И американският митрополит застана на страната на Кирил

До дни дядо Йосиф се връща в България, ще участва в заседанията на Светия Синод

Американският и австралийски митрополит Йосиф обяви, че признава избора на митрополит Кирил за наместник – председател на Българската Православна Църква, съобщи БНР.

Това е станало чрез писмо до самия варненски владика Кирил, с което Йосиф признава изборът му на този пост от събота. По този начин се увеличава броя на митрополитите, които застават зад избрания в събота за наместник-председател на Светия синод.

Самият митрополит Йосиф обяви преди дни, че до няколко дни ще се завърне в страната  и ще вземе участие в провеждащата се есенна сесия на Светия синод.

Американският и австралийски митрополит бе един от шестимата владици, които отсъстваха от вчерашното заседание на Синода.

Поради тежко здравословно състояние другият владика, който на практика не живее в България - Средноевропейският  - Симеон, едва ли скоро ще може да пристигне в България.

Така групата от четирима висши духовници около Пловдивския митрополит Николай, която оспорва избора на Кирил за наместник - председател на Светия синод, може постепенно да бъде принудена да се завърне в духовното управление на Църквата, смятат анализатори на църковните процеси.