Асен Христов: ЕБВР застава на наша страна, ще се съдим с Румъния за провалена инвестиция

Политика

17-03-2023, 15:47

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съветът на Органа за финансов надзор (ASF) в Румъния реши да отнеме лиценза за дейност на застрахователната компания „Евроинс Румъния“ и назначи временен администратор. Това потвърди на пресконференция в БТА председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов, съобщава financialtribune.bg.

Новината идва седмици след като от компанията обявиха, че са жертва на координирана атака, която цели да отнеме активите им в северната ни съседка.

„Оставяме компанията в добро състояние. Какво ще правят оттук-насетне, зависи от временния администратор. „ЕИГ Ре“ ще прекратят договора за презастраховане и ще задържат активите, както е по договора. Благодаря на българската държава, която направи всичко, за да ни защити. Доколкото знам темата е обсъждана от Румен Радев и Клаус Йоханис“, заяви Христов.

„Тази рейдърска група видя, че не може да вземе активите на компанията, бяха много бесни. Има желание да предизвикат скандал на пазара, техният гаранционен фонд е почти празен. Не са покрити и 1/3 от щетите, заявени след фалита на „Сити“. Сега целта е да принудят държавата да даде пари на изпразнения фонд. Там има много политически мотиви, политически сили подкрепят членове на регулатора, чиито мандати изтичат, има проблем в управляващата им коалиция“, каза той.

„Евроинс Румъния“ държи 25% от пазара и беше пазарен лидер.

„Не мога да си представя, че там няма да има криза. В България „Евроинс“ почти не работи, имаме по-малко от 3-4% от полиците“, каза той.

„Еврохолд“ са категорични, че техният акционер ЕБВР застава на тяхна страна.

„И ще се съдим до дупка за стотици милиони за провалената инвестиция. Ние ще обжалваме тази мярка, ако те върнат лиценза. Ако не го върнат, ще поемат плащанията по щети“, обясни той какво следва оттук-насетне.

Иначе компанията през последните години няма никакви проблеми с плащания.

„Компанията в Румъния имаше наличен кеш около 7 млн. евро, при нужни около милион на ден. До края на деня щяха да бъдат 9 млн. евро, тъй като има постъпления всеки ден“, каза Асен Христов.

В румънски медии се появиха информации, че има над 100 хил. дела срещу българския застраховател.

„Да така е, но то е от 8 сервиза. Законодателството там е такова, че сервизите са със статут, който им позволява да определят размера на щетата. Има случаи на 400 евро на час труд. За разбита броня и 2 фара, трябваше да обявяваме колата за тотал щета, защото идваше фактура, по-висока от стойността на автомобила“, обясни Асен Христов.

„Компанията имаше и хубави и лоши години за 15-те години в Румъния. След фалита на „Сити“, който се оказа пирамида, от която са изнесени 450 млн. евро, пазарът се възстанови, оправи се, на няколко пъти сме увеличавали капитала – около 280 млн. евро. Това са включително пари, инвестирани от ЕБВР“, заяви шефът на „Еврохолд“.

В момента на отнемане на лиценза, тепърва са се чакали становища от ЕИОПА – европейският застрахователен надзор, както и независим одит, поръчан от Европейската банка за възстановяване и развитие.

„Вече 3 пъти сме играли това с временната администрация, предполагахме, че и в момента става дума за това. Прехвърлихме 87% от риска в България. Една от причините да направим това заради участието в дялови фондове в БФБ. Моето лично опасение беше, че един временен администратор, ще предяви всички активи, на което борсата нямаше да издържи и имаше опасност цялата зараза да се пренесе тук. Уведомили сме и МФ, и КФН. В договора има неустойка, която гласи, че всички активи остават в „ЕИГ Ре“ и не се задължава да изплаща пасиви в бъдеще. Идеята на това упражнение е, че ние трябваше да защитим нашия пазар“, заяви той.

„Дали това ще засегне „Еврохолд“? Нашето мнение е, че това няма да засегне сериозно. Това ще намали стойността на застрахователната група. Не мога да кажа на колко ще падне оценката. Но по никакъв начин няма връзка с бизнеса ни в останалите 12 страни и няма как заразата да се прехвърли на тях. Няма да се прехвърли и на енергийния бизнес. Репутационен риск съществува, въпреки че имаме подкрепата на ЕБВР. Но до края на годината голямо натоварване върху холдинга не се очаква. Всичко което се случва в България „трева да пасе“ в сравнение с Румъния. Говори се, че там правната система е много силна, но не е така“, каза той.

Компанията е подала сигнали в прокуратурата и в София, и Букурещ.