“, е нямало данни компанията да е била разследвана. Дори е нямало съмнения, че средствата са придобити от престъпна дейност. Това е така.  
Да, но от няколко месеца осем щатски прокурори разследват „Nexo“ и съм абсолютно сигурен, че ДБ отдавна са наясно с този факт. За да Ви убедя, с неудоволствие ще цитирам публикация на „Капитал“ от миналата година:

„Ню Йорк съди Nexo по обвинение за измама, седем други щата предприемат действия срещу компанията. Щатската прокуратура иска от криптобанката да върне на инвеститори парите, които е спечелила от депозитния си продукт.“
Криптобанката може и да върне парите, но ДБ заявиха, че няма да го направят. Как се нарича този феномен? Смятам, че ако от партията на „умните и красивите“ искат да убедят обществото, че нямат нищо общо с крипто фараоните от Nexo, трябва да върнат всички получени от тях  или от техни служители средства. Това го изисква не законът, но политическият морал.  

Искам да припомня как постъпи Хилъри Клинтън в сходна на тази ситуация. Съпругата на американския президент Бил Клинтън върна дарението от 1000 долара, направено от Дарина Павлова за предизборната ѝ кампания. Парите са върнати, защото са от бизнес, който може би е свързан с организираната престъпност в България.
Съобщението е направено от агенция „Асошиейтед Прес“.

Дарението е било направено по време на прием за набиране на средства за кампанията на американската първа дама във Вашингтон, на който са присъствали около 300 гости.  

Предизборният щаб е върнал парите една седмица след публикация в списание „Ю Ес Нюз енд Уърлд Рипорт“ поради факта, че Дарина Павлова е натурализирана американка, съпруга на скандален български бизнесмен. „Илия Павлов е шеф на „Мултигруп“ - холдинг, който, с помощта на прокомунистическите правителства след промените, израсна от нищо до мощна мрежа от предприятия, свързани с престъпния свят“, обяснява списанието през 1999 година.

Разбирам, че в двата случая сумите са различни. В случая с Клинтън и „Мултигруп“ става въпрос за 1000 долара, а в случая с Nexo и ДБ - за 400 000 лева. Но нямам никакви колебания, че от щаба на Клинтън пак щяха да постъпят по същия начин каквато и да беше дарената сума. Защото е въпрос на морал и чест. Да, ДБ трябва да върнат парите. Щабът на Клинтън го е направил само след седмица.  

„Продължаваме промяната“ и лично бившия вицепремиер Асен Василев също бяха пряко обвързани с криптоскандала. Но няма смисъл да търсим морал в тази партия. ПП от създаването си са заченати с престъпни намерения - от олигарси, чиито капитали са с криминален произход. Всяка тяхна дума е лъжа, а всяко тяхно действие – в щета на държавата. „Промяната“ потъна в море от кални далавери.  

Но ДБ все още могат да се върнат на пътя на евроатлантическите ценности и морала.  
Лесно е, ДБ! Направете като Хилари Клинтън! Върнете парите, получени от 15 служители на Nexo. Направето го, за да имате моралното право да говорите за чест и законност.