Избрани Новини
Промоция в постите: 2 тикви за 60 стотинки килото, 3 – за 50
18-11-2012, 12:56
Снимка:Славея Стоянова
Автор:Burgasutre
Още по Темата:Лененото семе - храна на бъдещето
500 години бобът ни пази от гладна смърт
Витаминозният плод е не само подходящ за спазващите канона, но и много полезен срещу различни болести
2 тикви за 60 стотинки килото, а 3 – за 50 е супер промоцията в разгара на Коледните пости, с която зарибяват клиенти търговците по бургаските пазари, показа репортерска проверка на BurgasUtre.
Освен че е подходящ за спазващите канона, витаминозният плод е и много полезен за различни заболявания, тъй като е богат на керотин, калций, витамин С и D, целулоза, медни и железни соли, фосфор.
Едно от основните му “предназначения” е да захрани организма с ценни съставки и да го подготви за студените месеци. Освен това доставя и наслада, хвалят стоката си търговците.
Според техните наблюдения от година на година тиквата се котира все повече и повече. Много бургазлии ревностно се отдавали на пост, макар че не всеки го правел от религиозни подбуди, и именно по това време идва царството на тиквата.
“Някои хора постят, защото смятат, че това е полезно за прочистване на организма, не заради църковните канони, други пък се отказват само от месото, и двете групи обаче често посягат към тиквата”, обясняват на пазара.
Затова търговците се стараят да ги прикоткат с атрактивни промоции, обявени на големи етикети, за да се виждат отдалеч и да привличат окото на купувача.
“Какво да се прави, народът е беден, с пости или не, хората масово купуват само картофи и боб, защото са сред най-евтините и само това могат да си позволят”, коментира се по сергиите.
Тиквата обаче е уважавана и от по-заможните клиенти. Най-търсен е сортът цигулка, който се слави и като най-сладък.
За по-малките домакинства също е помислено. За да не купуват цяла голяма тиква, която няма да могат да оползотворят, търговците им предлагат покупка на половината плод. Цената обаче в този случай е по-висока, тъй като излиза от промоцията.
“Вярно, че така е по-скъпичко – 70 стотинки за кг, но сме само 2-ма души и не можем да се справим с цяла тиква, а какво остава за 2 или 3, по-добре така, отколкото да хвърляме после”, разсъждава 32-годишната бургазлийка Ани Тодорова.
В торбата на жената има още боб и сурови бадеми. И двамата с мъжа й решили за първи път тази година да се отдадат на пост, провокирани от скорошно заболяване, което за щастие се разминало без сериозни последици.
“Мъжът ми имаше проблем със сърцето и доста се изплашихме, чувала съм, че тиквата е полезна за холестерола и затова реших да купя”, обясни бургазлийката.
Според най-разпространената версия тиквата произхожда от Южна Америка, където има данни, че местните са се хранили с нея още през 3000 г. пр. н. е. В Мексико обаче са открити тиквени семена от още по-старо време – 5500 г. пр. Хр. Смята се, че така нареченият плодов зеленчук е пренесен в Европа през XVI век, след което бързо добива популярност. Според друга версия за произхода й пък, тиквата идва от Китай, където била култивирана в императорския двор.
Месестата част от суровата тиква се изцежда в сокоизтисквачка. Към 1 кафена чаша от получения сок се добавя течното съдържание на 2 лимона, 2 с.л. мед и гореща вода. Лекарството се препоръчва за борба със стрес и нервно напрежение.
Топ Новини