Варна няма нужда от още една болница

Животът

07-12-2023, 13:17

Снимка:

clinica.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В новата здравна карта няма увеличаване на леглата, не само гилдията, но и РЗИ и РЗОК са категорични, че сегашната база е достатъчна, а използваемостта й е ниска - под 50%, казва проф. Радослав Радев.

Столичната болница "Св. София" иска да открие ново лечебно заведение с 500 легла във Варна. Медици и власти там обаче се оказаха единодушни - нужда от такава няма. В същото време НЗОК е дала друго мнение, къде е истината, много ли са болниците в страната, защо никнат като гъби и чии интереси обслужва това, попитахме проф. Радослав Радев, председател на регионалната колегия на БЛС в морския град.

- Проф. Радев, има ли нужда област Варна от нова болница?

- Този въпрос е разглеждан многократно, той стои и в основата на новата здравна карта, която се обсъждаше - категорично е становището на всички, не само на гилдията, но и на РЗИ-Варна, на РЗОК-Варна, че повече болнични легла за града и за областта не са необходими. Информацията на РЗОК-Варна е, че леглата в момента имат използваемост от 47%.

- Тоест, няма да има увеличаване на броя легла според новата здравна карта, така ли?

-  Да, няма да има увеличение, защото структурата на населението и на здравеопазването няма нужда от това. В град Варна имаме 22 болници, сред които голяма част са частни, като най-големите от тях са "Еврохоспитал", "Майчин дом", "Св. Петка" и др. Съотношението межд частното и публичното здравеопазване във Варна е 2:1 в полза на частния сектор.

- Какво означава ниската използваемост на леглата за качеството и болничната инфраструктура в областта?

- По отношение на качеството, броят на леглата няма отношение, но ясно показва, че разкритите легла са достатъчни да покрият нуждата на населението от болнични легла. След като използваемостта им не достига и 50%, те са предостатъчни и това е съвсем категоричен показател. Но тук става дума за нещо друго - желанието на някои частни структури да развиват дейност. Добре, нека го правят, това е тяхна основна задача, но когато говорим за частно и публично здравеопазване темите са различни. Основната задача на една частна болница е да печели, докато, когато говорим за държавни или общински болнични структури, тяхната задача е друга - те са инструмент за здравна политика. Тук става дума за това дали една област има нужда от здравни структури и какви трябва да бъдат според специалностите. Когато беше КОВИД-пандемията, кой понесе основнаат тежест, поне за Варна това не бяха частните болниците, а държавните и общинските.

- Когато казвате, че използваемостта е под 50% общо, има ли специалности, в които тя да е над 70-80 процента, ако приемем, че това е здравословната граница и там да се очертава недостиг от легла?

- Такава наситеност на използваемостта на легла няма, тя е малко повисока може би само в областта на реанимацията, но това е естествено, всичко останало е в рамките на 47-50 процента.

- През лятото сегашната болнична база може ли да покрие нуждите на туристите?

- Категорично, след като използваемостта е под 50%, това означава,че болничната система може да поеме и този повишен натиск.

- В достатъчно добро състояние ли са болниците, с които разполага областта, защото в някои държавни и общински болници материалната база не е добра? Има ли нужда от подобряване, от ПЧП?

- Това е стандартен въпрос и има отговор за цялата държава - винаги може да се постигне повече, но държавните болници във Варна, като "Св. Марина", "Св. Анна", ВМА, са достатъчно добре наситени с персонал и предлагат добри условия, така че да осигурят услуга на европейско ниво.

- Много често се казва, че конкуренцията ражда по-добро качество, така ли е според вас в сферата на здравеопазването?

- По принцип конкуренцията е хубаво нещо, но трябва да бъде равнопоставена. Когато говорим за конкуренция и сравняваме две структури особено в здравеопазването има още един въпрос - при една държавна болница не може да има отказ от лечение и трябва да се лекуват всички нозологични единици, а при частните болници - те сами определят по какво да работят. Има ли в държавата частна инфекциозна болница или някоя, която да иска да направи болница за туберкулоза, или да развива дейност в областта на гнойно-септичната хирургия, където икономическият ефект е малък. Хубаво е да има конкуренция, но нека е на еднаква основа.

- Как би се отразило на здравеопазването в региона появата на една голяма болница като "Св. София"?

- Често се казва, че появата на една нова болница ще подобри здравеопазването в един регион. Сещам се за региони, които имат проблеми с осигуряването на здравната помощ за своето население - Северозападна България, Видин, Ловеч, Силистра, ако са толкова алтруистични намеренията на собствениците на частни болници, защо не отидат там да развиват своята дейност. Една болница като "Св. София" може да направи свой филиал в тези региони. Защо всички искат да подпомагат и развиват качеството на здравеопазването във Варна! Да, сегашният не се справя достатъчно добре Не, сегашният се справя достатъчно добре. Не, нищо не зависи от здравния министър, а от политическите партии, които седят зад него. Не мога да преценя.

- Изпитва ли Варна кадрови дефицит сега и какво ще стане след още едно ново лечебно заведение?

- Положението с кадровия дефицит във Варна не е по-различно от това в цялата страна и няма как да бъде иначе. Ако има една нова структура, това ще доведе до едно безсмислено люлеене на кадрите. Обикновено в тези случаи се получава следния феномен - една част от персонала на базата на рекламите на частните болници казва - Ние ще идем да работим там, защото заплатите са по-високи. Но след година-година и половина започва обратната вълна, защото се оказва, че не е точно така. Има и още един аспект, характерен за всяка новоразкрита болница, това е използването на специалисти-гастрольори, които идват, оперират и си заминават. Това не е добре за цялостното обслужване на пациентите, защото, след гастрола, грижата за пациентите остава в ръцете на колегите им, без процесът по лечението да е завършен, което не е добра практика.

- Бургас е един съседен регион, където последните години има бум на частни болници, това доведе ли до подобряване на здравеопазването?

- Такива генерални изводи няма как да направя, защото не познавам в детайли какво е положението с качеството на здравеопазването в Бургас. Там има доста частни болници - "Сърце и мозък", "Дева Мария", но какво от това, след като една част от пациентите се лекуват в тях и след това се пращат за консултация или по-високо ниво на медицинска дейност във Варна.

- Проблемът с роенето на нови болници и дейности в страната е от години, ккаов трябва да е трайното решение и държавна политика, за да има ясни правила и ред?

- Както виждаме последната година, намеренията за държавна политика е да се ограничава появата на нови болници и дейности. Спред мен броят на лечебните заведения в България е наистина много висок и това не е нормално. В ЗЛЗ има два члена, които регламентират разкриването на нови болници и дейности - чл. 37а и чл. 37б. И каква е стратегията - инвеститорите не подават документи по чл. 37а, където е регламентирано отварянето на нова болница, а по чл. 37б, където е регламентирано разкриване на нови дейности. В същото време бюджетът на НЗОК е разпределен по региони и всяко допълнително увеличаване на леглата, ще намали заплащането за съществуващите, защото бюджетът не се увличава с появата на нова болница, а се преразпределя. И в отговора на здравната каса бе загатнато елегантно, че ще се намери финансиране за развиване на нови дейнсоти в областта. Но как да го приемаме - ето, имаме лечебно заведение от София, което иска да разкрие нова дейност - това означава, ако не си имал дейност в областта на ендокринологията или психиатрията, да я разкриеш, а не да построиш нова болница на нов адрес. Каква нова дейност е една нова болница със същата дейност. В София има 70 болници явно идва тясно и къде-къде, къде ще има най-голям икономически ефект - ами във Варна, в Бургас. Защо това упражнение "нова дейност" не се направи в Ловеч, в Силистра - нямам отговор на този въпрос. Ако има толкова себеотрицателни инвеститори, има райони, където да инвестират, във Варна нямаме нужда от нова болница.

- А защо продължават да никнат като гъби новите болници?

- Защото има икономически изгоди от това, но те не са за населението на региона. Когато се разкрива нова структура, нейната цел е да печелиш. А можеш да печелиш, когато сключваш договор с НЗОК по определени КП, които са добре платени. Пак ще попитам - има ли в държавата частна инфекциозна болница, не, защото разходите са повече от печалбата. Но, ако винаги поставяме печалбата на първо място, ефектът в здравеопазването няма да е добър. Не разбирам и какво едно ново лечебно заведение ще предложи на Варна, има ли нещо, което сега да няма. Няма такава дейност, която да не се развива 7.12.23 г., 12:47 ч. Варна няма нужда от още една болница https://clinica.bg/26749-varna-nqma-nujda-ot-oshte-edna-bolnica 4/5 във Варна, имаме високотехнологични болници с добър леглови и кадрови потенциал. Какво повече може да се направи в онкологичната помощ например - имаме детска помощ, високоскоростни КТ, ЯМР и най-важното - специалисти, които да работят с тях, с висока квалификация, които са и университетски преподаватели.

Автор: clinica.bg