Асен Дончев: По-добри сме от Спартак (Варна)

Спорт

19-09-2024, 10:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мечтая за ново участие с Черно море в Европа.

Асен Дончев играе първите си мачове с Черно море, след като акостира на „Тича“ това лято. Бившият футболист на ЦСКА набързо се превърна в един от основните играчи на „моряците“, записвайки 7 двубоя и 1 попадение. Пред Novsport.com 22-годишният доскоро дефанзивен играч говори за очакванията му за двубоя със Спартак и първите му месеци в клуба.

- Асене, привет. Как минават първите ти месеци в Черно море?
- Всичко е наред, благодаря. Отборът ме прие доста добре. За това спомогна сериозно и колективът, който е на много добро ниво. Резултатите генерално са добри, жалко само, че в Европа не успяхме да продължим напред, защото бяхме напълно равностойни на Апоел.

- Именно за колектива искам да поговорим. На какво отдаваш това, че е толкова добър, това е едно от силните оръжия на Черно море през последните години?
- Определено е така. Колективът е на страхотно ниво както между българите, така и между българи и чужденци. Всички си помагат, няма разделение. Отдавам го най-вече на треньорското ръководство и на шефовете. В Черно море има повече българи и това също е от значение. Имаме доста опитни играчи, които спомагат за хармонията в съблекалнята, както и със съвети.

- От опитните кои най-много ти помагат със съветите?
-Не мога да конкретизирам само един, а и няма да е честно. Всеки гледа да ти помага, за което съм им благодарен. И все пак с Кешеру често разговаряме, тъй като стоим един до друг. Той ми дава хубави съвети и се опитвам да копирам  от него. 

- Време е да поговорим за дербито със Спартак. Усеща ли се вече онова приятно напрежение преди важен мач?
- Да, разбира се. От новата седмица всички мислят само за предстоящия двубой. Ясно е, че той е важен за града, а освен това от 2 години не е имало дерби. Това е мач №1 на Варна и е нормално да буди подобен интерес. В този мач най-важна е концентрацията, не трябва да се прегаря, а да се играе спокойно. Важен ще бъде първият гол. 

-В съблекалнята говори ли за последните срещи?
- Не, никой не говори за тях. Мислим само за предстоящия двубой. Този отбор на Спартак няма нищо общо с онзи отпреди 2 сезона. Вижда се, че сега са на по-високо ниво, но ние сме по-добри и ще победим.

-Какъв треньор е Илиан Илиев? Ясно е, че за него е говорено много, но сега ти имаш възможност да работиш под негово ръководство?
-Каквото и да кажеш за него, няма да е нещо ново. Всички го познават като стил на работа и успехи. Вижда се как помогна и на националния отбор, отдавна България не е играла по такъв начин. Благодарен съм му, тъй като лично той ме привлече тук. С всеки изминал ден научавам нещо ново. При него на първо място е дисциплината. Сега играя в по-предни позиции. За мен това не е проблем, играя там, където ме сложат.  

-Тръгна от ЦСКА, какво ти дава този старт в кариерата?
-Всичко във футбола ми е дал ЦСКА! Изкарах хубави години, благодаря на клуба за доверието. Сега обаче съм играч на Черно море и цялата ми концентрация е насочена към представянето ми на „Тича“.

- Какви са амбициите, които преследваш в личен план?
- Личните ми цели са да завършим в челните места и отново да играем в Европа. Иска ми се да спечелим и Купата на българия. В личен план е важно да съм здрав, за да мога да играя. Мечтая да рано или късно да бъда част от националния отбор на България.