Треньорът Никола Петров: Обещах на майка, че ще постигна големи успехи в плуването

Спорт

16-07-2024, 13:00

Снимка:

Личен архив на Никола Петров

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Постиженията на Максим Манолов – сребро на 100 м бруст и бронзови призове на 50 и 200 м в същия стил, безспорно са невероятен успех и за българското, и за варненското плуване.

Варна има троен европейски медалист от Шампионата на Стария континент по плуване в Литва! Постиженията на Максим Манолов – сребро на 100 м бруст и бронзови призове на 50 и 200 м в същия стил, безспорно са невероятен успех и за българското, и за варненското плуване!

Медалите със сигурност са доказателство за перфектната формула на успеха: Талантлив състезател, целенасочени тренировки, къртовски труд и точният треньор в точното време - Никола Петров!

Успехът обаче далеч не се поднася на златна тепсия на Макс и личния му треньор. Защото на път за Литва преминават през куп перипетии.

Триумф напук на каръка!

„Самото ни пътуване тръгна с големи перипетии. Първо се сблъскахме с проблеми на летището в София и замалко да изпуснем полета. Успяхме, въпреки това. След това, като пристигнахме, латвийците не ни чакаха на аерогарата. Нямаме хотел, вечеря. Но и с това се оправихме с общи усилия. Последва и проблем с акредитациите... Казахме си, че целият този лош късмет в началото ще ни помогне и на по-късен етап, че ще счупим каръка! И ще бъдем късметлии. Така и се получи. Това беше най-интересната част от пътешествието ни до Латвия”, издава пред клубния сайт swimming.bg Никола Петров.

Треньорът на хегемона в БГ плуването – ПСК „Черно море”, е откровен, че е безценно да съпреживееш заедно със състезателя, който градиш, толкова големи успехи на висш форум.

„За мен и за Максим бе изключително ценно да съпреживеем атмосферата и успеха заедно! Като негов личен треньор за мен бе много полезно да съм до Макси на европейското – видяхме какво правят другите състезатели и треньори, говорихме с тях, научихме нови неща, обменихме опит. Винаги можеш да научиш нещо полезно от колегите от Европа”, допълва успешният спортен специалист.

Безценните съвети

Никола съветвал Максим Манолов да съхранява колкото може повече силите си в сериите. „Взависимост от това в каква дисциплина плува, най-важните съвети, които му давах, бяха да успее да съхрани колкото може повече силите си в сериите и в полуфиналите спрямо конкуренцията, която имахме. А тя реално доста ни изненада. Очаквахме по-бавни плувания в сериите, но не се получи точно така. Още на 200 м разбрахме, че ще трябва да се плува много по-бързо отколкото предполагахме. Но след това успяхме да си калибрираме мерника и да се насочим правилно към конкурентите, които плуваха около нас, да видим колко трябва да изплуваме, за да влезем във финала. И на трите дисциплини успяхме да плуваме, така че да влезем успешно и вече на финала Макси да се раздаде максимално”, щастлив е личният му треньор.

Медалите – за най-святата жена до сърцето, за клуба, за Варна!

Петров се вълнува, че тройният евроуспех е страхотно постижение: „Във Варна това не се е случвало повече от 30 - 40 години! Някой да вземе медал изобщо. За българското плуване също е голям успех! И го оценявам като такъв, защото конкуренцията тази година беше доста силна, безпощадна. На много високо ниво”.

Постиженията в цифри

Как изглеждат постиженията на Максим Манолов, облечени в цифри? На 50 м бруст варненецът закова хронометрите на 27,89 сек. На 200 м постигна 2,12.89 мин., за да дойде мига, в който ликува със сребърен медал в дистанцията на 100 м - 1,01.10 мин.

В битката за среброто състезателят на ПСК „Черно море” плува с еднакво време с испанец. Макси подели отличието с Кадевал Микола. Манолов обърна първи след първата дължина, но не успя да задържи лидерската позиция до края. Българинът и испанецът отстъпиха единствено на гърка Нтумас, който отнесе златото с 1,00.80 мин.

Ураган от емоции

С огромна доза вълнение Никола признава, че посвещава медалите от европейското на своята майка. „Обещах й, че ще постигна за нея тези успехи! Посвещавам ги и на нашия клуб – ПСК „Черно море”, на нашия прекрасен екип от треньори – Борислав Георгиев, Калоян Георгиев, Доротея Славкова, Меглена Николова – майката на Максим Манолов! На съотборниците на Максим. И, разбира се, на варненското плуване! Варна е нашият град. И ден след ден ковем успехи за нея. А, те, успехите, са плод на това, че тренираме във Варна. Радвам се безкрайно много, в Литва постигнахме абсолютния максумим!”, допълва варненецът.

И споделя, че ураганът от емоции, който го е връхлетял във Вилнюс, му е помогнал да открие неща в себе си, които дори не подозирал, че притежава.

Да докоснеш златото

На финала на 100 м бруст Максим Манолов плува феноменално, обърна първи след първата дължина, но не успя да задържи лидерската позиция до края. В този миг на практика Макс докосна златото.

„100 м бруст – последен ден от шампионата, последната дисциплина... В този миг вече всичко беше на живот и смърт! Бяхме си казали, че или изобщо нищо няма да се получи, или ще стане най-хубавото, а именно Макси да спечели златен медал. Говорехме си, че първите 50 м ще тръгне възможно най-бързо и след това със зъби и нокти ще стиска докрая. Малко не му стигтна, но можеше и да не влезе в битката за медалите, защото следващите му конкуренти бяха много, много близо. Мисля, че взехме максималното”, разсъждава от дистанцията на времето главният треньор на ПСК „Черно море”.

Олимпийската година вдига летвата на европейското

Фактът, че 2024 е олимпийска година вдигнал изключително високо летвата и на изминалото европейско по плуване в Литва. Петров разказва, че състезанието било на страшно високо ниво, младежите плували супер силно: „От всички състезания, на които съм ходил, а те не са никак малко, това беше невероятно силно! Тази година, тъй като е олимпийска – обикновено и младежите също плуват страшно силно. Състезанието беше на изключително ниво, с най-адекватна организация. Басейнът беше чисто нов, изглеждаше перфектно. Конкуренцията бе безпощадна”.

Мечти – отвъд реалността

Никола Петров е искрен, че мечтите му винаги са се простирали отвъд реалността. С всички негови състезатели. „Вярвам, че мога да постигна много! Давам шанс на плувците, давам им възможност да разгърнат потенциала си, влагам себе си в името на най-доброто! Мечтая за олимпийски медал, вярвам, че това е постижимо дори и в трудните условия, които имаме. И в този ред на мисли, виждайки успехите ни, моля община Варна да се замисли какво още може да се направи, да се надгради, за да се множат. Да ни даде възможност да се развиваме още повече, защото таланити имаме не само във Варна, а и в цяла България. И е нужно да им дадем възможност, за да постигнат най-високите постижения за Варна и за плуването като цяло”, апелира личният треньор на тройния европейски медалист Максим Манолов.

Автор: ДЕСИМИРА ТОНЧЕВА