Приветстваха 20 кучета новодомци в Горни Богров

От днес работи новоизграденият приют за псета край София

20 кучета са настанени от днес в новоизградения приют за бездомни кучета край Горни Богров, съобщи зам.-кметът на Столична община Мария Бояджийска.

Тя посети новоизграденото съоръжение от отворен тип, коeто официално работи от тази сутрин.

Към този момент там има места за 1000 кучета, като единичните клетки са 120.

В новия приют с приоритет ще се прибират кучета с потенциално агресивно поведение,  като залавянето на животните ще започне от централната градска част, от местата около училища, детски градини и там, където има сигнали на граждани за агресивно поведение на животни.

Бояджийска уточни, че кучетата които пристигат се настаняват в единични клетки, за да може персоналът да установи кои животни са агресивни и след това да ги настанява в общи клетки.

На този етап в приюта са назначени 5 гледачи, 1 ветеринарен лекар, 1 управител и 1 диспечер.

Приютът се охранява от специализирана охрана, но в бъдеще се предвижда да се изгради и видеонаблюдение.

Новоизграденото съоръжение е разположено на приблизително 20 дка площ. Завършен е първият етап от изграждането му и до момента Столична община е инвестирала в него 1,38 млн. лв. Очаква се на пролет да приключи и разширението на приюта, след което в него ще могат да се настанят още до хиляда кучета.  

Цялата инвестиция за обекта ще достигне до 2,5 милиона лева, в зависимост от цените. Предстои изграждането на втория етап на приюта, уточни Бояджийска.