"КАРАТ"-ът изнерви кметицата

"Всеки, който има вина по случая, ще понесе санкции, дори уволнение"

Столичната кметица Йорданка Фандъкова коментира, че междинните резултати от проверката на скандалния случай по договора с "КАРАТ С" ще е на бюрота й на 15 ноември.

"Всеки, който има вина, ще понесе най-строги санкции, дори уволнение", категорична бе тя.

Тя допълни, че е информирала премиера Бойко Борисов за всичко, което е направено по проблема.

"Господин Борисов винаги лично е назначавал проверки и е правил дори повече. Относно искането на опозицията договорите да бъдат дадени на прокурор, лично господин Борисов като кмет тогава е изпратил договора с "КАРАТ С" на прокуратурата и тя не е установила нарушения", посочи тя.

Фандъкова допълни, че премиерът подкрепя всяка стъпка към разкриване на виновните.

Преди дни на заседанието си, столичните общинари гласуваха да изплатят около 3 млн. лв. лихви на дружеството, а вчера, по предложение на столичния кмет Йорданка Фандъкова, решението беше върнато, тъй като дължимата сума се оказа едва 600 000 лв.

Скандалът с частния превозвач набра скорост, след като БСП разкри документи как двама от заместниците на Фандъкова - Дончо Барбалов и Любомир Христов са участвали в изготвянето на доклада за прекратяването по взаимно съгласие на договора за обществен превоз на пътници с фирмата "КАРАТ С".

Червеният общинар Георги Кадиев стигна по-далеч в обвиненията си и настоя прокуратурата да разследва зам.-овете и кметицата, защото според него Столична община спонсорирала спонсор на ГЕРБ.

Първоначално Фандъкова отхвърли обвиненията на БСП, но впоследствие стана ясно, че има доза истина в твърденията на левите общинари. Оказа се, че наистина общината е подведена да плати по-голяма лихва.

Признанията дойдоха от зам.-кмета с ресор финанси Дончо Барбалов, който съжали, че се е предоверил на екипите на Центъра за градска мобилност, които му подали грешната сума от 3 млн. лева, които трябвало да бъдат платени като лихва на "КАРАТ С", но сумата се оказала значително по-малко - 600 000 лева.

Дали ще има оставки по скандалния случай ще разберем само след около 15 дни.