Жоел Арате: Свалиха ни два медала от врата

Спорт

15-05-2023, 10:00

Снимка:

БФБокс

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Старши треньорът на националния ни отбор по бокс Жоел Арате остана силно разочарован от развоя на събитията на Световното първенство в Ташкент. Съставът ни излъчи четирима четвъртфиналисти, нещо, което не се бе случвало от 2001 година. Двама от тях – Радослав Росенов (60 кг) и Хавиер Ибаниес (57 кг) обаче бяха ощетени в своите мачове, като съдиите обърнаха резултатите от срещите им. Росенов победи шампиона на Азия Мохамед Абу-Джайех, но след преразглеждане бе даден успех на йорданеца с 4:3. По идентичен начин се разви и мачът на Хавиер с индиеца Мохамед Хусам.

„Свалиха ни два медала от врата. Категорично Радо Росенов и Хавиер Ибаниес трябваше да играят на полуфинал. Вярвам, че двамата имаха сили и възможности да преследват световна титла, но не им бе позволено. Разочаровани сме от този развой. Смятам, че и Ергюнал (Себахтин) направи много добър мач и също можеше да продължи към полуфиналите“, коментира от Ташкент Арате.

Въпреки негативните емоции, той е категоричен, че чисто игрово националният ни тим показва израстване и е оптимист за спечелване на няколко квоти от Европейските игри в Полша през юни месец. „Доволен съм цялостно от представянето на момчетата. Те си вдигнаха много нивото в последните месеци и ще продължим в същия стил към Европейските игри, които са квалификация за Париж. Пътят е този, целта ни е максимален брой квоти в Полша. Играта, която показаха, не само Росенов, Ибаниес и Ергюнал, но също така и Рами Киуан, който имаше малшанс да боксира със световния шампион на четвъртфинал, както и още Кристиян Николов, Ясен Радев и Даниел Асенов, ме кара да се чувствам оптимист, че ще успеем в Полша. Радо Панталеев се върна след контузия и му трябва още малко време, Йордан Морехон и Красимир Джуров също могат да покажат повече“, каза още Арате.

Той благодари за условията за подготовка, осигурени от родната федерация, както и за работата на останалите треньори в щаба му – Александър Александров и Валентин Поптолев. „Имаме безусловната подкрепа на Красимир Инински, за което му благодаря. С екипа ни продължаваме работа, градим млад, но много качествен и силен отбор, който тепърва ще носи успехи и медали за България. Благодаря и на лекаря, физиотерапевта и психолога, които работят с нас всеотдайно. Както и на семейството ми, треньорите по клубовете и на медиите, които отразяват всяка наша стъпка“.