КНСБ: Близо 2700 лева на месец са необходими за семейство с едно дете

Парите

22-04-2024, 17:34

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,1% на тримесечна база и с 4,3% на годишна база.

2616 лв. струва нетно издръжката на живот за тричленно семейство – двама възрастни, работещи, и едно дете до 14 години. Това изчислиха от КНСБ като представиха данни на Наблюдение на потребителските цени и заплата за издръжка на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към март 2024 г.

Един работещ има нужда от 1454 лв. или 1873 лв. брутно трудово възнаграждение. При един работещ родител в тричленно семейство следва неговият брутен доход да бъде не по-малко от 3372 лв.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,1% на тримесечна база и с 4,3% на годишна база.

Пламен Димитров изчисли, че в периода март 2023 - март 2024 г. издръжката на живот е нараснала със 107 лв. за тричленно семейство и с 60 лв. за сам човек. Общо 65,3% от работещите българи не достигат заплатите за издръжка, а с трудови възнаграждения до 1000 лв. са 32,1% или 820 хил., българи, това са т.нар работещи бедни, обясни Пламен Димитров.

Той каза още, че средният осигурителен доход се увеличава с 14,7%. Намаляват хората, които не достигат заплатата за издръжка, което по думите на президента на КНСБ е добра новина, постигната и благодарение на натиска на синдиката за увеличение на заплатите.

Ръстът на цените за малката потребителска кошница, в която са включени 20 основни и жизненоважни стоки, показва нарастване за едногодишен период от 4,2%. Наблюдава се задържане на цените при някои стокови продукти, дори лек спад, но като цяло остават на високи нива. Двойно е поскъпването при кренвиршите, месото и каймата с между 10 и 15%.

При сравнение на цените на стоките у нас с тези в шест други държави Любослав Костов поясни, че сиренето например е по-евтино в Испания, във Франция, Хърватия, Нидерландия и Румъния, като само в Германия цената му е малко-по-висока. Същото се отнася и за цената на хляба, коментира той, цитиран от БТА.

Костов обобщи, че 58 евро в България струват тези 20 продукта от малката потребителска кошница, докато в Испания, Франция, Хърватия и Румъния с по-малко евро могат да се купят същите стоки. В България тези стоки могат да се купят 8,2 пъти, докато в Испания – 26 пъти, във Франция – 33 пъти, в Румъния – 15 пъти.