И патриарх да не си в България...

Грозни хули, тънки сметки и апетити за празния престол

Все си търсим проблеми и интриги, в които да се забъркаме.
Споровете са националната ни черта и дори смъртта не е в състояние да ни спре да дълбаем. А, какво целим? В повечето случаи, май само се търси внимание и популярност. Не мога да си обясня как е възможно две седмици преди да почине не някой друг, а именно патриархът на Българската православна църква, да се говори само за това кой ще го наследи.

Пародийно някак в деня на смъртта му смелчаци започнаха да търсят завещанието на Дядо Максим. Колкото и екзотично да звучи всичко това, и колкото да продава, в точно този  момент е някак несериозно.

Но той бил агент на ДС и затова трябвало да отиде в ада, казват неговите противници, за какъвто гордо се обявява Христофор Събев, по известен като Фори Светулката. Депутатът от 36-то Народно събрание стигна и по-далеч, като обяви, че покойният патриарх е продал душата си и ще страда дори след смъртта си.

Не ми се споменават коментарите на другите личности с гръмки звания преди имената им. Според тях патриархът бил самотник, например.

И там някъде между твърденията за агентурното минало на дядо Максим и търсенето на неговото завещание, се разиграха сценариите за това кой ще го наследи. Накратко – всички спрягаха за наследник на дядо Максим, още докато беше жив, пловдивският владика Николай.

Сега обясняват, как заради него ще се измести събора на Българската православна църква, за да може да има 5 години служба като митрополит. В същото време обаче пловдивският владика нямал навършени 50 години, което е друга пречка пред избора му. И тук е момента да бъде разигран основният и дълго планиран сценарий, за който много от служителите на църквата шушукат.

Промяната на устава трябва да се състои и това вероятно ще се случи, тъй като, по твърдения на много от участниците в разкола на църквата от преди години, съборът, на който е изготвен предния устав е бил незаконен.

Запознати заявяват, че именно това ще бъде използвано като основен мотив, с който ще се иска да бъде изработен изцяло нов указ. Според голяма част от представителите на църквата патриарх Максим, както и останалите митрополити преди 1989 г., са нелегитимни, тъй като са били избрани от Българската Комунистическа Партия.

Това е историята накратко. За съжаление агонията и празните приказки около нея започнахо дълго преди патриархът да почине и вероятно ще продължат и доста дълго след неговото погребение.

Бог да прости патриарха на Българската православна църква!