Цв. Цветанов: Няма предпоставки за предсрочни избори

"Никога агресията и противопоставянето не са водели до генерирането на добри неща и добри политики."

"Обществото доказа за пореден път, че идването на власт на БСП и особено в конфигурация с ДПС няма да бъде възприето добре."

Г-н Цветанов, защо Вие и ГЕРБ реагирате толкова нервно, гневно на критиките на опозицията?
- Защото не мислят за България. Не мислят за предстоящото председателство, което ни се дава като шанс и възможност за първи път след влизането ни в ЕС през 2007 година. Отсъстват дебатите по същество. Ние винаги сме казвали, че политиката трябва да минава през смислените политически дебати. Всеки да отстоява своята секторна политика, да отстоява своето проектозаконодателство, което внася, но да бъде на принципна основа. Личните нападки, тази злоба, която лъха в техните изказвания, допринася за насаждането на сериозни противоречия не само сред народните представители, но това веднага се съизмерява и с отношението на обществото към политиците и политическата класа. Никога агресията и противопоставянето не са водели до генерирането на добри неща и добри политики.

А не се ли разглези ГЕРБ, не свикна ли без реална опозиция през първите си два мандата?
- В интерес на истината в предишни парламенти опозицията беше много по-смислена. Имаше доста смислени предложения и дебати. Аз не мога да приема за нормално да търсиш личните нападки и те да са водещи при отстояването на принципната позиция на една парламентарна група. От тази гледна точка по същество имаше много по-подготвени народни представители от страна на БСП в предишния парламент. Те познаваха добре парламентарната практика, винаги успяваха да я изпълнят със съдържание и се придържаха към едни принципи на отношение и поведение, което кореспондира с парламентаризма, а не с тези лични нападки, които са водещи при отстояване на позицията на БСП.

Жертва ли падна г-н Главчев заради спокойствието по време на председателството, или просто плати за своята грешка?
- Това наслагване и този системен подход на търсене на провокацията, опитите за внушения и манипулации, които се правят в публичното пространство, допринасят, разбира се, по някой път да направиш определено грешка. Но в случая аз го отдавам на една преценка на г-н Главчев, за да се стигне до неговия личен акт да подаде оставка, защото той е достатъчно отговорен и знае, че това е сценарий, който са начертали народните представители от БСП. Те се възползваха от една конкретна ситуация, заявиха принципното си намерение, че желаят наказанието на Нинова да бъде отменено.
Половин час по-късно, когато приключи председателският съвет, аз казах, че ако бъде внесено искане в деловодството за отмяна на наказанието, председателят на парламента ще свика извънреден съвет, за да се обсъди това искане. Такова обаче не постъпи в деловодството, което означаваше, че от БСП въобще нямаха никакво намерение да го правят. Но се възползваха отново да заблудят обществото за това, че на опозицията е била отнета думата.

Според правилника, когато с гласуване е отхвърлена точка от дневния ред на заседанието на парламента, не може с декларация от името на парламентарна група да говориш по тази точка. Но така или иначе действително имаше едно пренатягане на цялостната ситуация в парламента и г-н Главчев отстрани Корнелия Нинова. Смятам, че с подаването на оставката си той искаше бързо да приключи този случай, за да не се използва за дискредитиране на страната ни във връзка с председателството. А все пак очаквахме и идването на Антонио Таяни заедно с представители на всички парламентарни групи в ЕП.

Вече имаме смяна на един министър, смяна на председателя на парламента, готви се вот на недоверие на правителството, ДПС иска "демонтаж" на националистите от управлението на страната. Клати ли се властта? Мирише ли на избори?
- Не, не мирише на избори, защото няма никакви предпоставки за предсрочни парламентарни избори. Знаете, че отидохме на такива в средата на предишния си мандат, възпроизведе се същата конфигурация и във формирането на парламентарното мнозинство също, само с отпадането на Реформаторския блок, който сам по себе си беше разцепен във втората част на втория мандат на Бойко Борисов.

БСП все още не могат да преживеят този емоционален шок, който се случи с тях. Те смятаха, че с победата на Румен Радев и подкрепата, дадена за него, това означава, че обществото вече е повярвало, че БСП може да се върне и да управлява. Но обществото доказа за пореден път, че идването на власт на БСП и особено в конфигурация с ДПС в никакъв случай няма да бъде възприето добре. И на 26 март тази година обществото излъчи възможната коалиция и възможното парламентарно мнозинство. Мога да отчета, че в момента страната ни се движи в правилната посока. Факт е, че от европейския доклад имаме положителни сигнали, за първи път нямаме препоръка. Много ясно се дава оценката, че в предизборен период, когато има политическа криза, в началото на 2017-а това противопоставяне и тази нестабилност са довели до непродължаване на изпълнението на 17-те критерии, които бяха заложени от правителството.

Служебният кабинет показа една безтегловност поради липсата на парламент и стабилност в управлението. Но ние успяхме да наваксаме изоставането и в доклада се казва, че от май месец има вече лидерство и изпълнение на поетите ангажименти. С подобни темпове на правене на политики може през 2018 г. страната ни да получи последния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка.

Как тълкувате решението на пленума на БСП лидерката им Корнелия Нинова да се подпише като съвносител на проекта за промени в конституцията, свързани с приватизацията, но парламентарната група да не ги подкрепи в залата?
- Разбира се, че това е неискреност, защото всеки знае, че когато извадиш 80 депутати от 240, това означава, че всъщност почти е невъзможно да минат тези конституционни промени. Това, което мога да заявя, е, че въпреки решението на пленума на БСП и натоварването на Корнелия Нинова с отговорността да се подпише за тези конституционни промени и до ден днешен папката, която й дадох пред медиите преди седмица, не ми е върната с подписа на г-жа Нинова. Така че самите Вие може да разберете колко са били искрени при вземането на това решение, колко са изпълними техните решения и колко те се изпълват със съдържание по актуалните теми от дневния ред на обществото.

Преди дни от "Позитано" обявиха, че ще внесат законопроект бивши членове на силови групировки да не могат да заемат висши държавни постове. Как гледате на тази идея?
- В годините на прехода партиите, които участваха във всички тези процеси от 1990-а до 2009 г., са тези, които създаваха групировките. Или нямаха политическата воля да се борят и противодействат на появата на тези групировки. Това са партиите, които участваха активно в грабежа с приватизацията. Аз смятам, че ГЕРБ е партия против статуквото, което беше до 2009 година. Ние доказахме, че сме партия, която действително изповядва евроатлантическите ценности, спазвайки стриктно ангажиментите ни като страна членка на НАТО и ЕС. И затова доверието към България беше върнато с лидерството на г-н Борисов. Това, разбира се, не се възприема добре от БСП.

Що се отнася до групировки, босове или нещо от сорта, смятам, че те са много по-запознати от нас. Ние не сме участвали в толерирането или прикриването на определени групировки, защото просто не сме били в управлението. Ние влязохме в политиката и управлението на страната през 2009-а.

Подготвяният вот на недоверие ще е за корупцията и липсата на реална борба с нея. Няма ли опасност дебатите да се изродят в омагьосан кръг от взаимни обвинения и хората да си кажат "всички са маскари"?
- Отговорът ми ще бъде с приложението на една табличка. Това са данни какъв е корупционният натиск и корупционното участие през последните 20 години. Най-силното участие е през 1999-а - стига до 28% участие в корупция. Най-голямото е точно при управлението на БСП през 2014-а - 29.3 процента. Най-малкото участие на корупционен натиск е в първия мандат на ГЕРБ - под 10 процента. Това е признание от Центъра за изследване на демокрацията по методика, която са прилагали през всичките тези години. Когато гледате подобни данни, не смятате ли, че с говоренето си БСП може би имат предвид как да покажат какво са правили и да дадат съвет какво не трябва да допускаме в нашето управление. Така че БСП да говорят по тема корупция, при положение че те се отъждествяват с най-тежкия период, с най-голямата корупция в тези 28 години. Тяхното управление не беше толкова отдавна - през 2014-а. Малко смехотворно ми изглежда всичко това като твърдения от страна на БСП.

Не бързахте ли да приемете антикорупционния закон, за да има с какво да се похвалите по време на  европердседателството?
- Не, защото този законопроект беше гледан и в 43-ия парламент. Той стигна до първо гласуване и беше пред внасяне в пленарната зала за второто, но предсрочното прекратяване на мандата не ни даде възможност да го приемем. Ако сме бързали в духа на това, което ме питате, можехме да минем по бързата процедура и щяхме да внесем този законопроект от името на народни представители. Но предпочетохме да има работна група, която да бъде създадена в Министерството на правосъдието, отново да мине цялостната процедура на обсъждане. И внасянето от Министерския съвет означава много ясен политически акт, а при приемането от парламента се надяваме на широка парламентарна подкрепа. Това се отчита и от ЕК като един положителен знак и положително действие, което може да бъде реализирано от страната ни.

Източник: banker.bg