Промоция в постите: 2 тикви за 60 стотинки килото, 3 – за 50

Витаминозният плод е не само подходящ за спазващите канона, но и много полезен срещу различни болести

2 тикви за 60 стотинки килото, а 3 – за 50 е супер промоцията в разгара на Коледните пости, с която зарибяват клиенти търговците по бургаските пазари, показа репортерска проверка на BurgasUtre.

Освен че е подходящ за спазващите канона, витаминозният плод е и много полезен за различни заболявания, тъй като е богат на керотин, калций, витамин С и D, целулоза, медни и железни соли, фосфор.

Едно от основните му “предназначения” е да захрани организма с ценни съставки и да го подготви за студените месеци. Освен това доставя и наслада, хвалят стоката си търговците.

Според техните наблюдения от година на година тиквата се котира все повече и повече. Много бургазлии ревностно се отдавали на пост, макар че не всеки го правел от религиозни подбуди, и именно по това време идва царството на тиквата.

“Някои хора постят, защото смятат, че това е полезно за прочистване на организма, не заради църковните канони, други пък се отказват само от месото, и двете групи обаче често посягат към тиквата”, обясняват на пазара.

Затова търговците се стараят да ги прикоткат с атрактивни промоции, обявени на големи етикети, за да се виждат отдалеч и да привличат окото на купувача.

“Какво да се прави, народът е беден, с пости или не, хората масово купуват само картофи и боб, защото са сред най-евтините и само това могат да си позволят”, коментира се по сергиите.

Тиквата обаче е уважавана и от по-заможните клиенти. Най-търсен е сортът цигулка, който се слави и като най-сладък.

За по-малките домакинства също е помислено. За да не купуват цяла голяма тиква, която няма да могат да оползотворят, търговците им предлагат покупка на половината плод. Цената обаче в този случай е по-висока, тъй като излиза от промоцията.

“Вярно, че така е по-скъпичко – 70 стотинки за кг, но сме само 2-ма души и не можем да се справим с цяла тиква, а какво остава за 2 или 3, по-добре така, отколкото да хвърляме после”, разсъждава 32-годишната бургазлийка Ани Тодорова.

В торбата на жената има още боб и сурови бадеми. И двамата с мъжа й решили за първи път тази година да се отдадат на пост, провокирани от скорошно заболяване, което за щастие се разминало без сериозни последици.

“Мъжът ми имаше проблем със сърцето и доста се изплашихме, чувала съм, че тиквата е полезна за холестерола и затова реших да купя”, обясни бургазлийката.

Произход

Според най-разпространената версия тиквата произхожда от Южна Америка, където има данни, че местните са се хранили с нея още през 3000 г. пр. н. е. В Мексико обаче са открити тиквени семена от още по-старо време – 5500 г. пр. Хр. Смята се, че така нареченият плодов зеленчук е пренесен в Европа през XVI век, след което бързо добива популярност. Според друга версия за произхода й пък, тиквата идва от Китай, където била култивирана в императорския двор.

Борим стреса с тиква, лимон и мед

Месестата част от суровата тиква се изцежда в сокоизтисквачка. Към 1 кафена чаша от получения сок се добавя течното съдържание на 2 лимона, 2 с.л. мед и гореща вода. Лекарството се препоръчва за борба със стрес и нервно напрежение.