Проф. Аргирова: Бустерната доза стимулира вече създаден, но отслабен имунитет

Общество

29-11-2021, 17:07

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Георги Стоянов

Всичко от Автора

Според експертите бустерната доза от ваксините срещу COVID-19 осигурява защита, която е многократно по-висока от тази след завършен имунизационен цикъл с еднодозова или двудозова ваксина. Това е причината някои държави с високо ваксинално покритие да предприемат приоритетното ѝ прилагане през последните месеци. Така напр. Постоянната имунизационна комисия на Германия препоръча поставянето на бустерни дози ваксина срещу SARS-CoV-2 за всички над 18-годишна възраст. Във Франция предстои отмяна на валидността на „зелените сертификати“ на всички, неполучили подсилваща доза 7 месеца след последната ваксинация. На ниво Европейски съюз темата също се разисква. Защо е толкова важна бустерната доза oт МЗ попитаха вирусолога проф. Радка Аргирова.

Проф. Аргирова, какво представлява бустерната доза ваксина срещу COVID-19 и какво е мнението Ви за поставянето ѝ?

Бустерната доза стимулира вече създаден, но отслабен имунитет. Именно това е най-честото ѝ приложение при различните видове ваксини. Обикновено се прилага 3-6 месеца след завършване на пълния имунизационен курс, независимо дали едно- или двудозов. Считам, че поставянето на бустерна доза е важно и необходимо, защото с времето /обикновено около 6-ия месец/ създаденият имунитет избледнява, т.е. титърът на неутрализиращите антитела спада. Лицата, за които бустер дозата е особено важна, са преди всичко тези над 65-годишна възраст /с „избледняващ“ имунитет/; лицата с новообразувания, тежки алергии, автоимунни заболявания; трансплантирани пациенти; лица, живеещи с HIV/СПИН, но не са на антиретровирусна терапия; лицата на кортикостероидна терапия, независимо от причините за тази терапия, като напр. - формирането на антитела става по-бавно или е налице медикаментозна имуносупресия и т.н.

Предпазва ли ни успешно от всички варианти на SARS-CoV-2 бустерната доза?

Засега и основната ваксина, и бустерната доза предпазват от тежко протичане на инфекцията и смърт, независимо от кой вирусен вариант са причинени. Израел беше първата държава в света, която през лятото започна прилагането на бустерна доза. Какво показват резултатите от тази мярка към момента? Данните показват, че имунитетът се стимулира добре и образуваните антитела имат протективна функция.

Очаква ли се освен третата доза да се наложи поставяне и на четвърта, пета и т. н. и през какви периоди?

Това зависи от развитието на пандемията, покритието на населението с ваксина/и, доминирането на нови варианти и тяхното поведение спрямо вече образуваните от ваксините антитела. Възможно е да е необходима допълнителна бустерна доза, а ако се появи нов щам – дори и нова актуализирана ваксина.

А можем ли да дадем пример с друга ваксина, при която реимунизацията е сравнима с поставянето на бустерна доза срещу SARS-CoV-2?

До известна степен подходящ пример е ваксината срещу хепатитния В вирус. Тук успешната имунизация включва прилагане на три дози. В случаите, когато не са се образували антитела или те са под определен титър, се прилага и 4-та доза.