Младата надежда Божидар Костадинов: Мечтата ми е да съм новият Стоичков!

Спорт

24-11-2020, 10:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Шестнадесетгодишният български талант, Божидар Костадинов, даде ексклузивно интервю за Silentbet, в което обясни как се адаптира към живота си като част от юношеската формация до 17 години на Парма. Младокът акостира в италианския тим през зимата на 2020-та година от школата на Славия.

Костадинов сподели, че целта му е в най-скоро време да направи дебют и за формацията до 19-годишна възраст на италианския тим, след което да дебютира и за мъжете. Българинът благодари и за цялата подрепа, която е получил след трансфера си на Апенините.

Крилото допълни, че най-много харесва италианската Серия А и английската Висша лига като шампионати и изтъкна, че сред мечтите му е да достигне висините, изкачени от легендата на българския футбол – Христо Стоичков.

Здравей, Божидаре! През януари месец ти премина в състава на Парма, но малко след това бяха спрени всички първенства за юноши заради пандемията от коронавирус. Колко трудно беше за теб през тези 3 месеца без активен футбол?
Трите месеца не бяха толкова трудни за мен, тъй като успявах да тренирам и поддържам форма у дома. Парма ни представи онлайн програма за тренировки, а отделно и аз излизах да тичам през свободното си време. Правих и технически упражнения. Без футбол е трудно, лично аз живея за футбола, но все пак от Парма реагираха и провеждахме онлайн индивидуални тренировки.

Успя ли да извлечеш нещо позитивно от тези 3 месеца, или по-скоро ги смяташ за загубено време?
Определено, позитивните неща бяха повече от негативните.

Колко трудно беше за теб преместването в нова държава, далеч от роднини и приятели, на една доста млада възраст?
Беше ми много трудно да се отделя от семейството и приятели, но избрах футбола пред живота, така да кажа. Тук мислим само за футбол, докато в България залагаме повече на живота и приятелите. Първоначално беше трудно, но родителите и агентът ми – Георги Захариев, ми оказваха голяма подкрепа, идваха да ме видят на всеки 2 седмици, което ми помогна много. Треньорът ми също ми помагаше, така че постепенно свикнах и вече всичко е наред.

Шампионатът за юноши до 17 години в Италия все пак вече започна. Как върви адаптацията ти към италианския футбол?
Много харесвам италианския футбол, повече се набляга на тактиката, отколкото играта с топка. Това ми харесва, защото няма чак толкова футболисти, които да се отличават с топката, което ми дава шанс на мен да блесна и да правя това, което обичам.

Къде са основните разлики с България в юношеските дивизии?
По принцип, мисля, че до 16-годишна възраст разлика между българския и италианския футбол няма. След това обаче тренировките са на различно ниво, момчетата са по-силни тактически и физически. Другата разлика е в динамиката, тук всичко е много по-бързо, докато в България на моменти се чувствам все едно играя на забавен кадър.

Болшинството от съотборниците ти са италианци. Успявате ли да комуникирате пълноценно на английски?
Първоначално говорехме на английски, въпреки че италианците не разбират езика твърде добре. Аз бях научил няколко думи на италиански, но момчетата идваха да ми говорят, треньорът ми много помагаше, пишеше ми след всяка тренировка, за да разбере как се чувствам. Всички ми помогнаха да се приспособя към обстановката и вече се опитвам да общувам и на италиански.

Как върви обучението по италиански?
Научаването на езика ми помогна, най-вече психически, защото вече се чувствах далеч по-добре и това ми помогна и върху представянето ми на терена. През тези 3 месеца, в които почивах, научих италианския, защото първоначално, когато пристигнах в Италия, не знаех и толкова добре английски. Тези месеци ми помогнаха да подобря този аспект. Хубавото е, че в пансиона, където живея, всички сме чужденци. В другия са местни момчета, които са от регионите извън Парма. В момента имаме двама учители по италиански, единият за по-напреднали и другият за момчетата, които тепърва започват. В моя набор сме много чужденци, цели 6-ма.

Какви са краткосрочните ти цели с екипа на Парма?
Надявам се в следващата около година, ако се разминат нещата с коронавируса, да направя добър сезон и след това да заиграя в Примаверата. След това се надявам да направя и някоя тренировка с мъжете и оттам насетне всичко зависи от мен.

Гледаш ли и към скорошна повиквателна за някоя от юношеските гарнитури на националния отбор на България?
Да, викат ме за отбора до 17 години, но поради коронакризата нищо не се знае и там. Трябваше да имаме квалификации за европейско първенство преди няколко месеца, които обаче бяха преместени за март месец догодина. Аз съм родолюбец и ми допада идеята да играя за националния отбор.

Кой е мечтаният клуб или мечтаното първенство, в което би искал да заиграеш?
Мечтаното първенство е или Серия А, или Висшата лига. Любимият ми отбор обаче е от испанското първенство – Реал Мадрид. Като цяло обаче предпочитам италианското или английското.

Имаше ли футболен идол като малък?
Меси беше моят идол като малък, но харесвам и Кристиано Роналдо, тъй като той е много усърден и трудолюбив човек и аз много искам да подражавам на него. Отраснал съм с топката в крака и даже не съм отделял толкова време да уча, колкото да ритам. Подражавам на Меси и на Роналдо.

И за финал – какво си пожелаваш за идните няколко месеца в личен и професионален план?
Пожелавам си да направя един добър сезон и може би да бъда забелязан и от други отбори, въпреки че не искам да се местя от Парма. Ако е възможно вече догодина да направя дебют и за отбора до 19 години и след това за мъжете. Това е мечтата ми в краткосрочен план. В дългосрочен план мечтата ми е да стана нещо като Христо Стоичков! Благодарен съм за цялата подкрепа от роднините, агента и треньорите ми, мечтите ми се сбъдват една по една и се старая да тренирам по цял ден, за да достигна нивото, което съм искал.