​Цонев сух и от процеса за подкупа

По три от четири дела, бившият военен министър от НДСВ чу: Невинен!

Софийският градски съд оправда Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов по повдигнатите им обвинения.

Бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов бяха обвинени, че преди две години са дали подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров, за да стопира досъдебно производство за неизгодна сделка, ощетила държавата със 120 млн. лева.

Само преди дни прокуратурата поиска седем години лишаване от свобода за подсъдимите Цонев и Попов, шест години за подсъдимия Петър Сантиров и глоба от по 15 000 лева за всеки.

"Поръчката за това дело е от изпълнителната власт и е осъществена от прокуратурата", коментира оправдателната си присъда Цонев.

Пред журналисти той посочи, че организаторът на акцията се казва Цветан Цветанов.

"Излизам от съдебната зала с надежда и увереност, че лъжата и демагогията, които бяха превърнати в репресия последните 3,5 години, ще бъдат победени", обяви бившият военен министър.

Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Мерките за неотклонение на Цонев, Сантиров и Попов бяха промени от "парична гаранция" в "подписка", отпада и забраната им да напускат страната. Мотивите на съда ще бъдат публикувани в 30-дневен срок.

Бившият военен министър Николай Цонев бе задържан при зрелищна спецакция на 1 април 2010 година.

След като пресцентърът на МВР разпространи видеоматериал от показната акция, последва наказание на зам.-градския прокурор на София Роман Василев, който при задържането на Николай Цонев извика: "Ти си абсолютен престъпник, на колене!".

Срещу бившия военен министър от НДСВ се водеха общо три дела в цивилен и едно във военен съд. По всички дела присъдата е една и съща - "невинен".

Николай Цонев беше оправдан на една инстанция и по делото, заведено, че е ощетил държавата с 8 млн. лева за неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари.