Асен Христов: Атаката срещу Евроинс може да доведе до сътресения на целия застрахователен пазар в Румъния

Общество

12-02-2023, 15:12

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Във връзка със съобщението на Еврохолд България АД от 10 февруари за организирана атака срещу Евроинс Румъния, най-голямото дъщерно дружество на застрахователното подразделение на холдинга - Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд и член на съвета на директорите на ЕИГ, даде подробно интервю на същата дата пред  румънска бизнес медия, както и пред български журналисти. Поради важността на темата, публикуваме основна част от разговора.

Казахте, че в атаката срещу групата са били замесени лица на високо и средно ниво в АСФ, както и такива, замесени в Сити Иншурънс. Кои са те?

Първо, бих искал да отбележа, че имаме голям респект към АСФ и неговия президент, голяма част от членовете на борда и голяма част от служителите на регулатора. Нашите протести и обвинения са насочени пряко към г-н Рошу, г-н Йонеску (б.р. Кристиян Рошу, вицепрезидент на АСФ, отговарящ за сектор “Застраховане и презастраховане”), г-н Йонеску (б.р. Марсел Валентин Йонеску, директор на дирекция “Застраховане и презастраховане”) и още трима служители на по-ниски нива в АСФ. Ние обвиняваме тези лица в съзнателно превишаване на техните служебни правомощия, подвеждане на борда на регулатора чрез предоставяне на невярна и изкривена информация, както и в опит за превземане на Евроинс на лица, близки до фалиралата компания Сити Иншурънс. Всичко това продължава от края на 2019 г. досега.

В края на 2019 г. аз получих предложение от лице, назначено впоследствие от г-н Рошу за свой съветник, да разгледам възможността Евроинс да придобие Сити Иншурънс. В началото не го взех насериозно, но след няколко срещи, натиск от страна на Рошу и подканяния, беше организирана среща с един от акционерите на Сити Иншурънс. На нея аз получих официално предложение Евроинс да придобие Сити с допълнението, че по-добре да се съгласим, защото иначе нямаме избор. На въпроса ми “Как това ще мине през регулатора”, ми беше отговорено, че “г-н Рошу ще направи това, което трябва и ще осигури подкрепа”.

След като отказах, започна серия от проверки и атаки срещу Евроинс, като компанията дори беше поставена за известен период под временната администрация на застрахователния Гаранционен фонд. Като основна причина беше посочено това, че членовете на борда не са проверени дали имат необходимите качества. При положение че те бяха преизбрани 8 месеца преди това, т.е. те вече са били проверявани, след като са били преизбрани, но тогава ни беше заявено, че трябва да го направим отново. Разказвам това, за да се види колко е абсурдно. През октомври 2020 г. при една от срещите ни в АСФ г-н Рошу предложи да придобием портфейла на Сити Иншурънс. Последва отново среща с акционер на Сити първо във Виена, а след това и в Истанбул. В Истанбул бяхме помолени да отидем с актюер и там аз останах поразен, че на лаптопа на представителя на Сити стоеше цялата информация за портфейла, актюерските триъгълници и резервите на Евроинс. Това беше цялата информация, която екипът на Рошу беше събрал за четири месеца проверка в компанията. Беше ни заявено, че имаме достатъчно капацитет да купим портфейла на Сити за една лея. Когато казах, че той не струва и толкова, ми беше казано, че трябва добре да помислим и е в интерес и на двете страни, защото в противен случай Евроинс ще си има проблеми. След отказа ми и това лесно може да се провери, през февруари 2021 г. отново започнаха обвинения като например това, че сме отказали 6000 щети, при положение, че бяхме платили 360 хил. такива за последните три години. Изобщо, през цялото време на годината, в която Сити фалираше, проверяващите екипи бяха в офиса на Евроинс по 10 часа на ден. Нещо повече, след фалита на Сити г-н Рошу официално заяви, че не знаел как и не можел да провери къде и какъв е капитала на Сити и дали го има, което според него отнемало много време. Това е публикувано в медиите. На 4 октомври обаче, когато обявихме присъединяването на ЕБВР като акционер в ЕИГ и преведохме 125 млн. леи в капитала на Евроинс Румъния, същият този г-н Рошу изрази съмнение и пред 20 души в залата на АСФ заедно с г-н Йонеску отвориха компютрите и в рамките на 10 минути провериха кога и от къде са пристигнали парите. Това може да го потвърдят достатъчно хора.

През 2022 г. натискът върху Евроинс Румъния продължи за най-различни неща. Бяхме посъветвани например от г-н Йонеску да изплатим няколко милиона допълнително за щети на г-н Панделе (б. р. Флорин Панделе, администратор на верига сервизи Ауто Кар Груп), за които нямаше основание и които значително надхвърляха пазарните цени.

Натискът продължава, включително и в момента. Този път сценарият е следният: да се предложи администрация на компанията, която е в изключително добро състояние в момента, да се представи тезата, че обществото в Румъния се спасява от бъдещ проблем, да се привлече нов акционер в компанията, близък до Сити Иншурънс, както и да се прикрият връзките на г-н Рошу със Сити.

И тук бих искал да отбележа и това се знае на пазара, че нито сегашният, нито по-предишният, нито още по-предишният президент на АСФ, имат каквато и да било вина за случая Сити Иншурънс, а за него са пряко отговорни лицата от застрахователния отдел, които съзнателно не упражняваха своя контрол. 

Ако правилно съм Ви разбрала, първия път са ви предложили сливане със Сити, а след това да придобиете портфейла им. Правилно ли съм Ви разбрала?

Да. Дори беше направен опит да се овладее Евроинс и насилствено да се слеят под прикритието на Гаранционния фонд.

И казвате, че първия път предложението е дошло от съветник в АСФ. Г-н Монтяну ли е бил това?

Ще се въздържа от имена, защото текат разследвания.

Казвате, че е имало опит и натиск да бъде овладяна Евроинс и да влезе нов акционер. Правилно ли разбирам, че целия случай има връзка със Сити?

Да го оставим на разследващите органи, но това е една от посоките. Нека отбележа друго, за 12 години до този момент в Евроинс Румъния са инвестирани 350 млн. евро. Компанията е имало много добри и много предизвикателни периоди. Имало е моменти, както преди две години, когато на пазара имаше дъмпингови цени заради Сити Иншурънс. Компанията (Евроинс Румъния) е имала нужда от капитал и това не го отричам. През тези две години в нея са внесени над 100 млн. евро. Ние сме абсолютно отговорни акционери заедно с ЕБВР и винаги сме се стремяли да защитим нашите инвестиции. В момента компанията е в изключително добро състояние. Миналата година тя плащаше щети за средно 5.3 дни при разрешени 30 дни. В момента е под този срок, около 4 и нещо. И това също е признато от регулатора. Няма никакви основания да се твърди, че към 30 юни миналата година компанията е била добре, но към 30 септември вече е имала огромен проблем. Ако това беше така, тя нямаше да издържи до този момент. Нейното състояние е изключително добро и целият пазар може да го потвърди. Всичко останало е игра на счетоводни цифри или игра на цифри в някакви анализи на г-н Рошу и г-н Йонеску.

Когато приключи прегледа на балансите – през януари 2022 г. мисля, това беше свързано и с изискванията по отношение на капитала и платежоспособността. Можете ли сега да дадете някакви цифри?

Ще ви ги предоставя веднага след интервюто, защото в момента не са пред мен. Основното, което се дискутираше тогава, бяха презастрахователните договори, които бяха потвърдени от участниците в прегледа на балансите и повече от година бяха приемани, допреди три седмици включително от г-н Рошу, в АСФ. В момента те се опитват да не признаят точно тези презастрахователни договори, които признават в продължение на две години. Това е, меко казано, ненормално. След прегледа на балансите ние сме внесли много по-голяма сума в компанията за увеличение на капитала, от тази, която установи прегледа, мисля, че не беше въобще голяма. Ще ви изпратим таблица, в която ще покажем какви пари са инвестирани в Евроинс Румъния през годините.

Нещо важно – при всяко увеличение на капитала, включително и предоставяне на подчинените срочни дългове, ние сме чакали между три и пет месеца одобрение от АСФ. В случая – г-н Головратик. Между три и пет месеца с искане за безсмислени документи. Ще дам и пример – предоставяне на подчинен срочен дълг – ние сме предоставяли всички документи по законите, включително и пране на пари. Но когато сме искали да го обърнем вече в капитал, отново е трябвало да чакаме по пет месеца за одобрение. Това пряко е затруднявало дейността на компанията и възможността за предоставяне на нови пари. Защото докато не регистрираш стария, не можеш да дадеш нов.

Въпрос за акционерната структура на Евроинс. Обявено е, че ЕБВР има участие в капитала. Моля за подробности.

Основен акционер в Евроинс Румъния, в Евроинс България, в Евроинс Македония и т.н., общо осем застрахователни компании, е Евроинс Иншурънс Груп. ЕБВР е акционер в ЕИГ с дял 9.99%. В момента ЕБВР получи одобрение от всички регулатори да увеличи своето участие над 10% с допълнителна вноска в капитала. Това тя го направи след много сериозен и тежък одит с международни консултанти, в което анализираха състоянието на всички компании в ЕИГ. Това стана през лятото и есента на миналата година. И тук искам да отбележа, че всички регулатори във всички държави дадоха своите разрешения още преди месец. Единствено румънският го даде вчера (б.р. 9 февруари).

И аз имам следния въпрос: Ако наистина г-н Рошу и г-н Йонеску смятат, че по същото време, когато ЕБВР е правила одита, те са имали някакви въпроси или смятат, че компанията има нужда от още пари, защо още тогава не са алармирали за това? И защо въобще издават разрешение? Това не е обикновен акционер, това е международна финансова институция.

Отправяте обвинения към г-н Рошу г-н Йонеску, но г-н Йонеску в пресата се появява едва ли не като човек, разкрил нередностите в City?

Много е просто – определени няколко на брой малки медии предпочитаха да защитават Йонеску и Рошу като най-големите герои, за да се прикрият техните грешки. Давам пример – на г-н Йонеску му е трябвала една година да провери банковата гаранция на Сити Иншурънс, свързана с капитала им, поне така прочетох в медиите, и в същото време десет минути, за да провери превода към Евроинс. Истината е, че те си вършеха работата, но съзнателно я вършиха толкова бавно, че това доведе до ограбване на стотици милиони от румънските граждани. Ето нещо, което трябва да бъде прикрито, уж с бързи действия сега. Но има компетентни органи и те ще го разкрият.

На 2-ри февруари съобщихте че не сте били уведомявани от компетентните институции и от прокуратурата за наличието на наказателна жалба. Дори и сега ли не сте получили нищо?

Едва преди четири дни получихме сигнал от АСФ, че са подали такава жалба.

От прокуратурата за момента нищо не сте получили, така ли?

Не съм убеден, трябва да попитам мениджърите в Румъния, но мога да кажа, че още преди години сме подавали сигнали срещу господата Рошу и Йонеску в Румъния, г-н Головатич го включвам тук също, и се надявам, че органите на-накрая ще се сезират и ще си свършат работата точно така, както в момента се сезират срещу нас.

В медийното пространство се появи информация, че компанията Евроинс е имала някакво паралелно информационно приложение и не са отчетени всички досиета. Как ще коментирате?

Няма такова нещо, това отново е скалъпено. Документът, който беше публикуван в медия и в който се показва кои дела се докладват и кои не, е напълно нормален, защото думичката “нун репортаре” означава да не се рапортуват, защото или вече са платени или са приключили, но все още не са махнати от регистъра на съда, където никой не ги обновява, а например 1300 от тях се отнасят не до щети, а до потвърждение, че някой водач няма вина и може да му бъде премахнат акта. Това е поредният случай, в който документ от компанията през проверяващи на г-н Рошу се предоставя на медиите.

Интересно е, че същият г-н Рошу още през декември, лично на мен и на колегите ми е казвал, че има изтекъл документ към медиите, но никога не ни каза какъв е този документ. Моделът на тези служители на АСФ е да стъпят върху публикация в някоя малка медия, в която пише, че АСФ не си върши много добре работата и да използват това за оправдание да напишат бързо подвеждащи и неверни доклади. Казано на професионален език – совалка на информацията. Отново казвам, че това е моделът на 3-4 служители в АСФ, а на на АСФ като цяло. За мен АСФ e изключително сериозен орган, който в повечето случаи върши добре своята работа.

До 2020 г. имате 26 глоби за милиони.

Да, за 16 млн. леи.

Какво можете да ни кажете за това?

Вижте, както ви казах, когато дойдат на проверка, измежду 120 хил. платени щети съзнателно се избират две хиляди, за които вече имат жалби като от тях наистина при 75 може и да са сбъркали нещо колегите, и заради тези 0.01% грешка, се налага глоба, понякога между 1 и 2 млн. леи. Това също е начин да се покаже, че, виждате ли, компанията не е добре. Това не е никакъв принцип на пропорционалност, а избирателност при проверка с цел да се докаже грешка. Ние сме ги обжалвали в съда, но всички сме ги платили. Представяте ли си колко много щети можехме да платим с тях? И преди да свършим, бих искал да кажа нещо важно. Освен върху Евроинс, последните три седмици се оказва изключителен натиск върху пазара от г-н Рошу и г-н Йонеску върху всички застрахователни компании и брокери. Те проведоха множество срещи, в които, противно на закона за конкуренцията, поискаха комисионната на брокерите да бъде 10%.

Тъй като това не може да бъде направено официално, беше направено в отделните срещи, като беше обяснено, че в противен случай ще има мерки срещу компаниите и брокерите. Това се прави под благовидния превод, че така можело да се намали цената на Гражданската отговорност. Но това не е така, защото утре, когато тези 10% не стигат на брокерите да покрият своите разходи, ще се сключат договори за скрити комисионни, което при съответните проверки създава страхотна среда за корупция. Така че ето още едно решение и действия, които пряко нарушават Закона за конкуренцията и отново могат да бъдат третирани като притискане или изнудване. И аз открито призовавам колегите от брокерите и застрахователните компании да престанат да се страхуват и да кажат истината. Защото пазарът се страхува от действията на тези хора.

И накрая атаката срещу Евроинс може да доведе до сътресения на целия застрахователен пазар в Румъния, както и през определени канали да се пренесе и към България. От една такава финансова и политическа нестабилност съвсем спокойно плюсове могат да имат страните, които водят война срещу Украйна например. Да не забравяме, че това поставя на карта присъединяването на двете страни към Шенген. И аз наистина призовавам органите в Румъния да вземат мерки срещу тази група хора. Както и колегите им в АСФ да се разграничат от тях. Ние сме холдинг с над 2.5 млрд. евро приходи, най-големият публичен в България и една такава атака няма да ни събори, но ние имаме национална отговорност и нямаме желание да се разваля атмосферата в тази част на Балканите.