Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Новините

17-04-2024, 09:56

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме, казва служебният министър на спорта

Служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков е баскетболна легенда и президент на Българската федерация по баскетбол от 2011 г. насам. Два поредни мандата  е член на Борда на ФИБА -  Европа и два поредни мандата е член на Изпълнителното Бюро на Български Олимпийски Комитет, а в периода 2018 - 2023 е президент на Техническата Комисия на ФИБА Ц Европа. Глушков е магистър „Счетоводство и Контрол“ от Висшия Икономически Университет във Варна, говори свободни английски и италиански. Играл е в Националната Баскетболна Асоциация (НБА) на САЩ и Канада в отбора на Финикс Сънс. Той е първият българин, играл в лигата и е първият баскетболист от Източния блок, привлечен в НБА. Роден на 10 януари 1960 г. в Трявна, на 17 години е вече национален състезател, а в средата на 80-е години на миналия век се нарежда сред петимата най-добри баскетболисти на Европа. След САЩ, играе в Италия, Испания и за Академик Варна. С националния отбор на България по баскетбол Глушков взима участие общо на четири европейски първенства - през 1979, 1985, 1989 и 1991 г.
Георги Глушков даде първото си интервю след встъпване в длъжност за "24 часа".

- Г-н министър, измина една седмица откакто сте на поста. Успяхте ли да се ориентирате какво се случва в министерството и в българския спорт като цяло?
- Аз винаги съм бил наясно с цялостната ситуация в българския спорт, защото съм бил част от него на всички нива. Знам обаче и каква отговорност поемам в този труден за страната и спорта ни момент като приех поста на служебен министър. От решенията на министъра може да зависят съдбите на много хора, които са положили огромен труд. Спортът не е само олимпийски игри, но да не забравяме, че има броени седмици до игрите в Париж. Изборите са броени дни преди началото им. Сега няма време за резки движения. Гарантирам, че няма да има забавяне на договорените вече средства по отделните програми на ММС. Нека федерациите, клубовете, състезателите и треньорите бъдат спокойни. Всички средства ще се изплащат на време. Но там, където има нужда от промени и бързи решения, няма да се притесня да ги направя. Вярвам, че с опита, който имам като президент на Българската федерация по баскетбол, както и в международните баскетболни структури, в които съм участвал и с помощта на моя екип ще се справим по възможно най-добрия начин.
Вече обявих, че най-важно за мен ще бъде да осигуря спокойствието на спортната общественост. Това е основният ми приоритет и всичко останало ще бъде подчинено на него. Друга цел, която си поставям е да дадем възможност на треньорските кадри да повишат своите познания чрез организирането на семинари, на които българските специалисти да обменят опит с доказани експерти от чужбина.

- Споменахте все пак за промени и нужда от бързи решения. Виждате ли вече нужда от такива?
- Максимално бързо трябва да се преодолее забавянето с обработването на проектите и отпускането на средства за спортните клубове. Те са гръбнакът на спорта, а вече 4 месеца от началото на годината са в неведение какви средства ще получат. В същото време спортният календар си тече и хората трябва да го изпълняват. Очакванията на клубовете бяха средствата да се превеждат по-бързо, но те не се оправдаха. Това забавяне трябва да се преодолее светкавично. И се радвам, че имаме напредък. Разпоредих да се работи бързо по въпроса и вече започнах да подписвам първите договори. Когато си част от служебно правителство с ограничен хоризонт, темпото е много важно и се радвам, че вече има резултати.

- Олимпиадата обаче чука на вратата. Какво очаквате от нея?
- Като всеки българин и аз се надявам да имаме успехи. До момента имаме 22 сигурни квоти. Все още имаме шансове за визи в спортове като плуване, бокс, борба, джудо, лека атлетика, евентуално в ловната стрелба и фехтовката, вероятно ще имаме представителка в тениса. Иска ми се квотите да са повече, но това е ситуацията в момента. Каквото е направено за спорта през последния олимпийски цикъл, това е. За съжаление няма как да реагирам в последния момент. Аз ще проведа срещи с всички ръководители на федерации, треньори и състезатели, които ще бъдат в Париж. Ще се погрижим за специфичните нужди на всеки. Те могат да са сигурни, че нищо няма да им липсва до и по време на олимпийските игри.

- Най-голямата ни надежда за титла, като че ли е щангистът Карлос Насар. Федерацията по вдигане на тежести обаче все още няма финансиране.
- Всички знаят какво се случи в този спорт през последните месеци. Към момента мога да гарантирам, че тримата ни щангисти с квоти - Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще бъдат подсигурени напълно за олимпийските игри и вече се работи по решаването на този проблем. Въпрос е на дни. Иначе има подаден проект за финансиране от страна на федерацията. Той обаче е непълен и им е изпратено писмо да си оправят документацията. Имаше и финансови задължения от страна на федерацията, но за тяхното изчистване се върви в правилната посока.

- От доста време продължават и проблемите в шахмата и автомобилизма.
- Започна да се превръща в клише, но за съжаление е истина - когато има боричкания в ръководствата, страдат спортистите. И в шахмата, и в автомобилизма се водят съдебни дела за легитимност между федерациите. Проблемите са трупани с години. Аз ще направя каквото зависи от мен, за да помогна за решаването им. Но призовавам за разум и действия в интерес на спорта от страните по спорещите страни. Лично за мен не трябва да се поставят личните проблеми пред тези на цялата общност.

- Футболът винаги е в центъра на общественото внимание. И все по-често с извън спортно-техническите си аспекти. Един от последните примери беше бяха изстъпленията на феновете по време на мача "Левски" - ЦСКА.
- Поведение като това, което видяхме от част от привържениците на вечното дерби е недопустимо. Още повече, че бяха замесени непълнолетни и малолетни. А спортът трябва да обединява и възпитава. Не трябва да допускаме омразата да ни управлява.
Мачът даде повод отново да се повдигне темата за нов закон за спортното хулиганство. Аз съм на мнение, че такъв трябва да има. Водещ в случая е парламентът, а ние ще съдействаме с каквото зависи от Министерството на младежта и спорта, защото виждаме проблема. Преди време се работеше по такъв законопроект, който сега отново е в Народното събрание. Дано нещата бъдат доведени до край и то в най-скоро време. За мен решения като в Гърция и Турция не работят. Битките се пренесоха в залите за баскетбол и волейбол. Това не бива да се допуска в България.

- Но в крайна сметка отново допираме до инфраструктурата. Всички говорят за нови стадиони, включително и национален, но нищо не се върши.
- Факт е, че през последните 2-3 години се забрави за спортната инфраструктура. А преди това се направи много. Проведохме финалите за купата по баскетбол в "Арена Бургас", която за мен е едно изключително съоръжение. София също разполага с добра зала. Държавата помогна за стадионите в Пловдив. Направиха се много добри неща за тренировъчни зали в щангите, спортната стрелба и други спортове. Проблемът е огромен и едва ли е по силите на едно служебно правителство. Не, че ще спрем да работим по това направление. Ще направим всичко по силите си да помогнем там, където можем.

- Стратегия за спорта бе отхвърлена от парламента. Имате ли намерение да работите по този документ?
- Според мен толкова важен документ трябва да се разработи и внесе от редовно правителство след съгласуване и одобрение от всички партии.

- Името на предишния заместник-министър на младежта и спорта Даниела Дашева бе замесено в скандала, при който служител на министерството беше заловен с белязани пари. Вашият коментар.
- Не мога да коментирам. Има органи, които работят по случая.

- Кой ви покани за министър на младежта и спорта?
- Обади ми се служебният премиер Димитър Главчев.

- И за последно. Извън ролята ви на министър на младежта и спорта, но като първия българин, играл в НБА. Коментар за представянето на Александър Везенков?
- Александър е изключително талантлив и работлив спортист. Той заслужено подписа договор в НБА и очакванията бяха, че  ще получи реален шанс да покаже потенциала си. А той реално не получи никакъв шанс. Това за мен е непонятно. И за един състезател това е доста разочароващо. Аз получих много повече възможности, когато играех в САЩ. Контузията се случи впоследствие и не смятам, че това е причината. Отново повтарям – той не получи ни какъв шанс да покаже какво може! А той може много. Европейците, които получиха шанс се възползваха от него. Везенков нямаше такъв. Мога само да пожелая успех на Александър в бъдещата му кариера. Сигурен съм, че ако му се даде шанс, той ще покаже на какво е способен.