Чудо с иконата! Богородица плаче за †Максим

Мисия София

09-11-2012, 11:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ден на траур е, прощаваме се с патриарх Максим

КПП-та в Троянския манастир

По лицето на Дева Мария се появили кървави петна

За чудотворни събития в края на земния път на патриарх Максим свидетелства Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.

Те са свързани и с пристигналото копие на иконата "Доктойно есть".

Дядо Кирил разказва пред "Фокус": "Блаженопочиналият и приснопаметен Български Патриарх Максим се причести няколко пъти преди да предаде Богу дух. На 27 октомври, един час след идването на точното копие на иконата "Достойно есть" се появи първото кърваво петно на дясната страна на лицето на Св. Богородица. На 28 октомври още едно петно и на 30 октомври - общо 5 петна. На 5 ноември започнаха да се изчистват и на 6 ноември сутринта вече образът бе отново чист. Значи точно след като почина. За нас това означава, че Св. Богородица плаче на небесата, скърби за него и когато почива, го приема при себе си и петната се очиства, поради което се утешаваме, че Патриарх Максим духовно е с нас и винаги ще бъде. Старците от Кинотиса ще обсъдят това събитие и ще се произнесат по него.

Много е важно да не забравяме какво е Света Богородица за света, за вярващите. Тя е, която плаче за нас пред Своя Син и наш Бог, тя ще ни закриля, ще ни утеши в мъки и страдания, в беди и изкушения. Тя ще ръководи нашата лична съдба, съдбата на Българската православна църква и поради това смятаме, че не сме се разделили с нашия Патриарх, той е сред нас. Така Св. Богородица ще ни помогне за един духовен подем на народа, на страната, на правителството, ще говори в сърцата на управляващите за доброто на България. За самия блаженопочинал и приснопаметен Патриарх Максим Св. Богородица винаги е била негова закрилница – от самото му раждане, до неговата кончина, допълва митрополит Кирил.