Пълна промяна за втора база на Онкоцентъра

Клиниката изцяло обновена с 580 хиляди лева

Условията за работа и престой във втора база на Комплексния онкологичен център коренно са се променили към по-добро. Това констатира кметът на Пловдив Иван Тотев при днешната си проверка в здравното заведение. Мисля, че всички си спомняте в какво ужасно състояние беше клиниката до неотдавна. Нямаше дограма, таваните капеха. С отпуснатите от Общината малко над 500 хиляди лева обаче на пациентите вече се предоставя нужния комфорт при тежкото лечение. Сега те имат нужната база за битката с коварната болест, заяви Тотев. Той изтъкна, че проблемът го засяга лично, тъй като негов приятел също е покосен от рак.

Кметът подчерта, че предстои да бъдат отпуснати 10 милиона лева. С тях ще се изгради нов лъчетерапевтичен комплекс, който ще има топла връзка с основната сграда. Така Пловдив ще затвърди репутацията си на медицински център, заяви Тотев.

Ние обслужваме 25 процента от раково болните в страната. Това са над 45 хиляди пациенти и всяка година броят им все повече нараства. С ремонта ние им доставихме нужния за успешно лечение психологически климат. Това заяви на свой ред управителя на Онкоцентъра д-р Калин Калинов. При ремонта сложихме нова дограма, антибактериална подова настилка, нови легла и постели. Стените бяха боядисани, монтирахме системи за видеонаблюдение и известяване при пожар. Отървахме се от старата настилка която беше слагана на парче, от легените, които събираха дъждовната вода в стаите при дъжд, както и някои вредни стари навици и методи на работа.

Благодарение на спонсори, чрез които бюджетът ни набъбна до 580 000 лева. Сложихме нови пейки в коридорите и стаите и соларна инсталация за 53 хиляди лева на покрива. Чрез нея пестим по 5000 лв. месечно, така тя ще се изплати за по-малко от година. Оправихме дори градинката и паркинга отвън. Предстои закупуването на нова техника и отварянето на нови манипулационни, които досега не достигаха. Това ще спомогне част от дейностите, давани доскоро на външни изпълнители, вече да се извършват на място, което ще доведе и до нови икономии на средства, заяви още д-р Калинов.

Експертът посочи, че е въведена нова система на работа, която не позволява недостиг на лекарства. Някои медикаменти са твърде евтини не представляват голям интерес за доставчиците. Затова ние постоянно събираме информация - ако някоя фирма се откаже, веднага обявяваме конкурс за нов дистрибутор, посочи д-р Калинов. Той изтъкна, че има какво още да се иска по превенцията на раковите заболявания, особено при жените.