ДАНС притискал свидетел по делото в Пазарджик

Муафак Аласад се оплака, че тормозят семейството му

Един от свидетелите по делото за радикален ислям в Пазаржик заяви, че е заплашван от ДАНС.

Муафак Аласад, който е с двойно гражданство – сирийско и българско, заяви в съдебната зала, че четири часа от родното ФБР са го убеждавали да напише молба, с която се отказва от желанието си да му бъде осигурен преводач.

Аласад заяви, че подписал молбата под натиск и сега я оттегля. Свидетелят заяви още, че преди няколко дни хора са дошли да тормозят семейството му. Автомобилът му бил спрян на пътя от Сърница за София, заплашени били съпругата и 19-годишният му син.

Свидетелят поиска днес преводач, адвокат и охрана, но  прокуратурата чрез прокурор Недялка Попова представиха пред съда доказателства за това, че той владее писмено и говоримо български език.

Съдът прие представените протоколи от проведени изпити по български език от 1983 и 1984 г.; дипломата му от Русенския университет, където е завършил за инженер, както и дипломната му работа, която е на български език. От съда беше приет и указът на вицепрезидента Тодор Кавалджиев от 1998 г., с който Муафак Аласад получава българско гражданство. Мотивът на прокуратурата е, че не може на български гражданин да се назначава преводач.

Съдът разпореди да започне разпит на свидетеля като в подкрепа на решението бяха цитирани и решения на Върховния касационен съд в този смисъл.

Адвокат Ина Лулчева поиска съдът да разпореди да бъде направен звуков запис на разпита на свидетеля, който да установи доколко са разбираеми неговите показания.